İkram Kali

Yerli olsun

İkram Kali

Elma, armut, kaysı, erik gibi farklı meyve çeşitleri olan Van'ın yerli meyve türlerinin geçmişi yüzlerce yıl öncesine uzanır. Kültürel mirasımız olan yerli meyve ve sebze türlerimizden ünlü seyyah Evliya Çelebi seyahatnamesinde, farklı dönemlerde Van'a gelen yabancı gezgin ve gözlemciler de eserlerinde söz etmekteler.

Geçen yıl Eczacı Lütfü Polat ile birlikte Van İl Tarım ve Orman Müdürü olarak atanan hemşehrimiz İbrahim Görentaş'a hayırlı olsun ziyaretinde bulunduk.

Bu arada...

Liyakat, bilgi birikim, vizyon, cesaret sahibi olan Van'a sevdalı makamını korumak uğruna kişiliğinden ve görev anlayışından ödün vermeyen, temsil ettiği kuruma ve kente projeleriyle güç ve heyecan katan, görevi sonrası ardında eserlerinin yanı sıra çalışkan genç kadrolar bırakan idealist, dürüst ve birikimli Vanlıların kurumlara idareci atanmaları kentimize yarar, nitelikli insan potansiyelimize güç katar.

Bu makamlar memleketine, insanına hizmet etme hayali ve hedefleri olan bulunduğu makama gelmekle kendisini sınırlamayan, başarılarıyla dikkat çeken idarecilerimizin gelecekleri açısından dönüm noktalarıdır.

Zira vizyon sahibi, cesur idealist bir hemşehrimizin ileride üst düzey bürokrat, iyi bir siyaset adamı olabilmesinin yolu Bölge, İl Müdürü, Daire Başkanı makamlarına atanmayla başladığını unutmamak gerekir.

İbrahim Bey'e yaptığımız ziyarette çayını içerek görevinde başarılar diledik.

Sohbet sırasında bulunduğu makamda Vanlı olmanın farkını göstermesi gerektiğini, bu anlamda kendisine ilgi çekecek bir proje hayata geçirmesi önersinde bulundum.

Dedim ki…

Eskiden bahçelerimizde Van'ın lezzetli yerli elma, armut, erik ve sebze çeşitleri vardı. Bahçelerimiz kolu komşunun, eş ve dostun toplanarak dertleştiği gülüp eğlendiği, semaver çaylarının içildiği ortak yaşam alanlarıydı. Bahçelerde bahar aylarında ağaçların budanması, gazellerin toplanmasıyla ilk heyecan başlar, açan çiçeklerin koku ve renkleriyle bezenirdi. Bahçelerden sokaklara bereket saçan meyve türleri albenileri ve aromalarıyla Vanlı olma kimliğimize özel bir anlam ve değer katardı.

Kadim bir kültür ve medeniyet kentinin insanı olmanın farkını ve keyfini yaz aylarında ağaçların dallarını süsleyen Alyanak, Aslik, Aslı, Balali, Baharturş, Bey, Cebegirmez, Daldabir, Hizarlı, Kırmızı, Kırmızı haciç, Musa turş, Pamuk, Sarıkız, Tekerlek, Turş, Van, Yeşil haciç, Malalli, Şıkşıkı, Hasan, Gelin, Cikko elma çeşitleri ve Beyat erik, Kayısı erik, Kışlık erik, Hüsnü erik, Beyaz hanım eriği, (Van'da kayısıya erik, eriğe Alça derler) Melaki armut, beyaz ve sarı kirazın damağımızda bıraktığı aromayla hissederdik.

Yerli meyve türlerimizi koruyarak sizinde Van'a yapacağınız birçok hizmet var.

Bu anlamda...

Son 30-40 yılda kentimizin kimliğinde ve gündelik hayatımızda önemli yeri olan bahçeli evlerin yıkılarak yerine beton yığını mimari estetikten, yeşil çevreden uzak beton yığını binaların bilinçsizce ve plansızca yapılması sonucu Van'ın yeşil ferah kent kimliği ve görünümü yok oldu. Münevver insanlarımız gibi doğal değerlerimizin de nesli tükenmeye başladı maalesef.

Memleketimiz anılarda kalan güzellikleriyle beraber yerli meyve ve sebze türlerini arıyoruz şimdi. Can sıkan bu üzücü duruma dur demek gerekiyor artık.

Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak Edremit, Gevaş, Bostaniçi (Sıhke) ve Erciş'te Van'ın yerli meyve ve sebze türlerini tespit ederek sonra da çoğaltıp yaygınlaştırarak korumak için yerli meyve üretim fidanlığı kurabilirsiniz. Bu fidanlık yerli meyve türlerimizin belki kurtuluşu olur.

İbrahim Görentaş önerimi dinledikten sonra "neden olmasın, yerli meyve ve sebze türlerini korumak ve yaşatmak için her türlü imkâna ve ekibe sahibiz" diyerek projeyi kısa sürede hayata geçireceğini ve bir iki yıl içinde bahçede yerli meyve, tarlada yerli sebze yiyebileceğimizi belirtti.

İbrahim Bey, verdiği sözün gereğini yaptı ve yapıyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan fidanlık ve serada 16 yerli meyve türü ve 5 yerli sebze türünün neslinin korunması için başlatılan proje güzel bir aşamaya geldi. Proje Vanlılara ve Van dostlarına büyük bir heyecan verdi. Van'a kazandırdığı ve kazandıracağı projelerden dolayı İbrahim Görentaş ve emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.

Yerli meyve ve sebze türlerimizi korumak, yaşatmak yol-okul yapmak, su getirmek, insan ve hayvan hayatını kurtarmak, ağaç dikmek kadar önemli ve değerlidir.

Yerli olmak, doğduğun ve yaşadığın memleketine sevgiyle, samimiyetle dürüstçe hizmet etmek, kentin kültürel ve doğal değerlerini korumak ve yaşatmaktır.

 

 

Van şırası

Kim ne derde desin, Van kebabının lezzeti bir başkadır. Bunu dışarıdan gelen ve Van kebabını yeme şansı olan misafirlerimiz de söylüyorlar.

Ama...

Van kebabının şanına hoş bir yenilik katılabilir.

Şöyle ki.

Kebabın yanında gazlı, bol şekerli içecekler yerine hijyen ortamlarda siyah Van üzümünden butik işletmelerde elde edilerek üretilen biraz tatlı biraz meyhoş Van Şırası çok güzel gider. Tıpkı Bursa da İskender kebabın yanında sunulan Bursa Şırası gibi. Şişelerde satışa sunulan Van Şırası hem mutfak kültürümüze hem de yerel ekonomiye katkı olur.

Denemesi bedava. 

Yazarın Diğer Yazıları