İkram Kali

Yerli aday istiyoruz!

İkram Kali

24 Haziran yaklaştıkça heyecan ve siyasi tansiyon yükseliyor.

Aday adayları gibi  seçmenlerde kesin aday listelerinin açıklanmasını merak içinde bekliyor.

Gerçekten vekil olmak için sahaya çıkan da var.

Ya kuş taşa değerse, ya barajın kapakları açılmasa beklentisi ile umutlanan da var.

Rahmetli Şoratan Salih Üçdal’ın Milli Piyango bileti satarken dediği gibi “Ya çıkarsa, ya ayvayı yersen” durumu da var.

“Denemekle bir şey olmaz” diyerek geride ”aday adayı” unvanına fit olanlarda var.

Tabi işe yararsa.

Gelelim işin esasına.

Van’da saygınlığıyla, toplumda karşılığı olan, ticareti de siyaseti de iyi bilen ancak siyaseti saha kenarından izleyen isimlerle milletvekili adayları profili üzerine konuştuk.

‘Sizler bu şehrin eşrafı, iş adamı olarak TBMM’de nasıl bir  Van milletvekili görmek istersiniz, listelerde kimlere yer verilmesini arzu edersiniz’ diye sorduk.

Adaylarda vizyon, liyakat, eğitim, dürüstlük, çalışkanlık, sadakat, Van sevgisi gibi özelliklerin zaten bulunması gerekir dediler.

O zaman geriye ne kaldı dedik.

Söyledikleri şu oldu:

AK Parti, HDP, CHP, MHP, SP, İYİ Parti ve diğer partiler… Aday  listelerinde  partilerine oy getirecek, seçim kazandıracak isimlere yer verebilirler.  Partilere hizmet etmiş, gönül vermiş adaylara da yer verebilirler. Bu tercih partilerin yasal hakkıdır.

Ancak…

Bu memleketin evladı olan bizler de Van’a hizmet edecek, Vanlıların sorunlarıyla ilgilenecek, yani Van’ın türküsünü, yemeğini, sokağını, derdini, beklentilerini bilen adaylar, listelerde görmek istiyoruz dediler.  Bu da Vanlıların doğal hakkıdır.

Özeti.

Vanlılar listelerde Vanlı, yerli aday görmek istiyor.

Duymayanlara duyurulur.

 

 

İttifak

Dün AK Parti ve MHP’nin içinde olduğu  “Cumhur” ittifakına Büyük Birlik Partisi katılırken CHP, İyi Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin 24 Haziran milletvekili seçimlerinde barajı sıfırlayarak TBMM’de daha çok sandalye elde edebilmek için uzlaştıkları ittifaka ilişkin beklenen açıklamayı yapmadılar.  Pişmiş aşa kimin su kattığı  belli olacak.

 

 

Kim kimi gerdi

AK Parti cumhurbaşkanı adayının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu dün açıkladı.

CHP cumhurbaşkanı adayını hala açıklamadı.

Muharrem İnce diyenlerde var.

Kesenlikle İlhan Kesici olacak diyenlerde var.

Yılmaz Büyükerşen olacak diyenlerde.

Bu isimlerin dışında sürpriz bir isimde açıklanabilir tahminlerinde bulunanlarda.

CHP Cumhurbaşkanı adayının açıklamaması germeye başladı.  CHP’lilerde bu durumu görmezden gelerek “El alemin derdi seni mi gerdi”  havasındalar.

 

 

Ülkücüler CHP’de

MHP’nin AK Parti ile ittifak yaptığı,  bir kısım MHP’linin İYİ Parti çatısı altında bir araya geldiği dönemde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin dünkü grup toplantısı konuşmasından önce Ülkü Ocakları’nın 4 eski yöneticisine törenle CHP’ rozeti taktı. Kılıçdaroğlu’nun Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanı, MHP’nin kurucu lideri merhum Alparslan Türkeş’in Danışmanı Alaattin Aldemir'in yanı sıra Ülkücü camianın önemli isimlerinden; Ahmet Yıldız, Ali Emekçi ve Ebru Atalay’a CHP rozetlerini taktığı sırada salondan faşizme karşı omuz omuza sloganları atılması manidardı.

 

 

Kardeşlik içinde yaşayabiliriz

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında kulağa hoş gelen dikkat çekici ifadeler kullandı.

Kardeşliğe, birlikteliğe vurgu yapan Kerestecioğlu, “24 Haziran’da tarihi bir seçim yaşayacağız. Tabi ki ne her şeyin sonu ne her şeyin başlangıcı ama ülkede demokrasi geleneğine önemli bir yapı taşı koyacak bir seçim. Herkesin oyunu kullanması ve sonra da oyuna sahip çıkması gerekiyor. Çünkü biliyorsunuz kediler var, yasal düzenlemeler var. Ama bir halk karar vermişse o zaman gereğini yapar, onu da 24 Haziran’da yapacak. Bu nedenle, Türkiye’de bütün kesimlere sesleniyorum, HDP’ye AKP’ye, MHP’ye, CHP’ye oy vermiş tüm yurttaşlara, AKP’deki mutsuz dindar, demokrasiden yana insanlara sesleniyorum. Biz hep birlikte kardeşlik içinde yaşayabiliriz. Aklımız var, yüreğimiz var bunu becerebiliriz” dedi.

Tabi ki yaşayabiliriz. Yeter ki huzur güven ve herkesin birbirine tahammülü olsun.

 

 

Aday adayı

1 Kasım 2016 Milletvekili Genel Seçimleri öncesi Van’da AK Parti’den 77 kişi aday adaylığı başvurusunda bulunurken 24 Haziran 2018 günü gerçekleştirilecek seçimler öncesi 168 kişi aday adayı başvurusunda bulundu.

 

Yazarın Diğer Yazıları