İkram Kali

Yerel seçime doğru

İkram Kali

Siyasi partilerin yerel seçim hazırlıkları aday belirleme süreciyle devam ediyor. Van Büyükşehir Belediyesi için farklı isimler gündeme geliyor. Bunların bir kısmı çaktırmadan isimlerini pazarlıyor. Bir kısmını partiler aday göstermek istiyor. Bir kısmı da adaylık bekliyor. Az kaldı. Yakında cin şişeden çıkacak.

Cumhur İttifakı AK Parti-MHP, yerel seçimlerden zaferle çıkarak “sistemin” son virajını kazasız belasız dönebilmenin hesaplarını yapıyor. HDP’de seçimlerden başarıyla çıkarak “yıkılmadık ayaktayız” mesajı verme peşindedir. Ancak seçim kazanılsa dahi kayyum atama ihtimali HDP çevrelerini kara kara düşündürüyor. Vatandaşın derdi de başka. Vatandaş çağdaş belediyecilik hizmetlerine kavuşmuş, huzur ve güven duyduğu kentte refah ve mutluluk içinde yaşamak istiyor. Görünen o ki final havasında yerel seçim heyecanı yaşayacağız.

AK Parti çevrelerine tavsiyem…

Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve ilçe belediyelerini kazanmak istiyorsanız… Ki istiyorsunuz…

O zaman…

BİR: 2011 depremiyle birlikte 7 yıldır Vanlıların gündeminde olan… Deprem sonrası Vansesi’nin yakından takip ettiği stadyum sözü artık yerine getirmelidir. Kentte futbol heyecanı ve hedefini olumsuz etkileyen 25 bin seyirci kapasiteli yeni stadyumun en azından temeli atılmalıdır. Böylece Vanlıları geren önemli bir konu gündemden çıkarılarak seçime gidilmelidir. Yerine getirilmeyen vaatler toplumda siyasete ve siyaset yapanlara karşı güvensizlik yaratıyor.

İKİ: Van Çevreyolu bölgesinde arazisi olan hak sahiplerinin haklı veya haksız beklentileri var. Birde siyasilerin başarısını neredeyse çevre yoluna endekslemiş olan rantçıların beklentileri var. Kentimize gelen yetkililer çevre yolunun 18. Madde kapsamında yapılacağını açıkladı. Ancak birileri buna rağmen vatandaşı istismara devam ediyor. Çevre Yolu ile ilgili spekülasyonlara da son nokta konulmalı. Yerel seçim öncesi sahada çalışmalar başlamalıdır.

Hizmet için fırsat dönemleri olan seçim süreci kentimiz yararına doğru değerlendirilmelidir.

 

 

Atatürk Kültür Merkezi

2011 depremlerinde konut ve iş yeri binaları gibi kültür-sanat ve spor da ağır hasar aldı.  Kentimizin futbolu hala stadyumsuz, kültür ve sanatı hala salonsuz, kütüphanesiz ve galerisiz durumda. Yerel seçimlere giderken temeli atılması gereken kurumlardan biri de Van Atatürk Kültür Merkezi kompleksidir. Birkaç gün önce kültür merkezi sahasında zemin etüdü yapıldığını gördüm. 

Umarım yerel seçim öncesi temeli atılır.

Birde…

İlçelerimizde mahalle, sokak yollarına parke taşı döşeniyor. Çamursuz yolları, dinlenme ve oyun parklarıyla, su ve kanalizasyon gibi altyapı hizmetleriyle, tarımsal ve sosyal donatılarıyla ilçeler değişim dönüşüm yaşıyor. Bunlar güzel hizmetler. 

Büyükşehir sınırları içindeki yerleşim birimlerinin tamamı şehir olarak tanımlanmış. Bu anlayışla ilçelerde başlatılan hizmetler kültür merkezleriyle taçlandırılmalıdır. Kültürsüz, sanatsız şehirleşme olamaz.

 

 

Muhtar seçimini önemsemeliyiz

Seçimlerde özgür irademizle oy kullanarak demokrasiye katkı yapıyoruz. 

Partiler ve adaylar arasında kendimize göre tercihlerde bulunuyoruz.

Çalışkan, dürüst, başarılı, güvenilir, sözünün eri, halkla iç içe olan, ülkesini, kentini  tanıyan,  ülkesi ve  kentine aşık, çözüm odaklı, kentlerini  ayağa kaldıran isimler milletvekilleri seçilsin istiyoruz.

Kentin kaderini değiştirecek… Kenti gelecek yıllara hazırlayacak vizyon sahibi çalışkan, dürüst, ekip ruhuna inanan, şaibelerin içinde olmamış, ihale işbirlikçiliği yapmamış, akçeli işlerin tezgahından geçmemiş, popülist olmayan, goygoyculuk yapmayan, aşirete, zümreye, aileye nalıncı keseri gibi yontmayan, çağdaş projeler hayata geçirebilen, liyakat-ehliyet sahibi kadroları iş başına getiren seçildikten sonra parti rozetini çıkarabilecek cesur isimler belediye başkanı olsun diyoruz.

Otellerde, ofislerde,  ücra köşelerde imar tadilat ve ihale pazarlıkları yapmayan, belediye imkanlarını ailesi ve çevresi yararına pazarlamayan, belediyeyi yandaşların iş kurumlarına dönüştürmeyen, partisini ve belediye başkanını çıkarı uğruna veya rehin almayan, kentin ve kentte yaşayanların sorunlarını, beklentilerini bilen… Kentin kültürünü, tarihini bilen ve kentine sevdalı olan, donanımlı üretken belediye meclis üyeleri istiyoruz.

Halkı tanıyan, sorunları merkeze taşıyarak çözüm üreten, çalışkan, dürüst, vizyonu olan, herkesi kucaklayan yerel siyasetçiler partilerde görev başında olsun diyoruz.

Peki…

Muhtar seçimine sıra gelince neden benzer kriterler aramıyoruz. Neden muhtarlığı gereği kadar önemsemiyoruz?

Farkında değiliz ama yanlış yapıyoruz.

Unutmayalım…

Muhtar içimizden çıkan, içimizde yaşayan en yakın temsilcimizdir.

Muhtar mahallemizin, sokağımızın hafızası, canlı tarihi,  danışmanı, yol gösterenidir.

Muhtar mahallemizdeki, sokağımızdaki sorunun da, çözümün de en önemli parçasıdır.

Muhtarlık kurumu demokratik yaşamın ilk basamağıdır. Muhtar yönetenle yönetilenler arasında yasal köprüdür.

Mahallenin, sokağın temsilcisi, gözü, kulağı, sesi, arşivi nihayetinde mahremiyeti muhtardır.

Çalışkan, vizyon sahibi, özgüveni olan kör ideolojinin kuyruğuna takılmayan, her yerde saygınlık ve kabul gören temsil kabiliyeti olan bir muhtar mahallesine, sokağına ve sakinlerine önemli hizmetler götürebilir.

Demem o ki…

Kentimizin yönetimi bir piramit gibi düşünülmelidir. Hizmet tabandan en üst nokta olan tavana kadar ortak bir ruhla hareket edildiğinde  başarı ve anlam kazanır. O nedenle muhtarlık seçimi milletvekilliği, belediye başkanlığı kadar önemsenmelidir.

Muhtar seçimine verdiğimiz önem mahallemize, sokağımıza, kendimize, kentimize nihayetinde geleceğimize verdiğimiz önem ve değeri yansıtır.

Yerel seçim yaklaşıyor.

Muhtarlıkta kendisini ispat etmiş, mahallenin güven ve saygı duyduğu tüm muhtarlar yeniden seçilerek görevlerine devam etmeleri gerekir.

Yeteneği, birikimi olan, muhtarlık yapabilecek insanlarımız da ihtiyaç varsa mahallelerinde aday olmaları gerekir. 

Muhtarlığı hafife almayalım.

Zira doğru adımla başlayan yürüyüş başarıyla son bulur.

Yazarın Diğer Yazıları