İkram Kali

Yerel basına sahip çıkın!

İkram Kali

Yerel basın halkın gücü, vicdanı, çoğulcu demokrasinin ilk basamağıdır.

 

Yerel gazeteler yayımlandıkları yerlerin, sesi, gözü, kulağıdır.  Yerel gazeteler yerelin hafızası arşividir. Yerel gazeteler eğitim, kültür, sanat edebiyat, sporun ortak adresidir. Yerel gazeteler devlet-yurttaş işbirliği ilişkisini sağlar, denetim görevi yapar.

 

Yerel gazeteler yerelin nabzını tutar, sorunlarını başarılarını gündeme ve geleceğe taşır. Yerel gazeteler kendi ölçeğinde istihdam yaratırken girişimciliği de teşvik ederek destekler. Yerel gazeteler maddi ve manevi fedakârlıklara katlanarak her sabah yeni haberlerle okuyucusunun karşısına çıkar.

 

Yerel gazeteler toplumsal sorunların çözümünün, beklenen hizmetlerin hayata geçirilmesinin takipçisi olur. Yerel gazeteler yönetilenler ile yönetenlerin merkezi idare ve yerel yönetim arasında köprü görevi yapar. Yerel gazeteler geçmişle bugünü birbirine bağlar geleceğe aktarır.

 

Avrupa ülkelerinde yerel gazeteler ulusal basından daha çok değer ve destek görür. Kentin futbol takımı, tarihi eseri,  köklü okulu ve firması gibi yerel gazeteler de büyük önem taşır.

Sevgili okurlar…

 

Anadolu'da ayakta kalma mücadelesi veren yüzlerce yerel gazete kuruyan yaprak misali dökülüyor maalesef. Kentlerin, ilçelerin hafızası, sesi olan yerel gazeteler tarihlerinin en zor günlerini yaşıyor. 

 

Döviz kurunun yükselmesi ve ekonomik kriz nedeniyle, kâğıt fiyatlarının artışından etkilenen basın sektöründe, ulusal gazeteler fiyat artışı ve sayfa sayısını düşürürken büyük holdinglerin desteklediği Haber Türk, Vatan gibi gazeteler yayın hayatlarına son vermek zorunda kaldı. Bazı gazeteler fiyat artışına giderken bazı gazeteler pazar günleri çıkmama kararı aldı.  Bazı gazeteler ise eklerini yayından kaldırdı. Bazı dergiler ve yayınevleri de yayını sürdürme sıkıntısı çektiklerini duyurdu. Benzer akıbeti başka gazetelerin, matbaaların beklediği konuşuluyor. 

 

İlan gelirleri son 10 yılda hızla düşerken, personel, kira,  sigorta, vergi, kâğıt, boya, elektrik, ajans vb. giderleri yüzde 300 artan yerel gazeteler kapanma tehlikesi yaşıyor. Maddi ve manevi fedakârlıklarla yayın hayatlarını sürdüren 300'u aşkın gazete ve matbaanın kapandığı belirtiliyor. Kâğıt fiyatlarındaki artışın sürmesi, ilan gelirlerinin düşmesi ve beklenen desteklerin sağlanmaması durumunda gazete ve matbaa kapanmaları artarak devam edeceğe benziyor.

2016 yılının şubat ayında iyileştirme adı altında resmi ilan sütun/santimi Bakanlar Kurulu tarafından yapılan zamla 10 lira 40 kuruş yapıldı. 2017 yılına gelindiğinde zam yapılmadı. 2018 yılının mayıs ayında ise resmi ilanın sütun/santimine yapılan zam ise 2 lira 10 kuruş olmuştur. 2016 yılından bu yana 2 lira 10 kuruş zamma karşın, gazetelerin başta kâğıt, baskı giderlerindeki artış ise yüzde 300'ü geçmiş durumdadır. Elinizi vicdanınıza bırakın.  Nasıl dayansın yerel basın?

 

Yerel gazetelerin işlevini, sorumluluklarını yerine getirebilmesi için okuyucuların, siyasilerin, kente gönül verenlerin, kentten kazanç elde edenlerin desteğine ihtiyacı var.

 

Yerel gazetelere sabah haberlerinde yer veren İsmail Küçükkaya'nın Fox TV'de "Çalar Saat" programında başlattığı "Her gün bir yerel gazete alın" çağrısına Van güçlü bir şekilde karşılık vermelidir. Yerel gazeteleri kentin değeri, markası olarak gören kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, meslek odaları fabrika ve işletmeler, tüccar ve esnafımızın "Yerel basın susmasın, gazetelerimiz yaşasın"  sloganıyla bir ekmekten daha ucuz olan bir gazete alarak, abone olarak ve reklam vererek sahiplenmelidir.

 

Uyarıyoruz…

 

Yerel gazeteler susarsa çok seslilik, yerel renkler kaybolur. Yerel gazeteler susarsa konuşamazsınız. Yerel gazeteler susarsa sesiniz duyulmaz eliniz kolunuz bağlanır. Yerel gazeteler kapanırsa nefessiz kalırsınız. TRT Van Radyosu'nun talihsiz yaşadığı kapanma yerel gazetelerin başına gelirse sonuçta kaybeden Van ve Vanlılar olur.

 

Değerli okurlar…

 

Kentimizde, ilçelerimizde bulunan, gerçek gazetecilik yapan gazetelere abone olun. Muhabirlerin, gazete çalışanlarının işsiz kalmasına izin vermeyin.

 

2019 yerel seçimlerinin arından yerel gazeteleri daha büyük tehlike bekliyor. BİK belli oranda yerel gazeteleri ilanlarla destekliyor ama bu gazetelerin ayakta durmasına yetmiyor. 

 

Sevgili dostlar…

 

Yerel bir gazetenin açılması da kapanması da sıradan bir ticari işletmenin açılmasına ve kapanmasına benzemez. Yerel gazetecilik çok zordur. Fedakârlık, meşakkat, özveri, ticari kazançtan öte memleket ve meslek sevgisi gerektirir.  Yerel basın büyük zorluklar yaşayarak ağır bedeller ödeyerek yayın hayatını idame ettirmeye çalışıyor. Gazetelerin kapılarına kilit vurmalarını beklemeden ağır maliyetlere katlanan yerel gazetelere sahip çıkın.

 

Yerel gazetelerde her gün haberleri yer alan siyasilerin dikkatine sunmak isterim. Türkiye'de yazılı basın kriz yaşarken Kanada'da federal hükümet basına beş yıllık yardım planıyla destek olma kararı alıyor. Plana göre özellikle bölgesel/ yerel basının kalkındırılmasına öncelik verilirken kâr amacı güdülmeden hazırlanan içerikler, bölge gazetelerine ücretsiz olarak verilecek ve masraflar bu fondan karşılanacak.

 

Birilerinin umurunda belki olmayabilir.

 

Varsın olmasın.

 

Sizler duyarlılık gösterin. Kentinizin, ilçenizin yerel basınına sahip çıkın.

 

Dördüncü kuvvetinizi kaybetmeyin.

Yazarın Diğer Yazıları