İkram Kali

Yanlış yok mu?

İkram Kali

“Geçmiş olsun, sırası mı?”  Diyenler olabilir. Bizim görevimiz yazmak, tarihe kayıt düşmek.  Halka soran olmadı.   Öneriniz nedir diyen de çıkmadı. Nerde, kimler, nasıl karar verdi onu da bilemiyoruz. Nedense şehirde yaşayanların düşüncelerine bu gibi durumlarda değer verilmez. 

Birileri masa başında ilçeye, birileri yola,  parka kafasına göre isimler bırakır. 

İster beğen, isterse beğenme.

İlimiz Büyükşehir olduktan sonra iki yeni ilçe daha kuruldu.  İlçelere isimler verildi. Tuşba ve İpekyolu.  İsimler güzel ama sınırları itibariyle isimlerin yerlerinin yanlış olduğunu düşünüyorum.  İpekyolu’nun ismi Tuşba olması gerekiyordu.  Çünkü  dün bugün ile bağlanmış olurdu.  Tarih Tuşba’da yeniden can bulurdu. Van Kalesi Tuşba ilçesi sınırları içinde olmalıydı.  İlçe isimleri sizce de yanlış bırakılmadı mı?

Neden diyeceksiniz?

Önce Güneş Kenti Tuşba neresidir? Hatırlayalım.

Van Anadolu'nun en büyük kapalı havzası olan Van Gölü kıyısında toprakları verimli akarsuları bol iklim koşulları oldukça elverişli bir yerleşim merkezidir. Bu yüzden tarihin eski çağlarından beri birçok medeniyetin hakim olduğu bir yer olmuştur. Arkeolojik araştırmalara göre Van ili yazılı tarih öncesi dönemleri M.Ö. 5000-3000 yılları Kalkolitik dönem başlarına kadar uzanmaktadır. M.Ö. 2000 yılında bu bölgede ilk olarak devlet kuranlar Hurrilerdir. Daha sonra Hurrilerin bölgedeki devamı olan yerli kavimler tarafından M.Ö. 900 yıllarında başkentleri Tuşba ( Van ) olan Urartu devleti kurulmuştur.

Urartular M.Ö. 612 yılına kadar Van Bölgesinde güneyde yukarı Mezopotamya'ya kadar uzanan Topraklarda hüküm sürmüşlerdir. M.Ö. IX. Yüzyılda Kral Sarduri tarafından Van Kalesi yaptırılmıştır. M.Ö. VII. Yüzyıl başlarında Mezopotamya'dan Anadolu'ya akınlar düzenleyen Asurlular Van kalesini ele geçirince Urartular Tuşba yakınlarında Rusahinili (Toprakkale) şehrini kurarak varlıklarını devam ettirmişlerdir. M.Ö. 612 yılında Anadolu'ya gelen Medler büyük Urartu Krallığı'na son vermişlerdir.

 Demek ki Tuşba bugün İpekyolu ilçemizin sınırlarında kalan Urartuların Başkenti olan yerdir. Yani Van Kalesi’dir.

O zaman

İnsan sormadan edemiyor. Van’ın kalbine, tarihi ilçesine neden Tuşba ismi verilmesi düşünülmedi? Burada bir yanlışlık yok mu?  Bir kentin kaderini, geleceğini belirliyorsunuz ama isim verilmesinde gereken özeni göstermiyorsunuz.  Ciddi hata yapıyorsunuz.  Tarihçilerden yararlanılmış olsaydı bu hata olmazdı.

Yazarın Diğer Yazıları