İkram Kali

Ya çıkarsa

İkram Kali

Koca bir yılı geride bırakıyoruz. Herkes yeni umutlarla ve dileklerle 2018'i  karşılayacak.

 

Maddi sıkıntılarını gidermek, hayallerini gerçekleştirmeyi umut edenler Milli Piyango bileti alarak şanslarını  deneyecekler.

 

İstanbul'da Nimet Abla gişesinden,  Ankara'da Ali Haydar'ın seyyar bilet  bayisinden   Milli Piyango bileti almak isteyenler uzun kuyruklar oluşturuyor.

 

Van'da da gişelerde, kırtasiyelerde, seyyar bilet satıcılarında Milli piyango biletlerine  büyük ilgi oldu.

 

 

Bir eksikle beraber.

 

Yıl boyunca mağazalarda elde kalan, numaradan düşmüş, serisi bozulmuş, biraz modası geçmiş  giysileri " Batan geminin malları" sloganıyla  satarak  geçimin sağlayan, her yılbaşı yaklaştığında Alçekiç Pasajı'nın Cumhuriyet Caddesi giriş kapısı yanında Eczacı Günay Sürel'in eczanesinin yanı başında  küçük portatif  masasının üzerine koyduğu sarı bir  ayva, yanında  küçük radyosundan yükselen türküler dinleyerek " Ya çıkarsa, ya ayvayı yersen" diyerek  bilet satan namı diğer merhum  Şoratan Salih Üçdal'ı gözümüz de, gönlümüz  de arıyor.

 

Şoratan Salih Üçdal'ın sesinin yükselmediği cadde renksiz, ahenksiz. Bilet alma bahanesiyle  Salih Üçdal ile birkaç kelam ederek yılbaşı heyecanını yaşamak isteyenlerde keyifsizler.      " Ben yıllardır şans dağıtıyorum.   İstanbul'da Nimet Abla, Ankara'da Ali Haydar, Van'da Salih Üçdal Baba var" diyen Salih Üçdal  şimdi yok.  

 

Yeni yılı karşılamanın ötesinde Anadolu insanı için  yılbaşı kısa süreli heyecan zamanıdır. Birçok kişi yılbaşında en azından 1 tane Milli Piyango bileti  ile  rahmetli Şoratan Salih'in deyimiyle " Ya çıkarsa " diyerek yeni yılda şansını deniyor.

 

Büyük ikramiyenin hangi  numaralı bilete  çıktığı kadar nerede,   hangi bayi tarafından  satıldığı her zaman  merak konusu  olmuştur. İkramiye çıkan şanslı veya şanslılar gibi bileti satan bayide  bu şanstan kendisine pay  çıkarmıştır.

 

Milli Piyango biletlerine her yıl büyük ikramiyeler çıkmasından dolayı Nimet Abla ilgi görerek ün kazanmıştır. O nedenle her yılbaşı öncesi  binlerce insan bilet alabilmek için Nimet Abla gişelerinin önünde  kuyruklarda beklemeyi göze alıyor. 

 

Çekiliş sonrası şu kente çıktı, şu bayi sattı- satmadı tartışmaları  Milli Piyango İdaresi tarafından açıklanıncaya  kadar devam eder..  Son noktayı  Milli Piyango İdaresi koyar.

 

Van'da farklı yıllarda satılan piyango biletlerine çeşitli miktarlarda ikramiye çıkmış.

 

Milli Piyango İdaresi'nin 1950 yılının yılbaşı özel çekilişi yeni yıla yeni bir başlangıç ile girmek isteyenlerin hayallerini o yıllarda  bugünkü gibi süslemiş.

 

1950 yılı yılbaşı özel çekilişinde Van'da satılan bir bilete büyük miktarda  ikramiye çıkmış. İkramiye ile birlikte şanslı biletin  hangi bayiden satıldığına dair bayiler arasında tartışma yaşanmış.

 

 

Bayiler arasında sözlü çekişme sürünce bileti  satan bayi  Vansesi gazetemizde sitem  dolu nazik bir ifadeyle  ilan vermek zorunda kalmış.

 

Gazetemizin 6 Ocak 1950 tarihili ön kapağında  " BİR YANIŞLIK" başlığıyla  yer alan ilanda  şu ifadelere yer verilmiş:

 

"100.000 lirayı kazanan 945930 numaralı Milli Piyango bileti  matbaamız yanındaki Yeni Yurd Kitapevi  gişesinden satılmıştır.

 

Bu numarayı ilan etmek için listeyi bekliyorduk. Bugün bilet bayii Şakir'de vitrininde kocaman yazılarla bu 100.000  lirayı kazanan biletin kendi gişesinden satıldığını göstermektedir. Başka gişede satılan bir bileti kendine mal etme yanlışlığını yapmak iyi olmasa gerekir. YENİ YURD KİTAPEVİ GİŞESİ"

 

67 yıl önceki  tepkinin inceliğine, zarafetine bakar mısınız?

 

Bugün aynı durum olsa bayiler arasında yaşanan tartışma anında kavgaya dönüşerek  karakolda biter.

 

Yeni yıl gelirken umutlar gibi ikramiye beklentisi olanların sayısı da bir hayli fazladır.

 

Şansına güvenenlerde güvenmeyenlerde bir bilet alıyor.

 

Sizde bir bilet aldıysanız "  Ya çıkarsa, ya ayvayı yersen" uyarısındaki ince mesaja dikkat edin.  Rahmeti Üçdal  şunu diyor: Bilet alın çıkma ihtimali her zaman var. Ama  beklentinizi çok yüksek tutmayın, hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Ya da  ikramiye çıkar  ama  başınıza  olumsuz bir işte gelebilir, ikramiyenin  hayrını görmeyebilirsiniz demek istiyor.

Mutlu  yıllar.

Yazarın Diğer Yazıları