İkram Kali

VESOB seçim sonuçları ne anlama geliyor?

İkram Kali

Önceki gün yapılan Esnaf Odaları Birlikleri Başkanlığı seçimiyle esnaf meslek odaları seçimlerinde final tamamlandı. 19 odadan 147 delegenin oy kullandığı seçimde VESOB Başkanı Faruk Alpaslan 74 oy alarak güven tazeledi. Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı İsa Berge, 14 odanın desteğini almasına karşın 70 oy alarak girdiği başkanlık yarışını kaybetti.  

Ortaya çıkan sonuç herkes için sürpriz oldu.  

İsa Berge seçim öncesi, kendisini destekleyen 14 Oda başkanı ile birlikte basın toplantısı yaparak adaylığını açıklamış hatta gövde gösterisi yapmıştı. Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlık seçimini kaybeden VESOB Başkanı Faruk Alpaslan ise 5 Oda başkanın desteğine rağmen aday olacağını ve seçimi kazanacağını ilan etmişti.  Yakın çevrelerinden bazı kişiler Alpaslan’a 14 Odanın kendisine blok cephe aldığı bir yarışa girmemesi gerektiğini söylemişler. Alpaslan sandıktan çıkacak sonuca saygı duyacağını belirterek aday olacağını söylemiş. 

Seçim öncesi 14-5’lik tabloya göre değerlendirme yapan taraflı, tarafsız herkes VESOB başkanlık seçiminde İsa Berge’nin seçimi kazanacağına kesin gözüyle bakıyordu. Normal değerlendirme de buydu.  Ama evdeki hesap çarşıya uymadı. Oda başkanlarının desteği İsa Berge’yi başkanlığa taşımaya yetmedi. Daha doğrusu Berge seçimde fire verdi.   

VESOB tecrübesi, birikimi, gösterdiği kararlı ve dik duruşuyla Faruk Alpaslan ve ekibi kazanmaları imkansız gibi görünen bir seçimden büyük bir başarıyla çıkmayı bildi. Kutlamak gerekir. Alpaslan’ı başarıya götüren en önemli faktör Alpaslan’ın kendine olan güveni, mücadele azmi,   soğukkanlılığı ve 5 odadan 35 delege ile 7 VESOB doğal delegesinin değişmeyen destekleriydi.

14 oda başkanı her ne kadar  “  İsa Berge’yi destekliyoruz” açıklaması yapmış olsa da 14 odadan Faruk Alpaslan ve ekibine 35 delege destek vermiştir. Yani oda başkanlarının İsa Berge’yi destekleme kararı 35 delegeyi bağlamadı. Onlar inandıkları, istedikleri yönde oy kullandılar. Faruk Alpaslan’da kendisini destekleyen toplam 42 delege oyunun yanı sıra rakip odalardan 33 delegenin oy desteğini alarak 74 oyla seçimi kazanma başarısını gösterdi.

Bu başarı küçümsenecek bir başarı değildir.

VESOB Başkanı Faruk Alpaslan “ Beyaz”  oy pusulası ile başkanlığa seçilerek tahminleri yerle bir etmiştir.  Kaybeden adaya ve ekibe gelince. Kaybeden yalnızca başkan adayı İsa Berge ve ekibi değildir. Aynı zamanda kaybeden Berge’yi destekleyen odalardır, delegelerdir, “Mavi” oy pusulası neyi, kimleri temsil ediyorsa onlardır.  

Denge, çok seslilik her zaman güzeldir.

Meslek odası seçimlerinde siyasete sırtını dayayarak, blok hareket ederek seçimi kazanmak, Van’ı tek pencereden tek renkle yönetmeye kalkmak, toplum mühendisliğine soyunmak her zaman her yerde mümkün olmuyor. O nedenle sandıktan çıkan yalnızca 74-70 oy sayısı değildir. Sandıktan adresine teslim bir ton mesaj da çıkmıştır.

Hatırlatmakta yarar var.

Odaların siyasallaşması, kişisel rant aracı haline getirilmesi esnafa her zaman zarar vermiştir. Seçimleri kazanmak uğruna odaları göbekten parti binalarına bağlamak kısa sürede başarı, uzun sürede sıkıntı getirir.  Siyasiler gider gelir. Ama esnaf bakidir. Desteğini istediğiniz siyasiler zamanı geldiğinde siz de odanızı da, hatta esnafınızı da kullanmak ister.  Sizde diyet borcunuzu oda ve esnafınız üzerinizden ödemek zorunda kalırsınız. Buda söylediklerinizle,  odanın yasal yapısıyla, çıkarlarıyla çelişir. Bağımsız, özgür, ilkeli ve minnetsiz olmanın keyfi başkadır.

Van insanı, esnafı, iş çevreleri bütün bu olanları dikkatle sessizce izliyor. Zamanı geldiğinde de hür iradesiyle gereğini yapıyor. Bu anlamda Van’ın genel, yerel ve meslek odaları seçimleri tarihinde onlarca örnek var.

Seçimi kazanan Faruk Alpaslan bütün odaları aynı şekilde sahiplenmeli,  kucaklamalıdır. İsa Berge‘de birlikte çalışmaya devam edeceği Faruk Alpaslan’a destek olmalıdır. Odalar el ele vererek, esnafları için kalıcı, anlamlı işlere imza atmalıdırlar. Seçimler geçici, eser ve dostluklar kalıcıdır. 

Yazarın Diğer Yazıları