İkram Kali

VATSO'da Kazanan Van Olsun

İkram Kali

Gazetemizin İmtiyaz Sahibi, değerli büyüğümüz rahmetli Remzi PERİHAN VATSO'nun ilk kurucuları arasında yer alan, odanın ilk başkanlığını yapmış isimdir. Bu nedenle VANSESİ gazetesi için VATSO seçimlerinin ayrı bir değeri vardır. 
VAN Ticaret ve Sanayi Odası meclis ve meslek komiteleri seçimine yönelik yürütülen propaganda faaliyetleri pazartesi günü yapılacak seçime olan ilgiyi kanımca artırmış durumda.1961 yılında kurulan VATSO ilk defa bu dönem 3 adaylı, çekişmeli, heyecanlı bir seçim yaşıyor. Seçim sonucunda gruplarında seçilen organ temsilcileri meclisi, meclis yönetimi, yönetim ise yeni başkanı belirleyecek.
Bütün adaylar yorucu ve yoğun seçim dönemi yaşadı. Adaylar odayı yönetme anlayışlarını, amaçlarını, hedeflerini anlatarak üyelerden oy istediler. VATSO seçimlerinde oy kullanacak esnaflar ise kendilerini ziyaret eden bütün adayları sabırla dinleyerek adaylara çay ısmarlayıp, başarılar dilediler.  Meslek organlarının birleşerek organ grup sayısının 12'ye düşmesi sonucu seçim kampanyası geçmiş yıllara  göre daha zor geçti. Önceki seçimlerde 200-300 üyeden oy isteyen organ adayları bu seçimde bin 500 civarında üyeden oy istemek zorunda kaldı.   
Seçim kampanyası boyunca gerginlik yaratacak ciddi bir ortam yaşanmamıştır.  Sevindirici olan budur. Yaşanan, sağlanan demokratik olgunlukta 3 aday ve diğer adayların önemli katkısı vardır. Seçim sürecinde dargınlıklar, kırgınlıklar yaşanmış amacını aşan ifadele kullanılmış olabilir. Bunların salı gününden itibaren hiçbir hükmü, değeri yoktur. Salı sabahı Van için VATSO için yeni bir dönem başlayacaktır.  
ADAYLARA;
Medeni cesaret göstererek odayı daha iyi yönetme iddianız ve programınızla  hizmet yarışına aday olarak katıldınız. Bu süreçte Van'a, esnafa, tüccara heyecan dinamizim yaşattınız. Bugüne kadar seçim çalışmalarınızı seviyeli, sağduyulu bir şekilde birlik beraberlik içinde incitmeden, kırmadan Van'a yakışır bir şekilde sürdürdünüz. Farklı düşüncelere sahip, renkli kişilerden oluşan listeler oluşturdunuz. VATSO'yu ileriye taşıyacak, altı çizilecek ve kendinizi bağlayıcı ciddi taahhütlerde bulundunuz. Bu çabalarınız bile başlı başına bir kazanımdır. 
Değerli adaylar,  
Seçime çok kısa bir süre kaldı. Seçimleri kim kazanırsa kazansın, kaybeden olmayacaktır. Gerçekte kazanan ise Van ve VATSO olacaktır. Unutulmamalıdır ki şehrimizin birliği, dirliği, bütünlüğü herşeyden önce gelir.  O nedenle sandıktan çıkacak tercihe olgunluk içinde saygı gösterin. Duygularınızdan sıyrılarak centilmenlik ve incelik göstererek rakiplerinizin elini sıkın ve kazananı kutlayın. Bu asil davranışınız sizleri yüceltir. Size oy verenleri dost, vermeyenleri düşman olarak görmeyin. Unutmayınız ki seçim her şey değildir. Van halkının bütün davranışlarınızı bir yere not ettiğini aklınızdan çıkarmayın. Mümkünse egonuzu  yenerek seçim salonuna birlikte girin, salondan  birlikte çıkın. Zira makamlar, mevkiler gelip geçicidir, baki kalan dostluktur. 
ÜYELERE;
VATSO başkan adayları ve meslek gruplarında aday olan komşularınız, arkadaşlarınız,  dostlarınız sizleri ziyaret ederek kendilerini, hedeflerini anlatarak odayı yönetmek, sizi temsil etmek üzere oyunuza talipli oldular. Sizde artık şikâyetçi olmak, haksız eleştirilerde bulunmak yerine sorumluluğunuzun gereği olarak oylarınızla odanın gelişmesine katılımcı olun.  Oylarınızın değerini, demokratik gücünü bilerek mutlaka sandığa gidin oyunuzu kullanın. Odanıza, geleceğinize sahip çıkın. Şehrimizin ekonomisine, geleceğine yön verecek olan sizlersiniz. Tahriklere,  kışkırtmalara, fısıltılara, dedikoduya değer vermeyin. Fitne fesat çıkmasına mani olun.  
Değerli üyeler,
VATSO seçimleri 2014 yerel seçimleri öncesi yapılmaktadır. Bu nedenle VATSO seçimleri farklı bir özellik taşımaktadır. Şehrimizin en büyük, en güçlü meslek kuruluşu olan VATSO'nun gerçek sahibi sizlersiniz.  Adaylar bu gerçeği en açık şekliyle sizlere çeşitli vesilelerle anımsattılar. Sizde, kimi tercih ederseniz edin, seçime firesiz katılım sağlayarak demokratik gücünüzü ve varlığınızı sandıkta gösterin. 
VATSO seçimleri Van için, hepimiz için ortak aklın hâkim olduğu örnek ve hayırlı bir şekilde geçsin 
ve sonuçlansın. 
Memleketimizin, esnaflarımızın birlik, bütünlüğü ve huzuru herşeyden önemlidir.   Bu düşüncelerle VATSO başkanlığına aday olan Mirza NADİROĞLU, Feridun IRAK ve Necdet TAKVA ve Meslek gruplarında yarışan bütün adaylara başarılar diliyorum. Kazanan Van, kazanan ortak akıl olsun.

Yazarın Diğer Yazıları