İkram Kali

VATSO, VESOB, OSB açıklamayı neden imzalamadılar?

İkram Kali

Vansesi gazetemizin araştırmacı, tarafsız, güvenilir, doğru, güncel habercilik anlayışı ile hazırladığı özel haberleri her defasında Van'ın gündemine damgasını vurmaya devam ediyor.  
Arkadaşlarımızın kovaladığı özel haberler tartışılıyor, konuşuluyor. 
Bu anlayışla ilimizin geleceğini şekillendirecek yüz binlerce insanı yakından ilgilendiren yeni imar planın her aşamasını vatandaşlarımızın soruları, yetkililerin açıklamalarıyla adım adım takip ederek yayınlıyoruz. Yeni imar planın el altından birilerine sızdırılmasını, imar planına yönelikeleştirileri, tartışmaları ilk önce Vansesi yazdı. Yazmaya da devam edeceğiz. 
***
Gelelim konumuza.
Van Belediye Başkanlığı 25 Şubat 2013 günü Belediye ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında deprem sonrası Van'ın yeni imar planının hazırlanmasına yönelik imzalanan protokolünü "gecikme" gerekçesiyle tek taraflı olarak feshettiğini açıkladı.
Şaşkınlık ile karşılanan karar, Van'da yeni imar planını bekeyken vatandaşlarımız arasında "  Bundan sonra ne olacak?" endişesi yarattı. 
Gazetemiz geçen hafta perşembe günü protokol iptal tartışma  ve iddialarına ayaklı gazetecilere fırsat vermeden muhatabının ağzından açıklamaları haber olarak  yayınladı. 
Arkadaşlarımız, İlhan Siyahtaş ve Serkan Aslan önemli habere imza attılar.  İmar planı konusunda Van halkını zamanında yetkili ağızdan, doğru kaynaktan bilgilendirip aydınlattılar. 
Gazetemiz 28 şubat günkü sayısında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Mehmet  Ali Kahraman'ın açıklamalarının yer aldığı  "İMAR PLANI ASKIDA" özel manşet haberle Van'ın yeni imar planının askıya çıkacağını da duyurdu. Aynı haberde bakanlığın açıklama ve görüşlerine geniş yer vererek imar planı tartışmalarına farklı bir boyut kazandırdık.  
Özetle yeni imar planı konusunda Vansesi gazetecilik görevini başarıyla yerine getirmeye devam ediyor.
***
 "İmar Planı Askıda" özel manşet haberimiz sonrası tartışmalar alevlendi.   
Van Emlakçılar Dernek Başkanı'nın ardından, Van Ekonomi Konseyi yazılı açıklama  yaptı.
Ekonomi Konsey Dönem Başkanı Kadri Salaz basın kuruluşlarına üyelerin isminin bulunduğu basın açıklaması gönderdi Açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi:
"… 23 Ekim 2011 tarihinde ilimizde meydana gelen deprem felaketi sonrasında durdurulan yapı izinleri aradan bir buçuk yıl geçmesine rağmen henüz başlatılamamıştır. Bunun sonucunda inşaat sektörü ciddi mali daralma yaşamış ve bu durum halen devam etmektedir. 
Yeni imar planının açıklanan 1. etabı ile ilgili bin 500'e yakın itirazın olduğu, ancak itirazlardan sonuç alınamadığı, 2. Etap imar planının ise teslim edilmesi gereken tarih olan 8 Şubat 2013 tarihine kadar teslim edilmemesinden dolayı Van Belediye Başkanlığı tarafından yeni imar planı hazırlama protokolü tek taraflı olarak feshedilmiş ve 1996 yılında düzenlenmiş olan imar planının geçerli olduğu açıklanmıştır. Bu açıklamanın hemen sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir açıklama yaparak, yeni imar planın Bakanlık tarafından tamamlanıp askıya çıkarıldığını,  Van Belediyesinin 1996 imar planını kullanamayacağını, imar planı hazırlama protokolünü feshetme yetkisinin olmadığını ifade etmişlerdir. 
Van Belediyesinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, ilgili meslek kuruluşlarının ve Van milletvekillerinin umursamaz tavırlarını anlamakta güçlük çekiyoruz. Bu savruk tutumlardan dolayı halkımız ciddi oranda mağdur edilmiştir ve bu mağduriyet devam etmektedir. Bu durumun kısa süre içinde çözüme kavuşturulması için tüm ilgili kişi ve kurumları göreve davet ediyoruz
."
Şimdi Ekonomi Konseyi'ne bazı sorularım olacak.
BİR: Konseyin 12 üyesi arasında yer alan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mirza Nadiroğlu,  Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Faruk Alpaslan ve Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sinan'ın isimleri basın açıklamasında neden yer almadı?  Bu isimler açıklamayı neden imzalamadılar?
İKİ:  Yeni imar planına müdahil olma konusunda geç kalmadınız mı? İmar planın ilk aşamasından itibaren neden bakanlıkla iletişim kurmadınız,  görüşmediniz?
ÜÇ: Usulen dönem başkanı tarafından hazırlanan, diğer üyelerce imzalanan, basın açıklamasıyla (içerikte tartışılacak şekilde yerler var) yeni imar planı konusunda sorumluluğunuzu yeterince yerine getirdiğinize inanıyor musunuz?
DÖRT: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Mehmet  Ali Kahraman'ın sözünü ettiğiniz açıklamasını nereden öğrendiniz? Kaynağınız nedir?
BEŞ: Bir esnaf veya bir vatandaşımız size "Genel Müdür bu açıklamayı kime, ne zaman nerde yapmıştır?"  diye sorarsa siz ne cevap vereceksiniz? 
Sayın konsey üyeleri…
Sayın Kahraman'ın açıklamalarını bütün Van gibi siz de Vansesi'nin özel haberinden öğrendiniz. İlginçtir Kahraman'ın açıklamasını haberimizden alarak kullandınız, ama kaynak belirtmediniz. Neden? 
Basın açıklamanızda "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Genel Müdürü Mehmet  Ali Kahraman Vansesi gazetesine yaptığı açıklamada veya Vansesi'nde yer alan habere göre" ifadesine neden yer vermediniz?  
Bu özeni sizden beklemek gazetenin,  gazetecinin en doğal hakkıdır. 
Zira gazetenin, gazetecinin emeğinin ürünü; haberidir, yorumudur.
Emeğe saygı,  kaynak belirtmek, atıfta bulunmak kurumsal sorumluluk gerektiren kavramladır. 
Kurallara, yasalara, hakka, hukuka, emeğe en önce siz saygı duymalısınız, çünkü herkesi eleştirme hakkını en fazla kendinde gören sizlersiniz. 
Bilerek veya bilmeyerek yaptığınız etik değildir.    
Lütfen biraz empati yapın.

Yazarın Diğer Yazıları