İkram Kali

VATSO seçimleri yaklaşırken

İkram Kali

TOBB'a bağlı oda seçimleri bir kez daha ertelenmese VATSO'da seçimler 2013 Mart ayında yapılacak. 
Adaylar tek tek ortaya çıkmaya başladı. 
Adaylar arasında şimdilik sürpriz sayılacak bir isim yok.
Çıkacağını da zannetmiyorum.
Önce Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) eski Genel Sekreteri Necdet Takva, 'Ekonomide Değişim Hareketi' adayı olarak başkanlığa, organ seçimlerinde ise tüm meslek gruplarında arkadaşlarının aday olacağını proje ve hedefleriyle kamuoyunun önüne çıkarak açıkladı.  Hakkını teslim edelim.  Takva ve ekibi kaliteli, zengin, ciddi ve fark yaratan farklı bir çalışma yürütüyor. VATSO üyelerini ve seçimleri ciddiye alan anlayışları var.  
Ardından Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO)  Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu, 2013 yılının Mart ayında yapılacak olan seçimlerde başkanlığa aday olacağını, arkadaşlarıyla seçim çalışmalarına başlayacağını basın toplantısında açıkladı. Geniş açıklama yapması bekleniyor. 
Bizde bu köşede,
03 Aralık 2012 tarihili "VATSO'da Seçim Rüzgarı" başlıklı yazımızda özetle, Nejdet Takva'nın Başkan, Zahir Kadaşoğlu'nun Meclis Başkanı doğrultusunda ittifak yapabileceğini, bu iki adayın dışında Van Ticaret Borsası (VATBO) Başkanı Feridun Irak'ın yanı sıra farklı isimlerinde aday olarak ortaya çıkabileceğini, aday sayısının mutlaka aratması gerektiğini ve VATSO seçimlerinin çok denklemli bir seçim olacağını belirterek oy kullanacak iş adamlarına,  sanayicilere, esnaflara seslendik. Dedik ki, meslek odanıza, kaderinize seçimlere sahip çıkın. 07 Aralık 2012 tarihli yazımızda ise " Keşke 3-4 grup, birkaç tüccar, esnaf, iş adamı daha geçmişte olduğu gibi VATSO seçimlerine renk katarak yarışta çıtayı yükseltse "demiştik.
Öylede oldu.
Oda seçimlerinde deneyime sahip olan, geçmişte VATSO başkanlığı yapan Feridun Irak VATSO başkanlığına adaylığını kesin bırakıyor. Feridun Irak kendisine yakın iş çevrelerinin düşüncelerini aldı, nabızlarını tutu ve ona göre adaylığa karar verdi. Tanıdığım Feridun Irak seçim sürecini, meslek gruplarını iyi koordine eder ve sağlama oynar. 
Feridun Irak başında bulunduğu VATBO başkanlığına yasa gereği tekrar aday olamıyor. Zahir Kandaşoğlu'nun VATSO başkanlığına aday olamadığı gibi. Yalnız Feridun Irak, aynı zamanda VATSO üyesi olduğu için VATSO başkanılığına aday olmasının önünde yasal bir engel yok. Bir iki gün içinde de başkanlığa adaylığını basın toplantısıyla kamuoyuna açıklayacak. Zahir Kandaşoğlu VATBO üyesi olmuş olsaydı VATBO başkanlığına rahatça aday olabilirdi. Ha olurumu olmazımı o ayrı bir durum.
VATSO başkanlığı için aday sayısı şimdilik üçe çıktı. 
Yeni aday-adaylar da çıkabilir.  
Demiştik ya çok denklemli, renkli, heyecanlı, farklı bir seçim olacak. 
Şu ana kadar sadece Nejdet Takva projelerini, hedeflerini,  yönetim anlayışını ve neden başkanlığa aday olduğunu bütün ayrıntılarıyla açıkladı. Mirza Nadiroğlu ve Feridun Irak'ın başkanlığa neden aday olmak istediklerini yönetim anlayışlarını, projelerini açıkladıklarında öğreneceğiz.  Adaylar seçim siyasetimi uygulanacak yoksa gerçekleri, eksiklikleri, hataları, odada olması gerekenleri, iddialarını bütün açıklığıyla ortaya koyacaklar mı onu da izleyip anlayacağız. 
Üç aday da hemen hemen aynı yaşıttalar. Üçü de; genç, dinamik, heyecanlı. Üçü de Van'ı seviyor, Van'a hizmet etmek istiyor. Üçü de bu memleketin öz evladı. Eleştirilecek, eksik yönleri yok mu? Elbette var.  Hangimizin yok ki? 
VATSO 'da seçim rüzgarı yavaş yavaş fırtınaya dönüşüyor. 
1990 yılarda VATSO Başkanı merhum Suphi Türkoğlu döneminde VATSO'da başlayan değişim süreci devam ediyor. Seçime 2-3 ay gibi kısa süre var. Çekişmelerin yanında dengeler gözetilerek mevcut adaylar arasında başkanlık ve meclis başkanlığı paylaşımı noktasına son anda birleşmelerde yaşanabilir. VATSO'da üye olmak şimdi daha çok kıymete bindi. Üyelerin karar vermesi de bir o kadar da zorlaştı.
VATSO başkanlığını hangi aday kazanır onu bilemiyoruz. Seçim sonucunu üyelerin iş hayatlarına geleceklerine etki edecek, yön verecek duygusallıktan arınmış oyları belirleyecektir. 
Seçimi kim kaybedecek onu söyleyebiliriz. Küçük olsun benim olsun düşüncesi, güdümlü yönetim anlayışı, insan unsurunu öngörmeyen yaklaşım, ilimizin tarihini ve kültürüne yabancı,  sosyal ve toplumsal dengeleri gözetmeyen siyasete oynayan bakış açısı seçimi kaybeder.
                                                             ***
                                                                 VATBO Seçimleri
Pek ilgi gösterilmeyen VATBO seçimleri de 2013 Mart aynıda yapılacak. Ticaret Borsası kurucu başkanı Feridun Irak'ın yerine VATBO başkan kim olur derseniz.  Kanımca besicilikten gelen, odanın kuruluşunda yer alan, başkan yardımcıları İbrahim Koyuncu ve Faysal Değer olabilir. Ama Faysal Bey mizacı gereği başkanlık teklifini kabul etmez. Bu durumda İbrahim Koyuncu kesin başkan olur. Yüzün üzerinde üyesi bulunan VATBO'da seçim yarışı yaşanmaz. Oda başkanı ve meclis başkanın süreleri dolduğu için yenileri gelir. Belki yönetim ve mecliste de birkaç genç isme yer verilir.  O kadar.  Feridun Irak'ın yön veren görüş ve düşünceleri VATBO'nun seçim sürecinde, şekillenmesinde mutlaka dikkate alınır.  ( Uyarı: VATBO'nun internet sitesi usulen var.  Bilgi yok. Yenilenmemiş!)
Bazı oda başkanlarının Anayasa Mahkemesine yaptıkları  'iki dönem engeli"   ile ilgili itirazın sonucu mahkemece henüz açıklanmadı. Bazı kulaklar Anayasa Mahkemesi'nden gelecek seste.  İtirazcıların bekledikleri karar çıkarsa bazı şeyler değişebilir.
Bu yazıyı tamamlanmışken VATBO'dan Feridun Irak'ın adaylığını açıklayan basın bülteni geçildi. Bültende , "Ticaret ve Sanayi Odasını, Van'ın, Van halkının ve iş camiasının çıkarlarına hizmet eden, bireyleri ön plana çıkarmayan ekip ruhunu hakim kılan siyaset üstü bir anlayışla 'Van için hep beraber kazanalım' diyerek yönetmeye talibiz"  görüşü ifade edildi. 
İyi olan kazansın.

Yazarın Diğer Yazıları