İkram Kali

VATSO 50 yaşında

İkram Kali

Vanlı müteşebbislerin girişimleriyle 1962 yılında kurulan Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO)  bugün 50 yaşında. O tarihte Van şehir merkezinin nüfusu yaklaşık 25 binlerdeydi.  
Sağlıkla, başarıyla, huzurla, Nice 50 yıllara.
VATSO Van'ın bir numaralı mesleki kuruluşudur.
VATSO bütçesiyle, varlıklarıyla şimdi devasa bir kuruma dönüşmüştür
VATSO kimine göre sanayici ve iş adamlarının koruyucusu, yuvası,
VATSO kimine göre bir basmak
VATSO kimine göre bir durak
Ne olursa olsun,  nasıl düşünülürse düşünülsün VATSO Van'ın ticaret, sanayi,  ekonomi hayatında mihenk taşıdır.
VATSO kuruluşundan bugüne büyüyerek,  güçlenerek geldi. Gerçi bir dönem odanın Sanayi ve Ticaret yapısı şiddetli geçimsizlik gerekçesiyle boşanma eşiğine geldiyse de bu boşanma arzusu bir şekilde gerçekleşmedi ve VATSO kurtuldu. 
Bu güzide odanın kuruluşunda,  gelişmesinde emeği olan ancak şimdilerde vefa adına adı sanı okunmayan,  hatırlanmayan birçok yürekli Vanlı vardır. VATSO çınarını bu memleketimizin bağrına diken bu saygın iş adamı ve esnafların bir kısmı hayatta.  Bir kısmı ise aramızdan ayrılmıştır. 
Van adına onlara teşekkür ediyoruz.  Saygıyla, minnetle,  şükranla anıyoruz. 
VATSO'ya can veren, sanayisi ekonomisi yok denilecek düzeyde olan Van'ın sevdalısı,  özverili bu girişimciler o günlerde çok kasıtlı gelir ve imkanlara sahiptiler. Onların bugünkü gibi konforlu odaları,  güçlü bütçeleri olmadı.  Onlar bugünkü gibi yurt dışı gezilerine katılamadılar. Ama bu memleketin sanayi ve ticaret hayatına yıkılmayacak eser kazandırmanın mutluluğunu, onurunu yaşadılar. 
1940'da başlayan, 1980 sonrası hız kazanan Van'ın ekonomik hayatındaki gelişime ve değişim dikkat çekicidir.  Özellikle okumuş,  kendisini geliştiren,  vizyon sahibi üçüncü kuşak girişimci gençlerin iş hayatına atılması, aile şirketlerinin başına geçmesi VATSO'yu  da olumlu etkileyerek daha güçlü hale getirmiştir. VATSO seçimlerinin bu nedenle son 20 yılda çok çekişmeli, kıran kırana (Seçimler sürecinde kimi zaman demokratik, etik olmayan, kural dışı ali cengiz oyunları oynansa da)   yarışa sahne olmuştur.  
Büyüyen kurumsal gücü ve itibari ile VATSO Başkanı, Yönetim Kurulu Üyesi, Meclis Başkanı, Meclis Üyelerine, üyeleri ve çalışanlarına ayrı bir güç kazandırmıştır.  VATSO Van'ın dinamizmini yanına alarak bölgenin en etkin odası olmuştur. Bugün VATSO'nun küçümsenemeyecek bölgesel etki yaratan gücü var.
                                                                     ***
İşte bu VATSO  50'inci kuruluş yıldönümünü neden kutlamadı?

Depremi kimse lütfen bahane etmesin!
Kusura bakmayın ikinci bir 50. yıllı beklemek 100 yıl demektir.
Kim öle kim kala…
50. yılın kurum ve kuruluşlar için çok farklı anlamı, değeri var. 
Kutlamalara en az 2 yıl önce hazırlanmamız gerekirdi. VATSO kuruluş kutlamaları ile odanın varlığını, geçirdiği evreleri, geçmişini, bugünü ve geleceği mercek altına alma imkanı bulacaktınız! 
Yıl, ay veya haftaya yayılacak oda kuruluş kurtlanmalarında mesela neler yapabilirdiniz?
4 "KURULUŞTAN KURTULUŞA VATSO"  adıyla odanın hikayesini görsel belgelerle,  fotoğraflarla destekleyerek nefis bir tarihçe hazırlatabilirdiniz.
4 "KURULUŞTAN KURTULUŞA VATSO"  DVD, CD'si hazırlatarak üye ve konuklarınıza armağan edebilirdiniz.
4 VATSO üyelerinin ticaret yaşamında tanık oldukları ilginç ticari hikayeleri içeren  "HAYIRLI İŞLER GARDAŞ"   ismiyle anı-fıkra kitabı hazırlatabilirdiniz.
4 Ekonomi yazarları, bilim insanları ve üyelerinizin katılımıyla Van'da  "KURULUŞTAN KURTULUŞA VATSO"  bilgi şöleni hazırlayabilirdiniz.
4 Timsal Karabekir'in "Geçmişi unutma ki geleceğe hakkın olsun" veciz söründe olduğu gibi vefat eden, yaşayan başkanlarınızı hatırlamanız güzel olurdu.   Bu sizi yüceltirdi. 
4 VATSO üyelerinden oluşan tiyatro,  halk ve sanat müziği konseri verebilirdiniz. 
4 50. yıl ve deprem anısına   İstanbul ve Ankara'da  etkinlik  düzenleyebilirdiniz….
2012 yılında 50.  yaşına giren bu güzide kurumun kuruluş yıldönümüne uygun bilgi belgeye bakmak üzere  www.vatso.org.tr   sitesine girdim.  Maalesef sitede 50. yıla ilişkin tek bir kelime göremedim?
VATSO internet sitesini hazırlayanlar kusura bakmasınlar sadece site yapmışlar.
Odanın tarihçesi sadece bir paragrafla geçiştirilmiş.
Geçmişe ait, kuruluş hikâyesini anlatan ne bir bilgi ne bir belge, ne de bir fotoğraf ve doküman bulmak mümkün olmadı. 
Önceki oda ve meclis başkanlarıyla ilgili tek bir satır bilgi  ve fotoğraf yok.
Sitede odayı küçültmüşler…
50.  Yılında VATSO logosu  da  sessiz sedasız  değiştirilmiş!?
Darılmayın ama yeni logo VATSO'yu pek ifade etmiyor
Yeni logoyu çizen grafikçi sanki Van Valiliğinin logosunun orası, burasıyla oynamış ortaya VATSO logosu diye bir logo çıkarmış.
Acaba logoyu valiliğin logosunu çizen aynı grafikçi mi çizdi?
Seçici Jüri de logoyu nasıl ve neye göre beğendi? Kısacası yeni VATSO logosu valilik logosu ile çok büyük bir benzerlik gösteriyor. Hatta logolar yan yana gelince VATSO valiliğin bir birimi gibi yansıyor.  50 yıl önce çizilen sanayi ve ticareti yansıtan eski VATSO logosu yeni çizilen logodan daha anlamlıydı.
Neyse, tarihçeden başladık logoya geldik. 
VATSO 50. yılını ( Yaşanan talihsiz K yolsuzluğuna rağmen ) şanına yakışır şekilde bilimsel, kültürel ve sosyal boyutlarıyla kutlamalıydı.
 Hala zaman var…
 
 
 
 

Yazarın Diğer Yazıları