İkram Kali

Vastan ve Gevaş

İkram Kali

Yanlışlar zamanında düzeltilmese yeni yanlışlara neden olur. Ve sürer gider Tıpkı Vastan-Gevaş gibi. 
Vastan ve Gevaş çoğu zaman birbirine karıştırılmaktadır. Ünlü Van türküsü " Toycular"ın  "Ben giderim Vastan'a yârim için fistana"  mısrasında da yer alan Vastan ismi bugünkü Gevaş ilçemizle karıştırılır. Hatta Vastan'ın Gevaş'ın eski ismi olduğu da ileri sürülür.  Oysa tarih kitapları, araştırmacılar bunun doğru olmadığını söylüyorlar.  
Bu konuda aydınlatacak kaynak yayınlardan biri Orhan Kılıç'ın araştırmaları ve arşivlerden elde ettiği bilgi ve belgelerden yararlanarak hazırladığı XVI. Ve XVII.  Yüzyıllarda Van isimli eser kitaptır. 
Van 1534 yılı ilkbaharında Kanuni'nin Irakeyn seferinden önce Osmanlı hakimiyetine girmiş ancak Osmanlıların bölgeyi terk etmesi üzerine yeniden Sefevilerin eline geçmiştir. 1534 yılında fethedilen ve kısa bir süre Osmanlı hakimiyetinde kalan Van'ın muhafazası bu sıralarda Şam Emürü'l-ümerası Hüsrevpaşa'ya tevcih edilmiştir. Van 1534 yılı ilkbaharında Osmanlıların eline geçen Van 1536'da tekrar Sefevierin eline geçmiş. 1548 yılına kadar Van'da Osmanlı hakimiyeti tesis edilememiş. 1548 fethi sonrası Van bir daha el değiştirmemek üzere Osmanlı hakimiyetine geçmiştir. 1548'de Van Kalesi Kanuni'nin bulunduğu muhasara sonunda zaptedilmesi sonucu aynı adla eyalet ihdas edilmiş.  
Osmanlı ülkesi idari taksimatı; beylerbeylik(eyalet-vilayet), sancak (liva), kaza, nahiye, köy (karye) ve mezra birimlerinden oluşmuştur. Van Eyaleti konumu itibariyle Osmanlı Devleti eyaletleri arasında Diyarbakır Eyaleti ile birlikte bünyesinde yurtluk- ocaklık ve hükümet sancakları bulunan eyaletlerin başında geliyordu.  
Beylerbeylik, Anadolu Selçukluları'nda mevcut olup, Osmanlılar' da XIV.  Yüzyıl ortalarında kurulan teşkilattır.   Osmanlı döneminde Van Eyaletti.  Van Eyaleti'ne bağlı sancak sayısı da Tebriz'in fethi gibi savaş durumları sonrası değişmiştir. Osmanlı'da sancak idari birimin adıdır. Van Sancağı, Van Eyaleti'nin paşa sancağıdır. Yani merkez sancağıdır.  Sancak merkezi Van Kalesi etrafında kurulan Van Şehri idi. Van beylerbeyliğine atanan paşalar eyalet ve sancağını buradan idare ederlerdi.  Nahiyeler de ilçelerin alt birimi olarak idari taksimatta yer alırdı.  
Van sancağına bağlı nahiyeler içinde Gevar, (Gevaş)  Vastan ve Van'ın aynı isimle anılan nahiyeleri bulunuyordu.
Vastan nahiyesi bugünkü Gevaş ilçemizin bulunduğu yerde Vastan diye anılan büyük bir şehirdi. Ancak bugün Vastan denildiğinde Gevaş ilçemiz akla gelmektedir. Kimi araştırmacı da, eski Vastan şehrinden bugünkü Gevaş'ın kastedildiğini ileri sürer.  Orhan Kılıç araştırmasında Vastan ve Gevaş'ın ayrı birer yerleşim yeri hüviyeti taşıdığını belirtir. Ve Vastan'ın bugünkü Gevaş ilçesinin buluduğu yerde kurulan büyük bir şehir iken, Gevaş'ın 28.000 akçe hasılı bir köy durumunda olduğunu, zamanla bu köyün Vastan şehri ile birleşerek yakın dönemlerde Gevaş olarak adlandırıldığını ileri sürer.  
Kılıç, Vastan ve Gevaş nahiyelerine bağlı köyler de coğrafi mıntıka olarak ayrı ayrı bölgeler olduğuna dikkat çekerek Vastan nahiyesine bağlı köylerin bugünkü Gevaş ilçesi doğu kısmında, Gevaş nahiyesine bağlı ollduğu, bu  da, Van ve Gevaş nahiyeleri sınırları içinde bulunan köylere  de tasdüf  edildiğini  yazar.
Özetlersek Vastan ve Gevaş Osmanlı döneminde Van Paşa Sancağı'na bağlı iki ayrı yerleşim yeriydi.  

 
Koç gibi atama
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), ''6362 sayılı SPK Kanunu'nun 17. maddesinin ikinci fıkrası hükmü uyarınca, Kurumsal Yönetim İlkelerinden bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi seçimine ilişkin uyum zorunluluğunun yerine getirilmesini teminen Turkcell'in Yönetim Kurulu üyelerinden, Mehmet Bülent Ergin, Tero Erkki Kivisaari ve Oleg Adolfoviç Malis'i Yönetim Kurulu Üyeliği görevinden alarak, yerlerine Ahmet Akça, Atilla Koç ve Mehmet Hilmi Güler'i atadı.
Ehliyet, liyakat, bilgi birikime uygun atamalar…
Atamalar arasında en ilgi çeken isim ise Atilla Koç'tur. 
Diyecekseniz ki "neden?"
Ben yazayım siz karar verin.
Eski bakanlardan Atilla Koç ve Mehmet Hilmi Güler, Turkcell Yönetim Kuruluna atanan bağımsız üyeler arasında yer alıyorlar. 
SPK'nın görevden aldığı üyeler ise, Çukurova Gurubu'ndan Mehmet Bülent Ergin, Sonera Holding'ten Tero Erkki Kivisaari ve Altimo Grubu'ndan Oleg Adolfoviç Malis olarak sıralandı.  
Atilla Koç, Siirt ve Giresun'da valilik, Konya'da Emniyet Müdürlüğü yaptı. Bir dönem Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in Genel Sekreterliğini de üstlendi.  Koç, İçişleri Bakanlığı Müşavirliği ve Başbakanlık Müsteşarlığı görevinde bulundu. 3 Kasım seçimlerinde AKP'den milletvekili seçilen Koç, 21 Şubat 2005'te Kültür ve Turizm Bakanlığı'na atandı. 
Gafları, konferans ve toplantılarda uyuması ile sık sık gündeme gelen Koç, şimdi  Turkcell'in Yönetim Kurulu üyesi oldu. 
Turkcell'in dijital hızına,  gelişmesine uygun bir atama! Atayanlara hayırlı olsun.

Yazarın Diğer Yazıları