İkram Kali

VASKİ'den yanıt geldi

İkram Kali

Haber ve köşe yazılarımızda ele aldığımız toplumu ilgilendiren  sorunlarda vatandaş haklı olarak yanıt ve çözüm bekliyor. Bizde duyarlı kurumlardan gelen yanıtları gazetemizde paylaşıyoruz.

 

"Büyükşehir Belediyesi ve VASKİ'ye çağrı…" başlıklı 08 Ekim 2018 Pazartesi günü bu köşede yer alan yazımızda Edremit TOKİ konut alanlarında ağaçların ve yeşil alanların sulanmadığı için kurduğuna dikkat çekerek  "Devlet 2011 yılındaki depremlerden hemen sonra bir yıl içinde 17 bin konutu başarıyla inşa ederken, TOKİ konut alanlarındaki basit sorunlar 6 yıldır hala çözülemiyor. 6 yılda konut sahiplerinden her ay peyzaj gideri adı altında para kesen site yönetimi bu güne kadar tek bir ağaç dikmemiş, tek bir ağacı budamamıştır. İlk gün dikilen ağaç sayısı neyse bugün de odur. Konut çevresindeki sözde yaşam alanları kaderine terk edilmiş Afrika mülteci kampına benziyor.Edremit TOKİ sakinleri mevcut ağaçların, yeşil alanların susuzluktan kuruduğunu söyledi.  Yönetimi arayarak kendilerine peyzaj, bakım, ağaç dikme, çiçeklendirme zaten olmadığını söyledim. Mevcut ağaçlar ve çimler de sulanmadığı için kurumuş, her yer çöle çöplüğe dönmüş. Yazıktır, günahtır yön-et-im bakıyor, ama görmüyo. Yönetimi aradığımda 'VASKİ'nin ağaç ve çimlerin sulanmasına izin vermiyor. Hatta sulama yapılmasından dolayı ceza vermiştir' yanıtını aldım" demiştim.

 

Yazımızın devamında şunları  kaydetmiştim:  "Söylenenin doğru olup olmadığını bilmiyoruz. VASKİ yetkilileri açıklama yaparsa gerçeği öğreniriz. Eğer yönetimin dediği gibi VASKİ gerçekten sulamaya izin vermiyor ise o zaman iş değişir. Kentteki belediye parklarının, ağaçların, yeşil alanların da içme suyu şebekesiyle sulamasını da durdurması gerekir. Ben yasakladım demekle olmaz. Çözüm bulacaksınız.Doğalgaza kavuşan TOKİ konutlarında yönetimin işi baya azaldı. Yönetim de bir zahmet sitelerle ilgilenerek ağaçların kurumasını izlemek yerine gerekirse tanker kiralayarak veya satın alarak sulama yapsın. Vatandaşa hem ağaç dikin diyorsunuz hem de sulama suyu imkânı vermiyorsunuz. Bu çelişki karşısında vatandaş ne yapsın?"

 

VASKİ Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden yazılı yanıt geldi. Bahçe sulamasında kaçak su kullanılmasına izin verilmediğine işaret edilen yazıda şöyle deniliyor:"İlgili personeller tarafından yaz aylarında bahçelerde kaçak su taraması yapılmaktadır. Yapılan kontroller neticesinde TOKİ'lerde kaçak su kullanımının olduğu ve sayaçlardan geçmeden doğrudan bahçelere harici hatlar çekildiği tespit edilmiştir. Ancak ortak kullanımda bulunan aboneli ve sayaçlı olarak bahçe ve yeşil alanlarda su kullanıldığı tespit edilen yerlere ise herhangi bir cezai işlem yapılmamıştır. TOKİ'lerde kaçak su kullanmamak kaydıyla yeşil alanlar ve ağaçlar sulanabilmektedir. Ceza olayı sayaçsız sulamalar için yapılmaktadır. Bunun dışında site yönetiminin çevre sulaması her zaman mümkündür. Bu da VASKİ'nin çevreye olan duyarlılığının bir göstergesidir. Bu konuda gösterdiğiniz hassasiyet için teşekkür eder, kamuoyuna duyurulmasını rica ederiz."

 

Sorumlu ve duyarlı davranan VASKİ yönetimine teşekkür ediyoruz.

 

Kaçak su kullanan Boğaziçi Yönetimi yanlış yapmıştır.

 

Vatandaştan ortak aidat bedeli içinde peyzaj gideri alacaksın ama konut alanlarındaki 6 yıl önce dikilen ağaçları ve yeşil alanlar için kaçak su kullanacaksın. Yapılan yasal ve etik değil. 

 

Boğaziçi TOKİ Yönetimi konut alanlarında önce insana ve çevreye yakışan peyzaj çalışması yapması gerekir.. Sonra da sulama için ya sayaçtan geçen suyu kullanacak veya tanker ile sulama yapacak.

 

 

Sağlık Müdürlüğü ses vermedi

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi İpekyolu Ek Polikliniğinde yaşanan doktor, sağlık personeli gibi sorunları 16 Ekim 2018 tarihli gazetemizde "

 

"Van'ın En Büyük İlçesi Sağlık Sorunu Yaşıyor; Ya Çalıştırın Yada Kapatın" manşet haberlerimizle gündeme taşıdık.

 

Haberimizde ilgisizliğe tepki gösteren vatandaşların daha önce tam teşekküllü hastane olarak hizmet veren binada kaliteli sağlık hizmeti verilmesini, verilemiyorsa kapatılmasını istediklerini belirttik.  Haberimizin üzerinden 17 gün geçti. Sağlık Müdürlüğü'nden konuyla ilgili açıklama gelmedi.  Vatandaşlar yetkililerden kamuoyunu tatmin edecek açıklama bekliyor.

 

Van İl Sağlık Müdürlüğü görevine umutlarla atanan Doç. Dr. Vanlı Mahmut Sünnetçioğlu'nun ek polikliniğin hastaneye dönüştürüleceği yönünde bir açıklama yapacağına inanıyorum.

Yazarın Diğer Yazıları