İkram Kali

Vansesi'nin haberi üzerine bakanlık uyardı

İkram Kali

Van'ın yeni imar planı Ankara'da hazırlanırken bazı okurlarımız yeni imar planına ilişkin aldıkları bazı duyumlarını, şikayetleri gazetemizle paylaştılar.  
Okurlarımız bir takım spekülatör kişi veya kişiler tarafından arazisi, arsası olan insanlara gidilerek,  " Arkadaş,  yeni imar planı hazırlanıyor, senin arazini, arasını ticari alana dönüştürebilirim veya daha değerli hale getirebilirim. Ancak bunun karşılığında senden kat, arsa, arazi veya nakit alırım haberin olsun "  diyorlarmış. 
Bir takım arazi,  arsa sahipleri ise arazilerini, arsalarını ticari alan yapmak,  daha değerlendirmek üzere ilgili ilgisiz kişilerle görüşmeler yaparak,  "  Arsamı arazimi kıymetlendir.  Gerisini bize bırak"  diyorlarmış.  Ortada gezen söylentinin özeti şu:  " Ver rüşveti arsana değer katayım"  " Al rüşveti arsama, arazime değer kat"  Anlayacağınız iki ucu sivri değnek!
Büyük rakamların telaffuz edildiğini de duyunca doğrusu irkildik, şaşırdık.
Bu işin günahı;  alanın, verenin aracılık yapanın boynuna.
İmar üçkağıtçılarını,  dolandırıcılarını,  günahkarlarını biz gözümüzle görmedik. Sadece gazetecilik sorumluluğu ile aldığımız duyumları, şikayetleri dinledik. Ardından araştırdık, sorduk.
Bununla yetinmedik.
Tatmin olmadık. 
İmar planı konusunda bilgi birikimi olan uzmanları arayarak sorduk.  Dedik ki; "  Gazetemize duyumlar,  şikayetler geldi. Bazı arsa spekülatörleri ile arazi ve arsa sahiplerinin yeni imar planında çıkar amaçlı değişiklik yaptırmaları yönünde girişimleri varmış. Bu mümkünümdür?"  
Dedi ki,"  Bende duydum. Ama doğrumu yalan mı, bu adamların kimlerle nasıl bir bağlantıları var onu bilemem. Fakat bakanlık buna asla müsaade etmez. Vatandaşların da itibar etmemesi gerekir. Doğru olan da budur. "
Teşekkür ettik.
Haklı. 
Neticede insan unsurunun olduğu yerde bu gibi durumlar olabilir. 
Duyum, şikayet ve araştırma sonrası 10 Ekim 2012 tarihinde, 
Konunun yasal muhatabı olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman'ı aradım.
Dedim ki  "Genel Müdürüm Van'da yeni imar planı üzerinden dolandırıcılık yapamaya kalkışan bazı kişilerin girişimlerinin olduğu yönünde şikayet ve duyum aldık. Haber yapacağız sizin de görüşünüzü almak istiyoruz" 
Teşekkür etti. Ve dedi ki:
"Benzere şekilde bazı duyumları bizde aldık.  Kötü niyetli arsa spekülatörlerinin bazı arsa sahibi vatandaşlara kat, arsa ve maddi menfaat karşılığında yeni imar planı üzerinde tasarruf sağlayabilecekleri yönünde vaatlerde bulundukları şeklinde duyumlar bize de geldi.  Bu insanlara asla itibar edilmemelidir. Yeni imar planı bütün arsa sahiplerine doğal olarak yeni getirimler sağlayacaktır. Bu tür yasa dışı girişim ve teklifte bulunan kişilerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Van Valiliğine bildirilmesini istiyoruz. Van'ın yeni imar planı sürecinde bakanlığımızın ve planını hazırlayan müellifimizin bu tür girişimlere müsaade etmesi asla mümkün değildir. Kötü niyetli kişilerin gerçekleşmesi mümkün olmayacak vaatlerine itibar eden arsa sahipleri sadece mağdur olabilir.   Bu konuda değerli Vanlıları uyarıyoruz.  Bu kişilere sakın inanmayın,  güvenmeyin, kanmayın, aldanmayın.  Katkılarınıza da teşekkür ederiz."  dedi.
Konuyu boyutlarıyla haberleştirerek 11 Ekim 2012 tarihli gazetemizde manşetten  "Bakanlıktan Arsa Sahiplerine Uyarı"  başlığı ile verdik. 
Haberimiz sonrası 14 Ekim 2012 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar da özetle ; '' Van'da imar planlarını Bakanlığa onaylatacaklarını söyleyerek, halktan para sızdıran bazı kesimlerin olduğu yönünde ciddi şikayetler aldık. Van halkı, asılsız ve mesnetsiz vaatlerle haksız menfaat sağlamak isteyen bu kişilere itibar etmesin'' dedi. ''
Bazı kişilerin  "Bakanlığın adını kullanan bu kişilerin, sizin arazinizi imara açacağız, ticaret yerine çevireceğiz, size üç kat bina vereceğiz'' şeklinde ifadelerle halktan para koparmaya çalıştıklarını ifade eden Bayraktar, ''Van halkı, Bakanlığımızca yürütülen planlama çalışmalarına ilişkin asılsız ve mesnetsiz vaatlerle haksız menfaat sağlamak isteyen kişi ya da kişilere itibar etmesin. Bu kişiler hakkında Bakanlığımızı ve Van Valiliği'ni bilgilendirsin'' dedi.
Bayraktar'ın açıklamasının ardından 17 Ekim 2012 tarihinde bu kez bakanlıktan yeni bir açıklama yapıldı. Açıklamada  , "Planlar tamamlanma aşamasındadır. Ancak, bakanlığımızca yürütülen planlama çalışmalarına ilişkin olarak asılsız ve mesnetsiz vaatlerle siz değerli halkımıza haksız menfaat sağlamak amacı ile yaklaşan kişi ya da kişilere itibar edilmemesi ve bu kişiler hakkında bakanlığımız ve Van Valiliği'nin mutlak surette bilgilendirilmesi büyük önem taşımaktadır" denildi.
Neticede Vansesi gazetecilik görevini yerine getirerek konuyu manşetten haber yaptı. Çevre ve Şehircilik Bakanı ve bakanlık da haberimiz üzerine vatandaşları uyardı. 
İşin özeti bu…

Yazarın Diğer Yazıları