İkram Kali

Vanlılar siyasette yer bulabilecek mi?

İkram Kali

Van'da her ilden herkes kamuda yönetici de olabilir, siyasetin her kademesinde yer bulabilir. Hatta milletvekili, belediye başkanı,  belediye meclis üyesi, parti il başkanı, ilçe başkanı,  yönetim kurulu üyesi de. Ama Van insanın bırakın diğer illerde Van'da bile böyle bir şansı çok zayıftır. Van insanı kendi memleketinde garip duruma düşürülmüştür. Vanlının kamu kurumlarında yönetici olması zaten tarihe kavuştu. Kamuda birkaç Vanlı isim varsa onlarında buralara nasıl geldiği biliniyor. Siyasette  ise  var  yok arasında.

Bazı sorular sormak gerekmez mi?

Mesela Vanlı kendi memleketinde neden siyasete küskün? Neden Van insanına siyaset yapma şansı verilmiyor? Neden kendi şehrinin geleceğinde bu insanlar yer bulamıyor? Vanlı, kendi adına Van'da siyaset yapanlardan çok mu yeteneksiz? Çok mu bilgisiz?  Birileri bu sorulara " gelsinler yapsınlar, ellerini tutan, yollarını kapayan mı var?"  diyebilir. Onun cevabı var. Sen önce bilgi birikim, ehliyet liyakatine rağmen kamuda bu insanların önünü kes, ilerlemesine müsaade etme, ötekileştir, yok say, memleketinde kendisini yabancı hissedecek ne gerekiyorsa yap, doğduğu, sevdiği şehriyle gönül bağlarını kopar, heyecanını, hayallerini yok et, sesini kıs sonra da gelsinler siyaset yapsınlar de. Buna kimse inanmaz.

Sen kamuda  yönetici olma, sen siyasette yer alma  ama sen  kenarda dur sadece seçimlerde oy ver deniliyorsa o başka.. Diğer şehirlerde o şehrin kendi insanı ne değer görüyorsa Van insanı  da ölüsünün dirisinin yaşadığı kadim memleketinde o ölçüde değer görmek istiyor.

Yerel seçim kapıda

Ak Parti, BDP yerel seçimlerde Van doğumlu olmayan, bu memleketi iyi tanımayan, bilmeyen insanlardan kaç kişiyi aday gösterecek göreceğiz.  Eğer siz Van'ı yerelde yönetmek üzere Vanlı olmayan birilerini Van'dan başkan, meclis üyesi olarak aday gösteriyorsanız o zaman tutarlı davranarak kendi içinizde yer alan bilgi birikimine sahip Vanlı insanlarımızı da lütfen diğer illerde aday gösterin.  Göstermiyorsanız bilin ki Van'a haksızlık yapıyorsunuz.

KAZANAN ÖĞRENCİLER OLDU

Gençlik ve Spor Bakanlığı yurt açığını kapatmak için dev bir adım atıyor. Bakanlık, özel sektör eliyle 100 bin öğrenci kapasiteli yurdu devreye sokacak. Yurtlar, 15 yıl kira garantisiyle Kredi ve Yurtlar Kurumu'na devredilecek. Odaların 3 ila 4 kişilik olması ve her birinin içinde wc, lavobo, duş olması şartı aranacak. Odaların donanımını ise Yurt-Kur kendisi yapacak. 80 ilde yurtlarda kalan 310 bin öğrenci sayısı kiralanan yeni yurtlarla 2014-2015 yılında 450 bini aşacak.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'da geçen hafta partisinin grup toplantısında CHP'li belediyelere  seslenerek, talimat  vererek  "ilk işiniz öğrenci yurdu yapmak olsun" dedi.

Kızlı erkekli öğrencilerin birlikte kaldığı öğrenci evi tartışması siyasilerin, yöneticilerin uyanmasına vesile oldu. Nihayet sorunu anlamsızca, kırıcı üslupla tartışmak, özel hayata yasal olmayan biçimde müdahale etmek yerine çözmek akıllara geldi.  Olması gereken buydu zaten.

Umarız öğrencilerimizi rahatlatacak bu iki güzel yurt girişimi yandaşa, candaşa iş ve ranta dönüştürülmeden amacına uygun şekilde gerçekleştirilir.

AK PARTİ'DE ÇELİK HAREKET

Van'da bir kısım aday adayları da çantalarını kaparak Ankara'da kulislere başladı. AK Parti genel Merkezin 'de bulunan Ak Parti Seçim İşleri Başkanlığı ve Seçim Koordinasyon Merkezi'ndeki görevliler Van'dan gelen oyları sayarak raporlaştırdı. Sonuçlar her aday adayının dosyasına konuldu. Hazırlanan rapor da  Başbakan Erdoğan ve kurmaylarına sunuldu. Parti yönetimi, 29 büyükşehirdeki temayül yoklamaları ile birlikte çıkan sonuçları mercek altına alarak inceledi.  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki 10 kişilik Üst Komisyon,  önceki gün AK Parti Genel Merkezi'nde toplanarak raporlar üzerinden beyin fırtınası yaptı.   Sızan bilgilere göre temayülden çıkan Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik sürprizi Van Belediye Başkan adaylığına dönüşebilir. Çünkü Van''da usta bir politikacıya ihtiyaç var.   Şimdilik bu isim Hüseyin Çelik olacak gibi.  

Yazarın Diğer Yazıları