İkram Kali

Vanlılar siyaseti bilmiyor!

İkram Kali

Vanlılar siyaset yapmayı bilmiş olsaydılar,  24 Haziran seçiminde Van'ın yanı sıra Vanlıların yoğun olarak yaşadığı farklı illerden seçilerek TBMM'ne giren en az 2-3 Vanlı milletvekili olurdu.

Peki, siyaset yapmayı bilmeyen Vanlılar dernekleşmeyi, cemiyet hayatını, kurumsal dayanışmayı biliyorlar mı?

Bence onu da bilmiyorlar.

Bilmiş olsaydılar yalnızca İstanbul'da 50'nin üzerinde bulunan Van dernekleri, vakıf, federasyon, konfederasyonları siyasette, aday belirlenmesinde birazcık etkin olurdu.

Yeme-içme, taziye, düğün ve gecelerde vur patlasın çal oynasın havasından bir türlü çıkamayan Van STK'larını ziyaret eden çoktur, ama pek takan yoktur.  

Kimsenin şikâyet etme hakkı yoktur.

Siz ne ekerseniz onu biçersiniz. Neye talipliyseniz ancak onu alabilirsiniz.

24 Haziran milletvekili seçimlerinde Van'ı gözlemlerken diğer taraftan Vanlıların yoğun olarak yaşadıkları ve hatırı sayılır oy potansiyellerinin bulunduğu İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Antalya, Adana, Mersin gibi illerden Vanlı milletvekili aday adaylarının çıkıp çıkmadığını gözlemlemeye çalıştım.

Hemen söyleyeyim.

Van her zamanki gibi sıfır çekti.

Bırakın aday gösterilmeyi listelerde Vanlı bir aday adayı göremedim.

Pardon tek bir aday gördüm.

Van'da uzun yıllar hekim olarak hizmet veren hemşehrimiz Genel Cerrahi Uzmanı Operatör Doktor Necmi Özdemir'in oğlu Burak Özdemir, CHP Ankara 1.Bölge Milletvekili Aday Adayı oldu.  Ama aday yapılmadı. Olsun. Medeni cesaretinden dolayı kutluyorum.

Bu ismin dışında benim bildiğim Vanlı başka biri yok.

Aday adayı değil, farklı illerden seçilen Vanlı vekilleri TBMM'de görmek istiyoruz.

Laf geldiğinde biz şu kadarız, biz bu kadarız deniliyor. Ama siyasete, temsilyete sıra gelince yoklar oynanıyor.

Sorgulanmaya muhtaç bu durum onlarca yıldır devam ediyor.  Bu dağınıklığın, vurdumduymazlığın artık değişmesi gerekir.

 Ne yapın edin birini seçtirin. "Biz varız" deme basiretini ve cesaretini lütfen gösterin.

 Aslında Van'ı, Vanlıları ilgilendiren bu sorunun sosyolojik açıdan araştırılması gerekir.

Vanlılar yoğun olarak yaşadıkları şehirlerde neden milletvekili çıkaramıyorlar? İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer illerde Van doğumlu mesleğinde başarılı olmuş, saygın isimleri milletvekili ve belediye seçimlerinde aday olarak hatta seçilmiş olarak neden göremiyoruz?  Vanlılar neyi başaramıyorlar.  Vanlılar neden kolektif hareket edemiyorlar? Vanlıların açmazı nedir?

 Bu soruların yanıtlarının bulunması gerekir.

Tamam…

Öz eleştirimizi yapalım.

Vanlılar birbirlerinin paçasından tutmayı, birbirlerine çelme takmayı severler. Vanlılar birbirlerine omuz vermek yerine omuz vurmayı severler. Vanlılar sohbet etmeyi severler, ama organize olmayı istemezler. Vanlılar çok eleştirirler ama sorumluluk almayı sevmezler. Vanlılar herkese dost kendilerine adeta düşman olmayı marifet sayarlar.

Peki… Neden?

Vanlılar bulundukları şehirlerde ömür boyu birilerinin değirmenine su taşımayı ne zamana kadar kendilerine yedirecekler. Başkalarının kuyruğu olmayı hangi vakte kadar içlerine sindirecekler. Ne zamana kadar dağınık yaşayacaklar? Ne zamana kadar başıboş günlü hoş zaman geçirilecek?  

Vanlılar gerçekten siyaseti bilmiyor?

Vanlılar siyaseti bilseydi şimdiye kadar çok sayıda Vanlı bakan, müsteşar, vali, belediye başkanı, milletvekili, bürokrat, iş adamı olurdu.

Önce yaşadığınız şehirde ağrılığınız karşılığınız olacak. Omurgalı, güven duyulan olacaksınız. Sizden zeki ve başarılı olandan korkmayacaksınız.   Kucaklayıcı olacaksınız. Yüreğinizle, bedeninizle bulunduğunuz yere ait olduğunuzu htireceksiniz. Hemşehrileriniz size yürekten inanacak. Kaçak güreşmeyeceksiniz. Sabırla, emekle inanarak siyaset yapacaksınız.  Dağıtıcı değil, toparlayıcı olacaksınız. Kenarda durup ortada yeme kurnazlığı göstermeyeceksiniz. Gönlüm orada kendim burada anlayışını bırakacaksınız. Lobicilik yapmayı bileceksiniz.  Her anlamda cesur, mert ve güler yüzlü, sözünüzün eri olacaksınız. Vizyon sahibi idealist olacaksınız. Herkesi ayrım yapmadan ötekileştirmeden  karşılıksız seveceksiniz.

 Sözlerim Van dışında yaşayan ve seçilme potansiyeli olduğu halde bunun farkında olmayan Vanlılardır. Dile getirmeye çalıştığım tüm eleştirileri üzerinize alabilirsiniz.

 

 

Vanlıların adı var

Yukarıdaki eleştirilere somut bir örnek vermek istiyorum. Daha önce yazmıştım yerel seçimler yaklaşırken bir kez daha yazarak hafızaları tazeleyelim. Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu 2017 yılının son günlerinde "sağlık" gerekçesiyle istifa etti. Gümüşhaneli Kadıoğlu'nun istifasının ardından boşalan Esenyurt Belediye Başkanlığı koltuğuna AK Parti grubu, Esenyurt ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi, 12 yıldır Erzurum Dernekleri Siyasi Koordinatörü, Erzurumspor İstanbul Çalışma Grubu Halkla İlişkiler Başkanı olan İngilizce bilen Erzurumlu Ali Murat Alatepe atandı.

"Önce Erzurum" diyen Alatepe ilk olarak belediye başkan yardımcılarını değiştirdi. 2 Gevaşlı, 1 Edremitli 3 Vanlı AK Partili Meclis Üyesinin olduğu 45 üyeli Esenyurt Belediye Meclisinde  Belediye Başkan Yardımcılığı görevlerine Karslı Gazanfer Karakaş, Ardahanlı Togay Çoban, Giresunlu Abdurrahman Ada, Trabzonlu Yasır Çelik,  Tokatlı Pakize Yağcı, Muşlu Hayrettin Babahan, Bayburtlu Sabahattin Fidan ve Ahmet Temel getirildi.

Belediye başkan yardımcılığı dağılımında sözde demografik yapı gözetildi.  3 bin seçmeni olan Bayburtlulara 2 başkan yardımcılığı düşerken 54 bin seçmeni bulunan Vanlılara tek bir başkan yardımcılığı verilmedi.

24 Haziran'da da bu durum değişmedi. İstanbul'dan tek bir Vanlı isim listelerde yer almadı.

54 bin seçmeninizin olduğu Esenyurt'ta belediye başkan yardımcılığına içinizden biri seçilemiyorsa, milletvekili listelerinde yer alamıyorsanız suçu kendinizde arayacaksınız. 

 

 

Vanlı adaysız olmaz

Malatya Pötürge'de iki dönem belediye başkanlığı yapan Dr. Necdet Ayaydın, Malatyalılar adına CHP'ye tepki gösterdi. 

CHP'nin oy kaybının hiçbir zaman genel merkezde sorgulanmadığına dikkat çeken Dr. Ayaydın, "İstanbul 3. bölgeye iki Tunceli ve iki Tokatlı aday konuldu. İstanbul Malatyalı adaysız seçime giremez. CHP'de bir grup var; genel merkez hiçbir araştırma yapmadan liste düzenliyor.." dedi.

Helal olsun.

Benzer bir tepkiyi İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa, Ankara, ve Adana'da gösterecek yürekli, ama donanımlı bir Vanlı çıktığı gün Van dışından Vanlı bir isimi TBBM'de vekil, başka bir isimi bir yerde belediye başkanı olarak görebiliriz.

Yazarın Diğer Yazıları