İkram Kali

Vanlılar sandıkta mesaj verdi

İkram Kali

Dün 5 yıl süreyle ilimizi, ilçelerimizi yönetecek, geleceğe taşıyacak belediye başkanları, meclis üyeleri ve muhtarlar belirlendi. Türkiye iradesini sandığa yansıttı. Seçimin  belirleyicisi ekonomi olmuştur. Vatandaşların sandıkta çıkan iradesine herkes saygı göstermek zorundadır. 

Genel olarak…

Cumhur İttifakı  ve AK Parti Doğu ve Güneydoğu orta Anadolu illerinde kazanmış, Ege, Akdeniz  de oy kaybına uğramıştır. AK Parti  Doğu ve Güneydoğu illerinde oylarını artırmakla kalmamış Şırnak, Ağrı, Muş, Bitlis gibi şehirlerde belediye başkanlıklarını  da almıştır. Millet İttifakı büyük başarı elde etmiştir. 

HDP’nin Cumhur İttifakı diğer bir deyişle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kaybetmesine odakladığı yerel seçim kampanyası esas itibariyle  amacına ulaşmamıştır. Desteklediği Millet İttifakı Batı da kazanırken HDP Doğu ve Güneydoğu’da  kaybetmiştir. HDP’nin  etnik merkezli  siyasetini yeni dönemde gözden geçireceği kanısındayım.

Van'a geldiğimizde…

Seçmenler geçmiş seçimlerde  olduğu gibi bu seçimlerde de demokratik haklarını kullanmaya özen gösterdi. Ancak oy sayımı devam ederken seçime katılım oranı yüzde 77 oldu. Seçmenlerin yüzde 23'ü  çeşitli nedenlerle tepki göstererek sandığa gitmemiştir. Bu ciddi bir orandır. Sandığa gitmeyen seçmenlerin  büyük çoğunluğunun  AK Parti  ve MHP  seçmenleri olduğunu söyleyebiliriz.  

Van’da 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde AK Parti yüzde 41,2, HDP yüzde 53, 1 oy almıştı. Dün  yapılan yerel seçimlerde bu yazı yazıldığında  AK Parti'nin yüzde 42,83,  HDP'nin 51, 91 oy aldığı açıklandı.

AK PARTİ

2009 yerel seçimlerinde AK Parti kaybettiği Van Belediyesi/Büyükşehir Belediyesini bu seçimde de geri almayı başaramadı. 2014’de kaybettiği ilçelerden Erciş, Gürpınar, Bahçesaray, Çatak ilçelerini  HDP-BDP den geri alırken elinde bulundurduğu Gevaş’ı korumayı başardı ancak Tuşba ilçesini HDP’ye kaptırdı.  AK Parti 98 bin 754 seçmeni olan Erciş gibi önemli bir ilçeyi kazanarak oylarını artırdı ama kaybetti. Vanlıların stadyum, çevre yolu,  şehir hastanesi  gibi uzun yıllardır  beklediği hizmetleri getirmekte inat etti.  Beklentileri seçimde “al gülüm ver gülüm” pazarlığına dönüştüren AK Parti beklediği başarıyı  bu nedenle de elde edememiştir.

HDP

2014 yerel seçimlerinde Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve 11 ilçeyi kazanan BDP-HDP dün Büyükşehir ve 8 ilçe başkanlığını kazandı.   İpekyolu,  Edremit, Başkale, Saray, Özalp, Muradiye, Çaldıran, Tuşba ilçeleri HDP’nin oldu.  Seçim öncesi HDP’lilerin 14 -0, 13- 1 tahminleri tutmadı. Seçimi farkla kazanacak diyenler yanıldı.  Kampanyasını Kürt milliyetçiliği, terör ilişkisi gerekçesiyle görevden alınan belediye başkanlarının yerine kayyum atamasına yönelik tepkiler ve belediyelerden ihraç edilen HDP’lilerin mağduriyeti  üzerinden yürüten, hizmeti öteleyerek  seçimde “ biz” sloganı kullandı. Huzur ve hizmet bekleyen, daha güzel şehirlerde, ilçelerde yaşamak isteyen seçmenlerden  HDP beklediğini almadı.  
AK Parti’nin kent merkezini bir anlamda kentin kalbini ve nüfus yoğunluğunu oluşturan 190 bin 922 seçmeni olan İpekyolu, 88 bin 923 seçmeni olan Tuşba, Edremit, 76 bin 181 seçmene sahip Edremit ilçelerinden birini dahi kazanmaması, HDP'nin özellikle kayyum tarafından yönetilen  İpekyolu ve Edremit'te kazanması  dikkat çekicidir.  
HDP’nin seçimi kazandığı Muradiye’de daha önce iki dönem Belediye Başkanlığı yapan Saadet Partisi adayı Nafiz Keramettin Mehmetağaoğlu yüzde 23 oy  aldı ve  seçimi kazanamadı ama aday gösterilmediği AK Parti’ye seçimi kaybettirdi. 

Tuşba ilçemizde  bağımsız aday  Kaya Ortasaç'ta yüzde 2 buçuk oy alabildi. Beyadelerin aktif  siyasete atılan ilk isimi oldu. 

Yerel seçimlerin ilgi çeken genç isimlerinden,  babası Orhan Türkoğlu MHP İl Başkanlığı, dedesi Fuat Türkoğlu milletvekilliği, babasının dedesi Salih Türkoğlu Van Belediye başkanlığı yapan SP İpekyolu Belediye Başkan Adayı Asena Türkoğlu da beklediği oyu alamadı ama siyasi deneyim kazandı.

Van'da  yaşayan... 

Türk de, Kürt de, Laz da, Arap’ta Çerkez de..  40 yıldır..  Yoruldu yıprandı. 
Yıllardır huzur, hizmet bekleyen iki parti arasına sıkıştırılan Van seçmeni dünkü seçimde AK Parti’ye de HDP’ye de sarı kart gösterdi. Vanlılar  kırgınlıklarını, sitemlerini demokratik oylarıyla sandığa yansıttı. Vanlılar, AK Parti’ye de HDP’ye de mesaj verdi.

Durum buyken…

Çıkan sonuçlar zafer de hezimet de  değil.  Sonuçlara kimse  mazeret üretmesin.  "Biz nerede hata yaptık" deme erdemini göstersin. Kimse Vanlıları çantada keklik görerek “Van bizimdir” demesin. Zira Van kimsenin değildir.   Vanlılar hizmet ve huzur istiyor. Seçim sonuçlarından iki partinin de öz eleştiri yaparak ders çıkarması gerekir. Yeni dönem ülkemize,  memleketimiz Van'a, değerli Vanlılara hayırlı olsun.  

Yazarın Diğer Yazıları