İkram Kali

Vanlılar ne bekliyor?

İkram Kali

Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırılmasının ardından Belediye Başkanı Vekili olarak görevlendirilen Van Valisi İbrahim Taşyapan geçen hafta sonu görevine başladı. Basın mensuplarına açıklamalar yapan, daire başkanlarıyla bir araya gelen Vali Taşyapan, yönetim anlayışı ve kentimizde yapılacak hizmetler ile ilgili mesajlar verdi.

Vali Taşyapan'ın açıklamalarında altı çizilmesi gereken satırlar vardı. Bunlar;

* İlçe belediyeleri ve merkezi idareyle uyumlu şekilde hizmetleri yürütmenin gayreti içinde olacağız.

* Hizmetleri yaparken, belediyede görev yapan bütün arkadaşlarımızla beraber çalışmalarımızı yürüteceğiz. Bilgilerinden, tecrübelerinden istifade edeceğiz.

* Vanlı hemşerilerimin, bizlere yardımcı olmalarını bekliyorum.

* Hizmetlerimizin daha iyi yürümesi için vatandaşların bize yönelik telkinlerine açığız.

* Önceliklerimizi, mali durumlarımızı bir araya getirerek, imkanlarımızı, kabiliyetlerimizi ve eksiklerimizi belirleyeceğiz ve buna uygun yol haritası çizeceğiz.

* Belediyeleri, milletimizin rahatça geldiği, rahatça hizmet aldığı yerler olarak çalıştıracağız.

* Belediyemizin kapısı STK'lara ve vatandaşlarımıza her zaman açık olacak. Hizmetlere ulaşmada, sıkıntılarını iletmede herhangi bir sıkıntı yaşamayacaklar. Hizmeti güler yüzle alacaklar.

* Belediyelere gelen kaynaklar kamu kaynaklarıdır. Bunların hiçbir kuruma, örgüte, terörle bağlantılı kuruluşlara yönlendirilmesi, yöneltilmesi gibi bir anlayışı kabul etmemiz mümkün değildir. Bunların önüne geçeceğiz.

* Bunların tekerrür etmemesi için gerekli tedbirleri alacağız. Bu konuda tutumumuz nettir. Bu tutuma aykırı hareket edenlerle de çalışamayız. O şekilde davrananları da belediye içerisinde barındırmamız mümkün değildir.

* Güzel bir şehir güzel bir seda bırakmak en büyük arzumuzdur.

* Allah'tan, bizi mahcup etmemesini temenni ediyorum.

 Gelelim bizim aktaracaklarımıza.

İlimizde bütün vatandaşlarımızı yakından ilgilendiren, çözüm bekleyen sorunlar var. Bunun yanı sıra yaşanılabilir huzurlu çağdaş bir kent için gerçekleştirilmesi gereken hizmetler bulunmaktadır.  Sorunlar ve beklenen hizmetler şunlardır:

1. Huzur ve güven ve toplumsal barış ortamı kalıcı şekilde tesis edilmeli. Yasalar, kurallar, yaptırımlar uygulanmalı. Yetkililer görevlerinin gereğini yerine getirmeli. Van kaderine terk edilmiş görüntüden kurtarılmalı.

2. Bütün resmi kurum, kuruluş ve belediyelerde kurum disiplini sağlanmalı. Bilgi birikim ve adalet içinde görevlendirme ve atamalar yapılmalı.

3. Van Gölü'nün kirlenerek yok olmasını önleyecek çalışmalar ve Van Gölü Koruma Kanun'un TBMM'den çıkarılması için acilen çalışma başlatılmalı.

4. Kanalizasyon atıklarının göle akıtılması derhal önlenmeli. Mevcut arıtma tesisi gölü kirletmeyecek şekilde işler hale getirilmeli

5. Kentin trafiğini rahatlatacak, planlı gelişmesine olanak sağlayacak genişlik ve uzunlukta ( İskele Caddesi benzeri) dikey ve yatay caddeler açılmalı.

6. Geçici görevlendirmeler ile Ankara, İstanbul, Samsun vb şehirlerden deneyimli, uzman teknik eleman ve proje desteği alınmalı.

7.  Trafik kazalarına, sürücüler arasına kavgalara neden olan trafik terörü son bulmalı. Trafiğin yoğunlaştığı kavşaklarda akşam saatlerinde trafik polisleri görev almalı.

8.  Sokak aralarında, cadde kenarlarında hayatın akışını felç eden, ticareti engelleyen karmaşa yaratan araçların park edilmesine izin verilmemeli.

9.  İlçelere bağlı mahallelerin (köy) yol, içme suyu, sosyal ihtiyaçları karşılanmalı. Başarlı köy çocuklarına eğitim desteği sağlanmalı, köylerin okul sorunu çözülmeli.

10. Toplu taşıma araçlarının gelişigüzel yolcu indirip bindirme keyfiyetine son verilmeli.

11. Yılan hikâyesine dönen sahil yolu projesi bütün etaplarıyla hayata geçirilerek tamamlanmalı.

12.  Özalp yolu üzerinde çevre ve sağlık sorunu yaratan çöp alanı kaldırılmalı. Çöp arıtma ve geri dönüşüm tesisi gelecekte sorun oluşturmayacak bölgede kurulmalı.

13. Çevreyolu güzergâhı Çiçekli mahallesinden başlayarak ve daha üst kotlara çekilerek, mağduriyetlere yol açmayacak şekilde başlamalı.

14. Kentin trafik yoğunluğu dikkate alınarak modern otobüs terminali, kapalı sebze hali yapılmalı.

15. Toplu taşımada raylı sistem güzergâhı belirlenerek fizibilite çalışmaları başlatılmalı.

16. Kentin belli bölgelerinde 112 ile koordineli Acil Müdahale Merkezi kurulmalı.

17. Bütün mahallelere içinde futbol, voleybol, basketbol, yürüyüş parkuru vb spor alanları bulunan spor merkezleri yapılmalı.

18. Her mahallede hasta, yaşlı, engelli ve kadınların yürüyüş yapabileceği spor yolları oluşturulmalı.

19.  Meslek edinme, kültür ve sanat kursları açılmalı.

20.  Esnaf temsilcileri, muhtarlar ve halk ile her ay toplantılar düzenlenmeli. Vatandaşların sorun ve isteklerini iletebileceği belediye çağrı merkezi kurulmalı.

21.  Ekonomik gücü olmayan başarılı öğrencilere eğitim yardımı yapılmalı, Türkiye derecesi alan sporcu, öğrenci, okul ve öğretmenler desteklenerek teşvik edilmeli.

22.  Vanlı Yazarlar ve Van Kitapları Fuarı düzenlenmeli.

23. Van dışında yaşayan Vanlıların sosyal dayanışma amacıyla kurdukları vakıf ve dernekler desteklenmeli. Van kültürünü tanıtmak, bütün Vanlılar arasında işbirliğini güçlendirmek, sosyal ve kültürel faaliyetlerde bütünlük sağlamak üzere her yıl bir ilde koordinasyon toplantısı düzenlenmeli.

24. Kentte yeni yeşil alanlar, parklar, ormanlar oluşturulmalı. Ağaç, çiçek dikmek isteyen vatandaşlara ücretsiz ağaç ve çiçek dağıtılmalı.

25. Toplu taşıma hizmeti veren belediye otobüslerinin sayısı artırılmalı.

26. Ulaşım master planı hazırlanmalı.

27. Cumhuriyet Caddesi başta olmak üzere kaldırımlarda, orta refüjde bulunan yaşlanmış ağaçlar ilimizin iklimine uygun ağaçlarla yenilenerek bütün caddelere yeşil bir görünüm kazandırılmalı.

28. Yapı ruhsatları ivedilikle verilmeli, rüşvet, iltimas ve her türlü yasa dışılığın önüne geçilmeli.

29. Caddeler ışıklandırılarak kentimize yakışan, heyecan veren bir görünüm kazandırılmalı. 

30. Üniversiteden Edremit'e uzanan güzergâha peyzaj projeleriyle yeni bir görünüm kazandırılmalı.

31. 30 bin kişilik yeni stadyum projesi hayata geçirilmeli

32. Şehrin giriş ve çıkışında bulunan kent estetiğine uymayan görsel kirlilik yaratan yapılar ve işletmeler kaldırılmalı.

33. Toplu taşımada akıllı durak ve akabil sistemine geçilmeli.

34. Van Büyükşehir Belediyespor'un ismi "Büyükşehir Vanspor" yapılarak takım ara transferle güçlendirilerek şampiyonluk mücadelesinde iddialı hale getirilmeli.

35. Sinemalar (Sanat) sokağı sanatsal ve kültürel etkinliklerle gerçek kimliğine kavuşturulmalı.

36. Depremde hasar gören ve ömrünü dolduran yapılar yıkılmalı.

37. Halkın, yerli ve yabancı turistlerin yararlanabileceği modern plajlar yapılmalı.

38. Çevre kirliliği önlenmeli.

39. Araç trafik akışını engelleyen yol kusurları, rögar çukurları giderilmeli.

40.  Kentin belli bölgelerinde yap, işlet modeliyle bayan ve engellilerin kullanabileceği modern umumi tuvaletler yapılmalı.

41. Mevcut mezarlıklar peyzaj projesiyle ağaçlandırılmalı, bakımları yapılmalı, kentin belli bölgelerinde İslam inancına yakışan huzur veren düzenli mezarlıklar açılmalı.

42. Engellilerin tamamı belediye otobüslerinden yararlanmalı.

43. Modern taksi yazıhaneleri kurulmalı.

44. Minibüs toplanma merkezleri kurulmalı.

45.  Bütün mahallelere ve toplumun bütün kesimlerine eşit ölçüde eşit hizmet götürülmeli.

46. Yaz aylarında turistler için üstü açık turizm otobüsleri seferleri bırakılmalı.

47. Amatör spor kulüpleri desteklenmeli.

48. Sosyal belediyecilik anlayışıyla muhtaç ailelere sahip çıkılmalı.

 Van'ın sosyal yaşam,  turizm beldesi olan, nüfusu hızla artan Edremit i için ayrı bir başlık açmak gerektiğine inanıyorum. Zira Edremit bütün vatandaşlarımızın nefes aldığı, huzur bulduğu özenle korunması gereken bir köşedir.

Edremit için yapılması gerekenler:

1.TOKİ afet konut alanları ile burada oturan vatandaşların sahipsizliği son bulmalı.

2. TOKİ'de devam eden toplu ulaşım çilesine son verilerek belediye otobüsleri 15 dakika aralığıyla sefer yapmalı.

3. TOKİ alanlarında ağaçlandırma başlatılmalı. Araç trafiğine uygun olmayan, köstebeğe dönen kazalara neden olan yollar uygun hale getirilmeli.

4. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yanında TOKİ konutları önünde bulunan, sosyal, kültürel alan olması gereken arsanın kamu kurumlarının beton yığını binalarıyla işgal edilmesine engel olunmalı. İmar değişikliğine gidilerek bu parselde yapılaşmaya izin verilmemeli, Bu arsa Edremit ilçesi tören, etkinlik, miting, yeşil ve spor alanına dönüştürülerek halkın yararına sunulmalı.

5. Bütün yapılar beyaza boyanmalı,  sokak duvarları saltaşı ile yapılmalı, imkânı olmayan vatandaşlara destek sağlanmalı.

6. Betonlaşmaya, çok katlı binalara, yeşil alanların rant uğruna yapılaşmaya açılmasına, kamu kuruluşlarının göl görünsün düşüncesiyle en nezih yerleri işgal etmelerine izin verilmemeli.

7. Bahçe yollarının doğal yapısı bozulmadan Arnavut taşlarıyla döşenmeli.

8. Sahil şeridinde bulunan derme çatma yapılar iş yeri sahipleri mağdur edilmeden kaldırılmalı, kıyılar, sahiller halka açılmalı.

9. Geleneksel Van evleri, Van dükkânlarının mimarisi Edremit'te teşvik edilerek yaşatılmalı.

10. Edremit'in yerli meyve ağaçlarını korumak ve yaşatmak üzere YYÜ Ziraat Fakültesi ve Tarım İl Müdürlülüğü işbirliği ile fidanlık ve örnek bahçeler kurulmalı. Mevcut bahçeler, ağaçlar ıslah edilmeli.

11. Edremit Kız Taşı tarihi özelliği korunarak peyzaj projesiyle seyir alanı haline getirilmeli.

Van'ın sorunları, Van halkının belediyelerden beklentileri elbette saydıklarımızla sınırlı değil. Kentimiz, insanlarımız daha birçok hizmeti hak ediyor. Dileğimiz, beklentimiz gerçek kimliğine kavuşan huzurla gelişen çağdaş bir Van'dır.

Yazarın Diğer Yazıları