İkram Kali

Vanlı hayırseverlere ve iş adamlarına çağrı

İkram Kali

Dünya, ülkemiz ve memleketimiz çok zor günlerden geçiyor.

Tarihi günler yaşıyoruz.

Son bir asırda dünya böylesi küresel bir felaketi ilk defa görüyor.  Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs salgını hızla yayılıyor. Vaka sayısı ve can kayıpları artarak devam ediyor. Dünyayı saran koronavirüs salgını ülkemizi de etkiliyor. 

Salgın nedeniyle ülkemizde hayat yüzde 90 durmuş. Ekonomi çökmüş,  iş yerleri, kurumlar, kuruluşlar kapanmıştır. Hayat askıya alınmıştır.  Ülkeler ve şehirler arasında gidiş gelişler yasaklanmak zorunda kalmıştır.  Azdan az çoktan çok gidiyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüsle ilgili, son 24 saatte Türkiye'de koronavirüs kaynaklı ölüm sayısının 131'e; vaka sayısının 9 bin 217'ye yükseldiğini açıkladı.

Değerli Vanlı iş adamlarımız, hayırseverler, sevgili Vanlılar…

Ülkemizde koronavirüsün önlenebilmesi için devletimiz, yetkililer ve bilim insanları yurttaşlarımıza ısrarla " Evde Kal" çağrısı, izolasyon, sosyal mesafeyi koruma ve hijyen kurallara uyun çağrısı yapmaktadırlar.

 Başta sağlık olmak üzere güvenlik, temizlik, gıda, eczane,  fırın, market, medya alanlarında yurttaşlarının sağlığı, güvenliği ve rahatı için özveriyle zorunlu görev yapan insanlarımız var. Farklı kurumlarda, kuruluşlarda işine devam etmek zorunda olan insanlarımız var. Hepsine gönülden teşekkür ediyoruz

Ülkemiz çok zor günlerden geçiyor. Allah herkesin yardımcısı olsun.

Zenginliğin,  gücün, statünün, dilin ve tüm farklılıkların sıfırlanarak anlamını kaybettiği günler yaşıyoruz.

 Ayakta insan olmak yardımlaşmak ve paylaşma değerleri kalmıştır.

Van…

Yoksulu, işsizi ve ihtiyaç sahibi fazla olan şehirdir. Van'ın gözü günlü tok, hayırsever, dayanışmayı paylaşmayı hayat felsefesi olarak kabul eden saygın iş insanları, hayırseverleri ve ahalisi de fazladır.

 Geçmişte Van'a Irak'tan, İran'dan, Bulgaristan'dan ve çeşitli il ve ilçelerden göç eden insanlar oldu.  Bu insanların yardımına koşan Vanlı hayırseverlerimizin bugünde aynı insanlık duyguyla harekete geçmesine ihtiyaç vardır.

Vanlı hayırsever ve iş adamlarımız, kadirşinas vefalı Vanlılar;

Ülkemiz bugün virüs salgınıyla savaş halindedir. Düşmanın kimi nerede nasıl vuracağı belli değil. Herkes küresel düşmanın hedefindedir.  Görünmez ve güçlü olduğundan düşmanla mücadele hem pahalı hem de e zordur.

Dünyanın akışını, ekonomik ve siyasi sistemlerini, sosyal yaşam anlayışını şimdiden değiştiren salgın felaketine tanıklık ediyoruz.

Türkiye darbeler, sıkıyönetimler, deprem felaketleri dâhil hiçbir dönemde böylesi zorlu süreç yaşamadı.  Yakın tarihimizde düşmana karşı eli silah tutan herkese cepheye koşun çağrısı yapılırken bugün düşmana karşı herkes evlerine kapansın çağrısı yapılıyor. Böylesi bir garabet yaşanıyor.

 Tarihin en büyük küresel olayını yaşıyoruz.

 Dünyada zengin yoksul, kral işçi, ahali herkes evine çekilmiş ve eşit duruma gelmiş kimsenin kimseden bir farkı, üstünlüğü kalmamıştır. Sınır tanımayan düşman koronavirüs ayrım yapmadan her yerde herkese bulaşıyor.

Bu zorlu dönemde…

Van'da salgın nedeniyle işini kaybeden, çalışamayan,  geliri olmayan ihtiyaç sahibi kardeşlerimiz var. Onları unutmamalıyız.

Gün herkesin hiçbir geliri olmayan kardeşine akrabasına, yakınına, komşusuna, tanıdığına sahip çıkarak destek olma gündür.

Gün imkanlarımızı, gücümüzü paylaşma günüdür.

Gün ihtiyacı olan kardeşlerimize el uzatma günüdür.

Hayırsever ve iş insanlarımız, kadirşinas Vanlılar…

 Her şeyi devletten beklemek doğru değildir. Devlet dediğimiz milletin kendisidir. Kardeşlerimize bu zor günlerde yardım etmek için "Van Kardeşlerine Sahip Çıkıyor" kampanyası başlatılmasına ihtiyaç var. Kampanyayı yürekli cesur, inanmış değerli iş adamlarımız bir araya gelerek hemen başlatabilir.

Herkes gücü oranında kampanyaya nakdi ve ayni yardımlarda bulunabilir.  Toplanan yardımlar ilçelerde oluşturulan "Vefa Sosyal Destek Grubu" aracılığıyla ihtiyaç sahibi kardeşlerine ulaştırılabilir.

Çağrıyı yapmadan önce bazı hayırsever Vanlı iş insanlarımız ve kadirşinas Vanlılar ile konuştum.  Önerimizi kendileriyle paylaştım. Hepsi organize edilecek  "Van Kardeşlerine Sahip Çıkıyor" kampanyasına " Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir"  felsefesiyle gönülden destek olmaya hazır olduklarını söylediler. Vanlılar yardımlaşmaya hazır ama öncü gerekiyor. İnsanlığın, vicdanın, sorumluluğun harekete geçme zamanıdır.

Bugünler elbette geçecek dünya, ülkemiz ve memleketimiz normal yaşama dönecek. Geride zor günlerde yapılan insanlıklar, yardımlaşmalar, paylaşımlar kalacak.

Vanlı hayırsever ve iş adamlarımız, kadirşinas vefalı Vanlılar…

 Gün bugündür.

Gün kardeşliğimizi dilden gönüllere, gönüllerden ellere evlere yansıtma günüdür.

Haydi, gelin Van'a Vanlılara yakışanı yaparak zorlu, sıkıntılı günlerde geleceğe güzel bir iz bırakalım. Gelin örnek birliktelik sergileyelim.

NOT:  Çağrımıza Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva yanıt vererek kampanya başlattığını açıkladı.  Kampanyanın detayları manşet haberimizde yer almaktadır. Duyarlılığından dolayı Başkan Takva'ya teşekkür ediyoruz.

 

 

 

Van virüsü ciddiye almıyor!

Gözlem yapmak üzere bir süreliğine dışarıya çıktım.  Gördüğüm manzaralar endişelendirdi. Sanki Van'da virüs salgını riski yok gibi herkes rahat.

Sanki ' Evde Kal" çağrısı yapılmıyor.

Trafik yoğun, insanlara cadde sokaklarda.  Sanki virüs onlara bulaşmayacak.

Üzücü, düşündürücü.

Bu kadar umursamazlığa pes doğrusu.

 

 

 

Hani yasaklara karşıydık

Toplum olarak sosyal sınavdan geçiyoruz. 

Bu sınavda çakılarak sınıfta kaldık.

"Evde kal "deniliyor. Ama uymuyoruz.

kendi irademizle sağlığımız, geleceğimiz için bir süreliğine evde  kalmayı beceremiyoruz!

Felaket yaşanan İtalya'dan  ders almıyoruz.

Almanlar kadar disiplinli olamıyoruz.

Yeri geldiğinde özgürlüklerden dem vuruyoruz, yasakları sert eleştiriyoruz. 

Kendimizin, ailemizin ve çevremizin sağlığını düşünerek bir süreliğine evde kalamıyoruz.

Ne yapıyoruz?

Kafa tutuğumuz, yasakçı dediğimiz devlete  "  Toplumsal sorumluluk alma, karar verme, disiplin içinde hareket etme irademiz yok. Sen dışarıya çıkma yasağı uygula" diye baskı kuruyoruz.

Türkiye'de çokbilmiş toplum virüsle birlikte duvara toslamıştır.

Yuh olsun bize.

Yazarın Diğer Yazıları