İkram Kali

Van'ın yeni televizyonu Kanal M iddialı geliyor

İkram Kali

Biraz gerilere gidelim.

 

1958'de İskele Caddesi üzerindeki Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü binasının bir odasında günde 2 saat Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği yayını yapan Van İl Radyosu yayınlarını 1963 yılına kadar sürdürmüş. 1964'de TRT'nin kurulmasıyla TRT Van İl Radyosu Müdürlüğü adını alan radyo İskele Caddesi üzerinde yapılan stüdyo, yayın ve idari merkezinden oluşan binasına taşınarak haber müzik, eğitim, kültür, söyleşi, canlı programlarıyla günde 13 saat bölgesel yayın yapmaya devam etmiş. Vanlıların, bölge müdürlüğüne dönüştürülmesini bekledikleri TRT Van İl Radyosu'nun sesi 1988 yılında gerekçe gösterilmeden sahipsizlik sonucu kesilmiş, kapısına kilit vurulmuştur.

 

 

Van'da ilk karsal özel yerel televizyon yayınına gelince.

İlk yayın 1990'lı yıllarda Seçkin TV adıyla Suat Genç tarafından başlatıldı. Aynı dönemlerde FETÖ elemanları tarafından karasal yayın yapan Merkür TV kuruldu. Cahit Gül tarafından Suat Genç'ten satın alınan Seçkin TV yayınlarına Mega Show adıyla devam etti. Daha sonra eski MHP Van Milletvekili Ayhan Çevik'in kardeşi İlhan Çevik'in satın aldığı televizyon, 2003 yılında dönemin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zahir Kandaşoğlu'na satılarak el değiştirdi. Doğu Şirketler Grubu Doğu Medya A.Ş bünyesinde Van TV adını alarak dijital yayına geçen televizyon kanalı ve bünyesinde yayın yapan Doğu Radyo, 2014 yılında Diyarbakırlı Nedim Dalga ve Antalyalı Gürcan Bayrakçı ortaklık firmasına isim haklarıyla birlikte satıldı. 2016 yılında yayınlanan "Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler ile Bazı Kurum ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname" ile Van TV ve Merkür TV, Seher FM, Doğu Radyo kapatılarak yayınlarına son verildi.

Van'da yaşanan yerel televizyon ihtiyacı son buluyor.

 

Edindiğim bilgilere göre biri Serhat Medya Grup diğeri Van TV ve Doğu Radyo eski sahibi, Van eski Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zahir Kandaşoğlu tarafından uydu üzerinden yayın yapacak iki yeni televizyon kanalı kuruluyor. Ayrıca merkezi Aksaray'da bulunan, uydudan yayın yapan Kanal 68 TV yetkilileri Van'da stüdyo kurma çalışması yapıyorlar.

 

Kendi yöresinin haberlerine, sosyal- kültürel etkinliklerine, çalışmalarına yer veren, kendi kentinin tarihi kültürel değerlerinin tanıtımını yapan yerel televizyon kurulmasına yönelik çalışmalarda hazırlıklarını tamamlayan Van'ın yeni televizyon kanalı Kanal M yayın için gün sayıyor.

 

Erciş doğumlu, Van 100. Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi mezunu olan, özel sektörde sağlık, inşaat, eğitim alanlarında faaliyet gösteren Serhat Medya Grup İcra Kurulu Başkanı Hasan Karadaş ile Kanal M televizyonunun kuruluş hikayesini, ismini, yayın politikasını, hedeflerini ve toplumda merak edilen birçok konuyu konuştuk.

 

 

Geçen hafta teknik denetim takiplerinin yapılması için RTÜK'ü Van'a davet ettiklerini, muhtemelen bu hafta gelecek ekip tarafından teknik denetim takiplerinin ardından lisans onayı alacaklarını söyleyen Karadaş, televizyonun isminin özellikle seçildiğini kaydederek,  "Lisans onayını alarak önümüzdeki hafta Pazartesi günü Türk Sat ile sözleşme imzalayacağız. 12 Mart Pazartesi günü deneme yayınlarına başlamayı planlıyoruz. Ali Paşa Mahallesi Yarımbatman Sokak Kurtuluş Parkı karşısında bulunan eski Evvan AVM'nin üst katında stüdyo, yayın merkezi ve 30 kişilik bir ekip ile Haber Dairesi kurduk.  Tamamen HD yayın yapacak bir kaliteli alt yapı oluşturduk. Televizyonumuz daha çok haber kanalı olacak. Bölgede ve il dışında birçok noktada canlı yayınlar yapacağız. Canlı yayın aracımız şu an Van'da göreve hazır durumda bekliyor. Görkemli bir açılışla muhtemelen 1 Nisan yani Van'ın kurtuluşunun 100. yılında yayınlarımıza başlayacağız. Açılışımızda Vanlı izleyicilerimize sürprizlerimiz olacak.  Ayrıca İstanbul, Ankara gibi ülkemizin en önemli şehirlerinde stüdyo kurmayı planlıyoruz. Yayın alanımız böyle geniş olunca çok yerele yönelmek istemedik. O nedenle televizyon kanalımızın isminin Kanal M olmasını uygun bulduk. Bir yerle angaje olunmaması için özellikle bu ismi seçtik. "M" Türkçe, Kürtçe  ve Farsça biz demektir. Ayrıca İngilizcede 1 yani One-Van çağrıştırdığı için böyle bir tercihte bulunduk. Çünkü Kanal M Van'ın ulusal yayın yapacak olan televizyonudur" dedi.

 

Televizyon kurma girişimin nereden kaynaklandığı şeklindeki soruma, Van'ın televizyon ihtiyacından kaynaklandığını yanıtını veren Karadaş "İcra Kurulu Başkanı olarak ben üniversiteyi Van'da okudum. Radyo, TV, sinema, tiyatro ciddi anlamda ilgi alanımdır. Van'da da televizyon açığını görünce birde Vanlı dostlarımızdan televizyon kurulması için talep gelince yönetim kurulumuzda televizyon kurmaya karar verdik. Van benim için çok farklı bir şehirdir.  Van anlatılmaz ancak yaşanır. Van'da televizyonculuk anlamında çok fazla materyalimiz var. Biz Van'ın doğal değerlerini, folklorunu, Van yemeklerini, halk oyunlarını, Van oturuma gecesini, kırsaldaki Deng Bej zenginliği gibi değerlerini ekrana taşıyacağız. Van'ı tarihiyle, kültürüyle nihayet tüm değerleriyle yaşamak ve yaşatmak bizim için önemlidir. Bu anlamda Van'ı İstanbul'a, Ankara'ya, İzmir'e de taşıyacağız. Böyle bir hedefimiz var" diye konuştu.

 

 

Karadaş, medya grubu olarak hedefleri arasında gazete çıkarmak da olduğunu belirterek, "Kanalımız yayın hayatına başladıktan sonra Van ile ilgili kültürel bir dergi de çıkarmayı düşünüyoruz. Radyo M'de televizyonumuzla eş zamanlı yayına başlayacak. Yine eş zamanlı olarak internet haber sitemiz de devreye girecek. Böyle bir medya grubunu Van'a getiriyoruz.  Medya sürekli gideri olan bir iştir. Bu işi sürdürmek, devam ettirmek ciddi emekler istiyor. Biz elimizden geldiğince bütün gayretimizle bunu yapacağız" diye konuştu.

 

 Anlaşılan o ki, Van'da heyecan veren televizyon kanalı olacak

 

Yerel basının kendileri için çok önemli olduğunu ve birlikte çalışacaklarını vurgulayan Hasan Karadaş,  ekran yüzü noktasında profesyonel biriyle çalışmak istiyoruz ama ne yazık ki profesyonel haber sunucuları Van'a pek cazip bakmıyor. Dışarıdan getirme noktasında bu pek mümkün olmuyor. Ben birçok kişiyle görüştüm. Ne yazık ki bir sonuca varamadım ama biz Van'da kendi insanımızı da profesyonel hale getirmek istiyoruz. Tabi yayın hayatına profesyonelliği yakalayarak başlayacağız.

 

Van'ın sorunlarının çözümü noktasında çaba sarf edeceklerini ve yanlışlar karşısında duracakları söyleyen Karadaş, "Ama bunu yaparken, biz bu işin hakikat tarafında olacağız. Ahlakı elden bırakmayacağız. Bundan da ödün vermeyeceğiz. Bütün ekibimle birlikte en büyük ilkemiz bu olacak. Özellikle siyasi çekişmelerden, seviyesizliklerden uzak duracağız" diye konuştu.

 

Yayın politikası ile ilgili soruma da içtenlikle karşılık veren Karadaş, yapıcı, birleştirici, kucaklayıcı bir yayın anlayışıyla ekrana geleceklerini kaydederek şunları söyledi: " Van'dan Türkiye'ye açılan bir göz olmak istiyoruz ve bunları yaparken, Van'ın bütün kültürel güzelliklerini ve bütün seslerini ekrana taşımak istiyoruz. Siyasi farklılıklarını, ideolojik farklılıklarını, kültürel farklılıklarını birer zenginlik olarak ekrana taşımaya çalışacağız. Bunları yaparken tek şartımız her şeyin yapıcı olmasıdır. Yıkıcı, tahrip edici hiçbir şey bizim yayın konumuz olmayacak. Yeter ki farklılıkları, güzellikleri söylesin. Biz bütün yapıcı farklılıklara açık olacağız."

 

Başbakan Başdanışmanı, Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Adnan İnanç'ın isminin Kanal M ile anılmasına değinen Karadaş,  Adnan Bey televizyonumuzun kuruluşuna Van'a katkı sağlama çabalarımıza çok büyük destek sağladı. "Kanal M Adnan beyin televizyonudur" şeklindeki algı bizim için onur kaynağıdır.  Ancak maddi anlamda bir bağımız yoktur. Kanal M tüm Vanlıların olduğu gibi Van sevdalısı Adnan Bey'in de televizyonudur dedi.

 

 

Serhat Medya Grubu İcra Kurulu Başkanı Hasan Karadaş Kanal M ile ilgili merak edilen her şeyi anlattı.

 

Karadaş, Van'ın kendilerine nasıl bir destek vereceğini, kamuoyunun, idari yapının, yönetimin tepkisinin ne olacağını çok merak ediyor. Bunu Kanal M'in yayın içeriği, kenti sahiplenen yayın politikası belirleyecek.

 

Bu arada Kanal M'in Van'da birçok noktada etkili ve yönlendirici bir pozisyonda olacağını bugünden söyleyebilirim.

 

Kanal M, kurucularına ve Van'a hayırlı olsun. Kanal M ekibine yayın hayatında başarılar diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları