İkram Kali

Van'ın ortak aklı ne dedi?

İkram Kali

1990'lı yıllarda Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Vanlı Yalım Erez'in öncülüğünde Türkiye'ye yön veren iş dünyasının en etkili isimleri Van'a büyük bir çıkarma yapmıştı. Dönemin Başbakan Yardımcısı Ekrem Pakdemirli ve aralarında Sakıp Sabancı, Vehbi Koç, Halis Toprak, Halis Komili, Ziya Kalkavan gibi ünlü iş adamları, gazeteci ve yazarların katıldığı tartışmalarla geçen toplantı Urartu Oteli'nde gerçekleştirilmişti.

Aradan uzun yıllar geçti.

İş dünyasının etkin aktörleri önceki gün Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Vanlı Fatih Çiftçi'nin öncülüğünde Van'a kalabalık çıkarma yaptı.

Türkiye'de 12 ilde düzenlenmesi öngörülen 'Üreten Türkiye Konuşuyor' temalı toplantılarının ilkinin Van'da yapılması önemli ve dikkat çekiciydi. Van buluşmasına Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakan yardımcısı Fatih Çiftçi, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Van Valisi İbrahim Taşyapan, AK Parti milletvekilleri, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, ASKON, HAK-İŞ, MEMUR-SEN, MÜSİAD, TESK, TİM, TİSK, TÜPRAD, TÜGİK, TÜMSİAD, TÜRK-İŞ, TÜRKİYE KAMU-SEN, TÜRKONFED, TZOB genel başkanları, kurum amirleri, meslek odaları başkanları, STK temsilcileri ve davetliler büyük bir ilgi gösterdi.

Ülkenin ekonomik değer üreten kesimlerinin geleceğe güvenini artırmak, üretimle ilgili sorunları ortaya koymak ve çözüm önerileri geliştirmek, üretimin önemi konusunda farkındalığı artırmak amacıyla düzenlenen 'Üreten Türkiye Konuşuyor' toplantısında Van'a ve bölgeye önemli mesajlar verildi.

 

 

Üreten ekonominin ihtiyaç ve etki analizini esas alan 'Üreten Türkiye Konuşuyor' toplantıları Van'ın ardından Diyarbakır, Eskişehir, İzmir, Adana, Antalya, Samsun, Edirne, Malatya, Gaziantep, Bursa ve Konya illerimizde gerçekleştirilecek.

İş dünyasının nabzını tutan, ticaret erbabının sorunlarını, beklentilerini yakından bilen, 365 Oda ve Borsayı,1,5 milyon üyeyi kapsayan TOBB Başkanlığı görevini 16 yıldır kesintisiz olarak sürdüren M.Rifat Hisarcıklıoğlu toplantının açılışında heyecan yaratan etkili bir konuşma yaptı. Konuşmasında Van'a yeni gelmediklerini kaydeden Hisarcıklıoğlu, "2011 depreminde buradakilerle hemen Van'a gelip yardım kampanyası başlatmıştık. O gün hep bir ve beraber olduk, bugün de hayırlı bir iş için Van'dayız. Toplantının ilkini Van'da başlattık. Güneş yeniden doğudan yükselmeye başlıyor. Bizde güneşin doğduğu şehirdeyiz. Van'ı ne kadar bağrımıza basıyorsak, Van'da o kadar bizi bağrına basıyor" dedi. Küresel dengesizliklerin oluştuğu yeni bir döneme giriyoruz. Reform yaparak öne geçmek istiyoruz. Bu döneme çok iyi hazırlanmalıyız. Bütün bunlar için bizim öne çıkaracak adımlara ihtiyacımız var. İçeride safları sıklaştırmalıyız, gün omuz omuza verme günüdür. Eskiden siyasetçiler konuşuyordu, biz dinliyorduk. Şimdi siyasetçilerimiz diyor ki 'siz konuşun biz dinleyelim.' Van'ın, bölgenin ve Türkiye'nin ekonomisini istişare edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Malatyalı hemşehrimiz Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de, "Van'da yapılan toplantıların temel hedefi, 'laf laf üstüne değil, taş taş üstüne koyacağız' anlayışını iş dünyasına yansıtabilmektir" değerlendirmesinde bulundu. Hükümetin ticaret erbabı yararına sağladığı düzenlemeleri, destekleri sıralayan Tüfenkçi, üreten ekonominin aktörlerini bir araya getirmek üzere planladıklarını belirterek, "Ülke olarak daha fazla üretme irademizi göstereceğimiz "Üreten Türkiye Konuşuyor" toplantılarımızın ilkini gerçekleştirmek üzere güzide şehrimiz Van'da bir aradayız. Tüm Türkiye'de üreten ekonomiyi konuşacağımız 12 toplantılık programımıza, gerek tarihsel gerekse de ekonomik açıdan önemli bir şehrimiz olan Van'da başlıyoruz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin katkılarıyla Bakanlığımızın koordinasyonunda düzenlediğimiz bu toplantıya, ticaret erbabımız, ilgili kamu ve sivil toplum kuruluşlarımız ve özel sektör temsilcilerimiz katılım sağladılar" diye konuştu.

 

 

Türkiye'nin 35 milyar dolarlık ihracattan 135 milyar dolarlık ihracata vardığına dikkat çeken Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de, "Dünyada yeni düzeni kuran artık tek bir kalem var, o da ekonomidir. Bu dönemden 2002'ye kadar dünyanın saati hızla dönerken, bizim saatimiz durdu. Bütün Türkiye'nin yaşadığı sıkıntıların altında yatan rol, bu hastalıkları getirdi. "dedi.

Van Buluşmasından Ne Çıktı?

Elite World Otel'de düzenlenen 'Üreten Türkiye Konuşuyor' temalı toplantıya Van'da faaliyet gösteren meslek odaları, STK başkanları, işadamları, basın büyük ilgi gösterdi. Birçok ulusal haber kanalı ve internet sitesi konuşmaları canlı yayınladı.

Farklı toplantı düzeni vardı.

Davetli iş damları salonda 8-10 kişilik yuvarlak maslarda toplantıyı izledi. Protokol sıra düzeninde sandalyelerde yerlerini aldı. Bakanlar ve meslek odalarının genel başkanları platformda yan yana oturarak üreten Türkiye dayanışması fotoğrafı verdiler. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin konuşmaları sonrası platformda bulunanlar aşağıya inerek maslara dağılarak Vanlı iş adamalarıyla bir araya geldiler. Daha sonra anket soruları çalışmasına geçildi. Danışman şirket tarafından iş adamlarına yönelik Van ile ilgili anket başlatıldı.

Sanırım 'Üreten Türkiye Konuşuyor' temasının özü ve sonuç bildirgesine damgasını vuran salonda yapılan tartışmalar ve anketti.

Davetli olan iş adamları masalarından dev ekranlara yansıtılan soruları 5 dakika içinde kendi grupları arasında tartışıp görüştükten sonra ellerindeki kumandalar aracılığıyla 1 dakika içinde uygun buldukları şıkları sayı butonuna basarak yansıttılar. Bu arada oylama öncesi iş adamlarının dile getirdikleri öneriler görevli bayanlar tarafından anında bilgisayarda kayda geçirildi. Sonuçlar yüzdelere, beğenilere girenler toplamda ekrana getirilerek Van'ı temsil eden katılımcıların ortak düşünceleri bir anlamda belirlenmiş oldu.

Bazı aksaklıkları, yanlışları ve basının dışarı çıkarılması gibi anlamsız uygulamalara rağmen anketi doğru ve yararlı buldum. Gümrük ve Ticaret Bakanlığını bu girişiminden dolayı kutluyorum. Van ilk toplantı kenti olması nedeniyle anketin uygulama dezavantajlarını yaşadı. Yaklaşık 300 meslek odası temsilcisi ve işadamının katlılığı anket aracılığıyla Vanlı işadamları dikkate değer sağlıklı düşünceler ortaya koydular.

Salonda ankete yöneltilen 43 soruya Vanlı iş adamlarının verdikleri çarpıcı yanıtlar da incelmeye, Hükümet tarafından dikkate alınmaya değerdir. İlimizin geleceği açısından yaşamsal değeri olan sor ve yanıtlarından bir kısmını sizlerle paylaşmak istiyorum.

 

 

Sizce 20 sene öncesine kıyasla Van daha mı iyi daha mı kötü? Neden, ne değişti?

Çıkan sonuç: Daha iyi 71, Aynı 9, Daha kötü 20

Sizce Van bugün 20 sene öncesine kıyasla daha mı iyi daha mı kötü? Neden, ne değişti?

Çıkan sonuç: Demiryolu taşımacılığının canlandırılmasında hangi güzergâhın etkili olacağını düşünüyorsunuz? Neden

Çıkan sonuç: Van Erzurum-Karadeniz güzergâhı (Kuzey Aksı)yüzde 16, Van Şırnak-Irak güzergâhı (Güney Aksı) 11, Her ikisinin 70, Hiçbiri 3

Yakın gelecekte (örneğin 1 yıl içinde) Van'ın ve bölgenizin nasıl bir gelişme göstereceğini düşünüyorsunuz?

Çıkan sonuç: Daha iyi olacak 45, Aynı kalacak 32, Daha kötü olacak 23

Son bir yıl içinde en çok hangi ülkeye gittiniz?

Çıkan sonuç: Gürcistan-Azerbaycan- Ermenistan 26 ,İran 22,Irak 10,Avrupa 23,Rusya 6, Asya 3,Afrika Ortadoğu 0,

Turizmde en büyük değeriniz nedir?

Çıkan sonuç: Akdamar Adası 49,Van kalesi 13 ,Van kahvaltısı 17, Diğerleri 12

Cazibe Merkezleri Programı kapsamında en çok hangi desteğin faydalı olacağını düşünüyorsunuz?

Çıkan sonuç: Yatırım ve üretim destek paketi 90, Diğerleri 10

Sizce Van'ın eğitim kenti rolünü üstlenebilmesi için en çok neye ihtiyacı var?

Çıkan sonuç: Mevcut üniversitenin akademik başarısını artırması 47, Yeni devlet üniversitesinin açılması 25, Diğerleri 28

İlkokula devam eden bir çocuğunuz var. 20 sene sonra nerde yaşamasını istersiniz?

Çıkan sonuç: Van'da 68, Doğu Anadolu'nun başka illerinde, Diğerleri

Kendi ilinizde yaşamayı bir başkasına tavsiye eder misiniz?

Çıkan sonuç: Evet diyenler 95, Hayır diyenler 5

Türkiye'nin ve bölgenizin potansiyelini göz önünde bulundurduğunuz zaman Türkiye'nin geleceğinden umutlu olduğunuzu söyleyebilir misiniz?

Çıkan sonuç: Evet 77, Hayır 23

Van'ın yakın gelecekte Türkiye'nin ve çevre ülkelerin çekim merkezi olması için hangi büyük projeye ihtiyaç duyuyorsunuz?

Çıkan sonuç: Van Gölü'nün turizme açılması 23,İran ile ilişkilerin derinleştirilmesi ve geliştirilmesi 5,Van'ın yatırım için güvenlik önlemlerinin artırılması 28,Sınırı ticaretinin geliştirilmesi29, Diğerleri

Van'ın önemli sorunları nelerdir?

Çıkan sonuç: İşsizlik 24,Güvenlik 24, 6 yıldır bekleyen vergi terkini sorunu32

Anket sonucunda Van'ın öncelikleri bir kez daha ortaya çıktı. Birincisi güvenlik, ikincisi sınır ticareti, üçüncüsü Van Gölü ve turizm oldu.

Van'ın iş dünyası, ortak aklı eksik veya fazla 43 soruda derdini beklentini bence iyi özetledi.

Sıra Hükümet ve iş dünyasının etkili aktörlerinin 'Üreten Türkiye Konuşur" Van toplantısından çıkan sonuçlara göre adım atmasında. Umarım ortaya çıkan düşüncelerin, beklentilerin, mesajların gereği yapılarak konuşulanlar kağıt üzerinde kalmaz.

Yazarın Diğer Yazıları