İkram Kali

Van’ın İstanbul Ekonomi Zirvesi!

İkram Kali

Önce değerli büyüklerimiz bölge ve ilimizin son durumu hakkında neler demişler bir bakalım.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bahçeli’ye,” Van’a git de görelim…” demiş.   

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, “ Devlet acz içindedir. Kamu güvenliğiyle ilgili tüm otoritesini kaybetmiştir. Devlete güvenip, Doğu’da Güneydoğu’da bir iş yapmaya kalkmayın. Devlet yok ortalıkta” diye konuşmuş.

Van Ticaret ve Sanayi Odası Eski Başkanı ve Doğu Şirketler Yönetim Kurulu başkanı Zahir Kandaşoğlu ise   “ Önceleri arsa hibeleri vardı. İnsanlar o zaman müracaat etti. Şu anda bekleyen falan yok. Hatta bekleyen varsa gelsin ben kendi arazimi vereceğim ve yatırım yaptıracağım. Birinci etapta bile şu anda 20-30 satılık arsa var. Bu tür beklentiler yaratmaya da gerek yok. Bu tür beklentiler yaratmak yerine kendi esnafımıza, yatırımcımıza, işadamımıza sahip çıkalım” diyor.

Haraç alınması, iş adamlarının, sermayenin kenti terk etmesi, ekonomik durgunluk ve daha fazlası ise her yerde,  herkes tarafından konuşuluyor.

 Bu belirsizlikte Van İstanbul’da bol harcamalı, kalabalık davetlisi olan Ekonomi Zirvesi düzenlemeye hazırlanıyor. Hedef kitle, amaç nedir bilemiyoruz? Ha reklamımız olur diyorsanız evet, çok iyi reklam olur!

Beyler,

Girişimci yatırım yapacağı yerde her şeyden önce güven, huzur, istikrar ister. Çözüm süreci sonuçlanmadan ilde huzur,  güvenlik sağlanmadan, yatırımcı bölgenin geleceğini görmeden buraya yatırım yapmaz. Kendinizi kandırmayın. Bunları eli taşın altında olan iş çevresi de söylüyor. Bence zirve mirve yapacağınıza siz önce kendi yatırımcınızın kentten gitmesine engel olun, inşaat sektörünü önce canlandırın. Yok biz illaki İstanbul seferine çıkacağız, orada boy göstereceğiz diyorsanız o zaman yöneltilecek sorulara ve eleştirilere hazırlıklı olun.

Diplomalı işsizlik

Hemşerimiz yanındaki genç ile birlikte ziyaretimize geldi.  Aslan gibi Vanlı genç hemşerimiz Konya Selçuk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi’ni bitirmiş. Yani inşaat mühendis olmuş.  Ama olduğuna da pişman olmuş. Dedi ki” Bilseydim lise mezunu kalır daha rahat iş bulurdum ”   Diplomalı gençler limon da satamaz, hamallık da yapamaz. Çığ gibi, büyüyen diplomalı işsizlik toplumsal sorun haline dönüyor.

 

Güç birliği, başarı budur

Güç birliği,   ekonomik kalkınma, ortak akıl,   kenti kucaklamak,  yaşadığınız kente sevdalı olmak nasıl olur biliyor musunuz? Anlatayım.

1987 yılında özelleştirmek üzere Başbakanlık Kamu Ortaklığı İdaresine devredilen, Trabzon’a 3 km mesafede kurulan Aşkale Çimento’nun hisselerini  1993 yılında Erzurum ve bölge insanına mal edilmesi için çok ortaklı ERÇİMSAN şirketinin kurulmasına ön ayak olan, sonrada özelleştirme yoluyla 31 milyon 250 bin dolara Aşkale Çimento’yu satın alan, aradan geçen 22 yıl içinde; çimento sektöründe Aşkale, Trabzon, Gümüşhane,  Erzincan ve Van’da ki fabrikaları ile bölgesel aktör haline gelen,  Van Çimento’ya  100 milyon TL harcayarak  kapasitesini  katlayan, Erzurum, Ağrı, Aşkale, Trabzon, Beşikdüzü, Tirebolu ve Rize’de hazır beton tesisleri kuran, Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı ve Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Lütfü Yücelik önceki gün başarısına bir başarı daha ekledi.

“Yaptığınız işe inanın, çalışana güvenin”  diyen,  Erzurum da yaşayan herkesi  ‘Önce Erzurum’  ve  “ biz”  fikri etrafında toplama başarısı gösteren,  ideali ile Erzurumluların sonsuz güvenini kazanan,  ETSO Başkanı Lütfü Yücelik Sabancı Holding’in sahibi olduğu   Sançim Bilecik Çimento’nun  100 hissesini almak üzere el sıkıştı. Erzurum ekonomide Bilecik Çimento ile gücüne güç katarak bir adım daha ilerledi.

Diyecek tek söz var: “Helal olsun size”

ETSO Başkanı Yücelen, önderliğinde efsaneleşen büyük başarıyı şöyle özetliyor:  “1992 yılında vali, belediye başkanı ile toplantı yaptık, Aşkale çimento özelleştiriliyordu, biz de bir kurtuluş savaşı başlatıp burayı alalım diye düşündük. Benim 5 kişiyle kurduğum şirketin 3 kişisi de Trabzonluydu. Biz bir hayalin peşinde koşuyorduk, o günkü şartlarda hayaldi. Biz de Allah’a inandığımız gibi müteşebbis arkadaşlarımızla Allah nasip etti ve çalışmaya başladık.”

Aşkale Çimento 22 yılda Türkiye’nin en büyükleri arasına girerken ekonomide kazandığı başarı ile ilin eğitim, sosyal ve kültürel alanlarını da olumlu etkiledi.   Nitekim 2010 yılında Erzurum Teknik Üniversitesi ismiyle Erzurum’da ikinci bir devlet üniversitesi kurulurken, 2011 yılında 700 milyon TL harcama ile 25. Universiade Kış Olimpiyatları için devasa kış sporları tesisleri yapıldı.

Ekonomide güçlü olmak, büyümek, söz sahibi olmak budur. Hayalleriniz, çabanız vizyonunuz olacak.  Kentte inanç birliğini başararak güven vereceksiniz, sermaye ortaklığı oluşturup birlikte çok çalışacaksın. Erzurum gibi.

 Erzurum ile Van’ın farklarını anlatayım:

  • Van’da kişisel ve yandaş çıkarı için uğraşılır/Erzurum da toplumsal çıkar için çalışılır.
  • Van da her şeyden önce “benim çıkarım”  gelir/ Erzurum da her şeyden önce “bizim çıkarımız” denilir.
  • Erzurum’da herkes birbirini destekler/ Van’da herkes birbirinin paçasından çeker.
  • Van’da karşılığı olmayan turistik geziler ve toplantılar ekonomide önemli iş sayılır/ Erzurum’da yeni bir fabrika, işletme daha almak ekonomide başarı kabul edilir.
  • Erzurum’da yürekler toplu atar,  herkes aynı hayalle yatıp kalkar/ Van’da herkes kendi nabzını tutar, kendi rüyasına bakar.
  • Erzurum’da ürünlerin, markaların reklamı yapılır/ Van’da kişilerin reklamı satılır.
  • Erzurum geleceğini planlar, koşturur/ Van bir biriyle uğraşır.
  • Van işlerini bir yerlere, başkasına havale eder/ Erzurumlu güç birliği yapar ortak akıl ve güçle önündeki bütün engelleri aşar. Siyasileri işin içine katar.  
  • Erzurum işi profesyonel olana ve ehline verir/ Van’da adama iş ayarlanır, duygusal davranılır.

İşte bu nedenle Erzurum halkının ortak malı olan Aşkale Çimento  ve ilin ekonomisi istikralı şekilde büyüyor.

Değerli dostlar kızmayın darılmayın. Van’ın ekonomide gerçeği,  fotoğrafı budur.  Bunu değiştirmek bizim elimizdedir. “ Önce Van”, “ Önce biz” dediğimiz anda her şey değişir.  Van da ekonomi değişirse “biz”  sağlanırsa sizde bu kentin kahramanı olursunuz.  O nedenle birilerinin ego değirmenine su taşımaktan vazgeçin. Van’ın saygı  gören  gerçek kahramanı olmaya bakın.

Sanat Parkı

İpekyolu Belediyesi Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan eski Gümrük Müdürlüğü’nün yerini parka dönüştürdü. Parka “ Sanat Parkı” ismi verildi.  Parkta yapılan mevcut çalışmalar geçicidir. Sanırım bahar mevsimi ile birilikte parkta modern peyzaj projesi hayata geçirilecek. Proje  aşamasında park ile Sanat Sokağı bütünleştirilebilir. Umarım ve dilerim parkta ismine uygun açık hava sanat etkinliklerine ve insanların dinlenmesine fırsat verilir.

Erzurumlu kibar bayan

İstanbul'a giden Erzurumlu, bakar ki oradaki kadınlar kocalarına çok kibar davranıyor.
Eve geldiklerinde:
-Hoş geldin kocacığım. Aman üşümüşsün, gir içeri diyorlar.
Bu durum Erzurumlu'nun çok hoşuna gitmiş. Erzurum’a dönünce karısına anlatmış ve kendisinin de bu şekilde davranmasını istemiş.
Erzurum'lu ertesi gün akşam işten dönmüş. Karısı kapıyı açmış ve:
-Hoş gelmişsen gocacığım. Uyyy! İt gibi titrirsin!...

Yazarın Diğer Yazıları