İkram Kali

Van'ın Hal-i Pür Melali

İkram Kali

Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve halka mal olmuş, öğüt verici nitelikteki atasözlerimiz az sözle, çok şey anlatırlar. Kelimeler kifayet etmediğinde, uzun lafı kısa anlatmak istediğimizde,  duygulandığımızda atasözlerine sarılırız. 
 Siz ne yazarsanız yazın, ne söylerseniz söyleyin; "Anlayana sivrisinek saz, anlamayan davul zurna az
"Herkes bildiğini okur", "Hayvan yularından, insan ikrarından tutulur", "Baş nereye giderse ayak da oraya gider", "Çok bilen çok yanılır", "Gammaz olmasa tilki pazarda gezer", "Keskin sirke küpüne zarar verir", "Aç bırakma hırsız edersin, çok söyleme arsız edersin", "Asil azmaz bal kokmaz, kokarsa yağ kokar onun da aslı ayrandır", "Sinir gelir göz karartır, sinir geçer göz kararır" 
Biz memleketimizin Hal-i Pür Melali'ni   atasözlerimizle birlikte özetleyelim. 
BİR:  Başbakan Erdoğan'ın, " Millete efendilik taslayanlar gitti, millete hizmetkar olanlar geldi " dediği bu şehirde Başbakana rağmen kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan bazı görevlilerin vatandaşı azarlamaya, onurunu kırmaya hakkı var mı? 
 "Mağrurlanma padişahîm senden büyük Allah var." 
İKİ:
 Onlarca uzmanın, personelin maaş aldığı Van Müze Müdürlüğü ve Van Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü var. Ne iş yaparlar, ne işe yararlar? Kimse bilmez.  Adeta  "Saklı Kurumlar" bunlar. Kültür zenginliğimiz tarihi eserler tahrip edilir, yıkılır, dökülür. Kurumların ruhu duymaz.  Mübarekler sanki "siyasi koruma" altındalar. Ne kiralarlar, ne alırlar, ne satarlar bilinmez!
"İş bilenin kılıç kuşananın." 
ÜÇ:
 Bir iki kişinin rantı, menfaati için binlerce kişiye eziyet çektirmek Allaha revamdır. Birkaç kişiyi memnun ederken binlerce insanı mutsuz, huzursuz etmenin savunulacak neresi var. 
"Ele verir talkını, kendisi yutar salkımı."
DÖRT:
 TOKİ konutlarında şikâyetler, sorunlar karşısında yetersiz kalan site yönetimi binalara bildiri asarak çaresizliğini ilan ederek, sesini-derdini duyuramayan site sakinlerinden medet bekliyor. 
"Bülbülden vefa ummayın; çünkü her dem başka bir gül üzerinde öter "
BEŞ:Turizm haftası geldi, geçti,  gitti.  Turizm kutlanırken Gevaş ilçemizde bildik çöplük olayı geleneksel şekilde yaşandı.  Önce çöpler temizlenip, çirkinliğe "dur" denilmesi gerekirken Van'da süper zenginlerin pahalı sporu olan golf'tan söz ediliyor. Gülerimsin ağlarımsın.
 "Aç karın yüksek nalın."
ALTI:
 09. Ağustos 2007, 22 Mayıs 2009, 03.Mayıs. 2010, 14 Temmuz 2011,16 Ağustos 2012 ve 18 Nisan 2013 tarihlerinde Gevaş sahillerini kirleten çöpler her yıl olduğu  gibi bu  yılda geleneksel olarak  gündeme geldi..  Geliyor da ne oluyor? Kocaman hiç.  Gevaş Belediye Başkanı Nazmi Sezer geleneksel çöplük sezonuna ne diyor? " Vatandaşlarımız sabırlı olsunlar, kısa sürede çöp istasyonları kurulup tüm ilçenin çöpleri Van'a katı atık fabrikasına gönderilecektir Çöplerin o bölgeye dökülmesinde vicdanen ben de rahatsızım ancak kanun ve kurallara uymak zorundayız!" Başkan hangi çöp kuralına uyuyor? Katı atık fabrikası kurulmasına ne zaman karar verilmiş? 2004'te. Hangi yıldayız 2013'te. 
"Ölme eşeğim ölme yaz gelecek" 
YEDİ:
 İnsanlarımız iki uzak kamu hastanesine mahkum olmuş.  Uzak semtlerde oturan vatandaşlarımız semt poliklinikleri istiyor. Konu bazı yerlerde gündeme geliyormuş.  Ancak üstüne yumuşak bir sünger çekildiği ileri sürülüyor. Niye? Alttakiler incinmesin diye mi?
"Tok acın halinden ne anlar."
SEKİZ:
 Renkli çöplerin, naylon poşetlerin sahillerini dilek ağacına çevirdiği Vangölü'ne oradan buradan pis atık sular deşarj ediliyor. Vatandaşımız şikayet ediyor, ama vatandaş koruma kanunu bulunmayan bir denize sahip olduğunu bilmiyor. 
 "Sen ağa men ağa inekleri kim sağa."
DOKUZ:
 Ruhsal, ahlaksal, görsel, işitsel, çevresel, mimari kirlilik başını almış gidiyor. İlimizde ilginç, utanç verici duyumlar alıyoruz. Peygamberimizin doğumu kutlandı. Kutulu Doğum Haftası içinde; Önce "Bir müminin kalbini kırmak, 70 defa Kâbe'yi yıkmaktan büyük günahtır" hadisi ışığında kul hakkı, temizlik, selam, saygı, helal- haram ve toplumsal kuraldan, sevgiden saygıdan söz edilseydi. 
"Saygı düzenin anahtarıdır."
ON:
  Mayıs ayı geldi.  Yarım kalan İpekyolu'nun yarım kalan işleri hala başlamadı.  Sanırım Vanlı ailelerin kısa dönem piknik görevi başlasın yapım işleri belki o zaman başlar. 
"Yarım hekim candan eder, yarım hoca dinden eder."
ONBİR: 3 lige bir dönem adını yazdıran, kaliteli, yetenekli futbolcular yetiştiren köklü futbol geleneği olan Van DSİspor Bölgesel Amatör Lig'den çekildi. Yazık oldu. Neden? Küçük olsun, benim olsun düşüncesinden! 
"Egoist daima en sevdiği kişiye, yani kendisine zarar verir. "

Yazarın Diğer Yazıları