İkram Kali

Van'ın gözü, kulağı Beşir Atalay'da

İkram Kali

1 Kasım Pazar günü yapılacak 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne ilişkin kesin aday listesi Resmi Gazete'de yayımlandı.  Artık listeler üzerinde yorum yapmanın hiçbir kimseye yararı yoktur.

Seçim sürecinde karalama, algı yaratma, iftira, kirli dedikodular yine kulaktan kulağa her dönem olduğu gibi yine fısıldanacak. Ancak Van seçmeni kasıtlı propagandalara, bilgi kirliliğine değil partilerin seçim kampanyalarına, gerçekçi seçim vaatlerine ve adayların tutarlı konuşmalarına üslubuna bakacak.

Erken seçime bir ay kaldı.

İçişleri eski Bakanı, Başbakan Yardımcısı, Çözüm Süreci koordinatörü AK Parti Van 1. sıra milletvekili adayı Beşir Atalay ve diğer milletvekili adayları dün Van’a geldi. Hükümet ive parti içinde saygınlığı, karşılığı olan deneyimli siyasetçi Prof. Dr. Beşir Atalay’ın Van’dan aday gösterilmesinin siyasi değerlendirmeler sonucunda kararlaştırıldığı kanısındayım. 

Vanlılar ile Beşir Atalay’ı kader bir kez daha buluşturdu. 2011’de Vanlıların deprem yaralarının sarılmasına koşan, soğuk günlerde Van’da günlerce bulunan, TOKİ konutlarının yapımı başta olmak üzere diğer afet işlerini koordine eden Beşir Atalay bugün Van’ın sorunlarının çözümü için Vanlılardan kendisi ve arkadaşları için oylarıyla vekâlet isteyecek.

Vanlılar da Beşir Atalay’dan bazı şeyler istiyor.

Deprem sürecinde ve sonrasında Vanlıların yaşadığı ekonomik ve sosyal sorunların en yakın tanığı Beşir Atalay’dır. Depremde koordinatör bakan olarak görev yapan Beşir Atalay o dönem yaptığı bir açıklamasında ‘nüfus kaydımı Van’a alacağım’ deyince Atalay’ın isimi 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak gündeme gelmişti.  30 Mart’ta belediye başkan adayı olmayan Beşir Atalay şimdi milletvekili adayı olarak Vanlıların huzurunda bulunuyor.

Gözler artık Atalay’da.

 Van Atalay’ın farkını günlük yaşamında hissetmek istiyor. Vanlılar Beşir Atalay ve diğer adayların seçim kampanyası boyunca dile getirecekleri, ele alacakları, taahhüt edecekleri önceliklere dikkat kesilecek. Yapılanların tekrar gündeme getirilmesi, göze sokulması edilmesi itici olacak. Benden söylemesi. Önemli olan kısa, orta ve uzun vadede Van için yapılacak olanlardır. Önemli olan dün verilen sözlerin yerine getirilmesidir. 

Zor günler geçiren Van halkının esnafların Atalay’dan acil çözülmesini bekledikleri sorunları vardır. Vanlılar Atalay’ın siyasi gücüyle sorunların seçim öncesi çözüleceğine inanıyor.

Van’ın üç önemli sorun şunlardır:

Vergi terkini, TOKİ afet konutlarının bedelinde indirim ve geri ödemelerde yeniden yapılandırma, Kapıköy gümrük kapısının açılması. Beşir Atalay’ın bu sorunları çözecek güce sahip olduğuna inanıyorum. Yeter ki toplumu ilgilendiren bu sorunlar kendisine doğru şekilde anlatılabilsin. Vanlılar 1 AK Parti listesinin motor gücü Beşir Atalay’ın adaylığının karşılığını somut olarak görmek istiyor. Atalay 7 Haziran genel seçim kampanyasında Vanlılara verilen ancak gerçekleşmeyen  bazı sözlerin  gereğini  yapacağı inancındayım.

İsterseniz verilen sözleri ve sonucunu hatırlayalım.

 AK Parti İl yetkilileri 7 Haziran seçimi öncesi," Başbakanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun 29 Haziran Cuma günü Van mitinginde Vanlılara TOKİ konutları ile ilgili müjdesi olacak"  şeklinde basına açıklamalarda bulundular. Mitingde  müjde  falan çıkmadı.

Van milletvekili adayları da,  "TOKİ konutlarının geri ödemlerinde depremzede vatandaşların yaşadıkları sıkıntıları Başbakanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu'na aktardık, indirim ve erteleme konusu inşallah çözülecek" ifadesinde bulundular. Ondan bir şey çıkmadı.

7 Haziran seçim çalışmaları için Van'a gelen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Erciş Ak Parti mitinginde, "TOKİ konutlarında yaşayıp ödemelerde sıkıntı çekenler, bizi biraz rahatlatın diyenler emin olsun. En uygun şartlar ile TOKİ'nin sizden olan alacaklarını yeniden yapılandıracağız. Başkasına rica edecek halimiz yok, TOKİ bu hükümetin elinde, hükümet söz veriyorsa yapar"  ifadelerinde bulunarak 17 bin TOKİ afet konutu sakinine  umut verdi. Bu sözlerde maalesef gerçeğe dönüşmedi.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti başta Suriyeli, Iraklı Kürt, Türkmen, Arap mültecilere kucak açabiliyorsa, TOKİ dar gelirliler için 50 bin yeni konut yapma kararı alıyorsa, mağdur insanlara din dil farkı gözetmeden her türlü yardım eli uzatabiliyorsa ki uzatmalıdır. O zaman Vanlı depremzedelerinin TOKİ konut bedellerinde de makul düzeyde indirim yapılması ödemlerde erteleme kararı alınması gerekir.

Atalay Van’a ayak bastıktan sonra heyecan ve umut yaratan güzel açıklamalarda bulundu.  Van artık gerçekleşmeyen vaatleri dinlemek istemiyor. Vanlılar artık avutulmak istemiyor. Van artık makûs talihini kırmak istiyor.Van artık hak ettiği değeri görmek istiyor. Vanlı  kaderine terkedilmediğini hissetmek istiyor.

Vanlıların gözü kulağı  Beşir Atalay’da.

Yazarın Diğer Yazıları