İkram Kali

Van'ın farklılıkları ilk defa buluştu

İkram Kali

Çözüm- normalleşme sürecinin getirdiği iklim ile cumartesi günü Van'a bir ilk yaşandı. Farklı düşünceye sahip insanlar kırmadan,  dökmeden düşüncelerini aynı ortamda dile getirdiler.

Bu nasıl oldu? Anlatayım.

Vanlı Muhammet Öner insana,  birlikteliğe, paylaşmaya yönelik çok farklı bir yaklaşım, farklı bir dil sergiler. "  Zıtların birliği"  düşüncesini her fırsatta dile getirir. Çoğu zaman da pek anlaşılmaz. Savunduklarıyla kafaları karıştırır.  Öner, geçtiğimiz yıllarda Van'da hayatı olumsuz etkileyen, endişe yaratan kırıp dökme, cam kırma olayların meydana geldiği günün ertesi basına açıklama yaparak " Olayların bütün sorumlusu benim. Savcılar beni tutuklasın"  diyerek ilginç bir çıkış yapmıştı.

Öner'in barışa, kardeşliğe, insanlığa dair iddialı, hatta kimi zaman tepki gören felsefi düşüncelerinin olduğunu biliyoruz. Öner yaklaşımına beklediği ilgiyi pek görmese de çabasından vazgeçmeyerek bir süre önce farklı dünya görüşüne sahip 7 arkadaşıyla İnsanca Yaşam Derneği'ni kurdu.

İlk olarak bir panel düzenlediler. Dernek Başkanı Şerif Özer, Muhammet Öner ile birlikte bütün siyasi partileri, dernekleri, meslek odalarını,   sivil toplum kuruluşları ve sözü olan çevreleri ziyaret ederek düzenledikleri "  Ortak Noktamız İnsan mı?- İnsanı Yeniden İnşa Etmek"  konulu panele davet ettiler. 

Panel hafta sonu Van TSO salonunda düzenledi. Katılımcı sayısı çok kalabalık olmasa da katılımcıların farklılığı gerçekten ilgi çekiciydi.  Türk, Kürt, Müslüman, Hıristiyan, Müftü Yardımcısı,  Papaz, Dernek Başkanı,  Cemaat mensubu,   partili, partisiz, sofi,  türbanlı,  türbansız, kadın- erkek, yaşlı, çocuk oradaydı.

Van'ın renkli,  farklı, ilgi çekici bir fotoğrafı vardı.

Katılımcılardan isteyen herkes söz alarak insan, barış, kardeşlik, ortak yaşam üzerine düşüncelerini dile getirdi. Konuşmacılardan sözünün arasında siyaset yapanda oldu, konunun dışına çıkanda. Van İl Müftü Yardımcısı Abdullah Sağır Kuran-ı Kerim den ayetler okuyarak insan değerine,  birilikte yaşama vurgu yaparken, Çalık Mahallesinde bulunan Van Ortodoks Kilisesi Papazı Vahit Yıldız İncil'den sözler okuyarak insanı tarif ederek insan sevgisine değindi.  Aynı kürsüde iki semavi dinin temsilcilerinin insanı tarifi dikkat çekici bir ayrıntıydı.

Muhammet Öner'in yönettiği panelde konuşmacıların tamamı birbirine son derce saygılı, özenli bir dil ve üslup kullandı. Konuşma arasında Müslüman Kürtler ile radikal solcu Kürtler arasında Kürt sorununa farklı yaklaşımlarda dile getirildi. Ortak nokta ise ana dil ve Kürt halkının varlığının kabul edilmesiydi.

Panel fazlasıyla eksiğiyle kanımca çok konuşulacak.

Panelde kimler yok tu ki.  Sayayım.  Van İl Müftü Yardımcısı Abdullah Sağır,  Van Ortadoks Kilisesi Papazı Vahit Yıldız, Sadet Partisi eski İl Başkanı Necip Yavuzer, Ak Parti İl Başkan Yardımcısı Selami Taşdemir,  Devrimci Demokrat Kürt Derneği Başkanı Hüsamettin Acar, Mazlum Derneği Başkanı Yakup Aslan. Katılımcılar arasında BDP, CHP, MHP, HDP ve diğer siyasi görüşe sahip insanlarında salonda bulunduğu belirtildi.

İnsanca Yaşam Derneği Van'da bir ilk gerçekleştirdi.   Bazı eksikleri olsa bile Van'da yaşayan farklılıkları ilk defa buluşturması yönüyle panel başarılıydı. Panelde insanların özgür, medeni ortamlarda düşüncelerini dile getirmeye, tartışmaya ihtiyaçları olduğunu gördüm.  Konuşmacılar birbirini dinlerken farklılıkları görme,  dinleme imkanı buldu.

Panelde sonuç olarak insanın yaratandan dolayı çok değerli bir varlık olduğu,  dil, din, ırk,  düşünce ayrımına tabi tutulmadan farklılıklarıyla saygı görmesi,  yaşam hakkı, insan hakları, insanın ötekileştirilmemesi, korunması ve birlikte yaşamın zorunluluğu dile getirildi.     

Yazarın Diğer Yazıları