İkram Kali

Van’ın başarısız karnesinin sorumlusu sizlersiniz

İkram Kali

Yarıyıl boyunca gördükleri derslerinin başarı ve devam, sağlık, yetenek ve genel gidiş durumlarını gösteren karnelerini alan öğrenciler 15 günlük tatile girdiler.

Karnelerdeki başarı notlar yalnızca öğrencinin yazlı ve sözlüde aldığı notlar olarak görülmemelidir. Notlar aynı zamanda öğretmen, okul, öğrenci, veli, arkadaş, aile ve o ilin eğitimine verilen notlardır.

Yalnız öğrenciler karne almıyor, şehirlerde karne alıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Türkiye’de,  Van Bölge Müdürlüğü Van’da ‘İllerde Yaşam Endeksi’ ile vatandaşların yaşam kalitesini şehirler bazında ölçmeye yönelik yaptığı çalışmayı sonuçlandırarak  sıralamayı yani karneyi açıkladı. Türkiye sıralamasında  Van 71’nci sırada yer aldı. Adeta üst ligden küme düşme noktasındayız.

Şapka düştü kel göründü.

‘İllerde Yaşam Endeksi’  göstergesi-karne notları konut, çalışma hayatı, gelir ve servet, sağlık, eğitim, çevre, güvenlik, sivil katılım, altyapı hizmetlerine erişim, sosyal yaşam ve yaşam memnuniyeti olmak üzere 11 başlığı/dersi kapsıyor.  İlimizin karne notu olarak değerlendirebileceğimiz sıralamaya baktığımızda Van’ın çakıldığını görüyoruz.

Van’ın karnesi

1.  Altyapı hizmetlerine erişim endeksinde 45’nci sırada

2. Yaşam memnuniyeti endeksinde 49’nci sırada

3. Çevre endeksinde 57’nci sırada

4.  Sosyal yaşam endeksinde 59’nci sırada

5. Güvenlik endeksinde 60. sırada

6. Konut endeksinde 71’nci sırada

7. Çalışma hayatı endeksinde 73’nci sırada

8. Gelir ve servet endeksinde 74’nci sırada

9. Eğitim endeksinde 75’nci sırada

10. Sağlık endeksinde 77’nci sırada

11. Sivil katılım endeksinde 78’nci sırada

Toplumsal ilerlemenin ölçüsünü ortaya koyan yukarıdaki sıralama ekonomik boyutun yanı sıra yaşamın diğer boyutlarını da içine alıyor.  Çalışmanın/karnenin amacı, ildeki yaşamın tüm boyutları ile izlenmesine ve iyileştirilmesine altlık oluşturacak bir gösterge sistemi geliştirmek. Van’ın potansiyeline, büyüklüğüne, iddiasına ve hedeflerine yakışmayan sırlamadaki yer can sıkıcıdır.  Van, Türkiye sıralamasında 71. sırada yer alması bir uyarıdır.

Yani  gidişat iyi değil.

İlimizin karnesinin daha iyi anlaşılması için gelin basit bir şey daha yapalım.

Van’ı bir öğrenci, endeks kriterlerini dersler,  sıralamayı  karne başarı notu kabul ederek  Van’ın  vahim durumunu değerlendirelim.

Temel dersler olarak kabul edeceğimiz eğitim, sağlık, çalışma, gelir, konut, güvenlik sosyal yaşam, sivil katılım derslerinde Van çok başarısız. Hatta sınıfının tembelleri arasında. Geriye geçer not alabilen 3-4 ders kalıyor o da genel başarıyı etkilemiyor.

Türkiye'nin  sırlamasında  Isparta birinci sırada. Bizim sınıfımızda bulunan Muş, Hakkari bizden sonra geliyor. Ama  Bitlis 68. sıra ile Van’dan iyi durumda! Önemli bir ayrıntı var.Geçmişte çevresini başarısıyla pozitif  etkileyen Van, şimdi  çevresindeki kötü gidişe, boş vermişliğe uyum sağlamış.

Peki, Van’ın başarısız karnesinin sorumluları kimlerdir?

Kim bu şehirde yasal anlamda yetki sahibi ise, kim bu şehirde karar alıcıysa, kim Vanlılardan vekalet almışsa, kim bu şehrin kaynaklarını   harcayabiliyorsa, kim bu şehrin esnafı, tüccarı, iş adamı, öğrencisi nihayet bütün insanları adına sorumluluk taşıyorsa, kim bu şehrin kaderinde etkin rol  oynayabiliyorsa, kim bu şehrin toplumsal yapısını ve psikolojisini düzeltip veya boza-biliyorsa, kim Vanlılara hesap verme durumundaysa, kim bu şehri şekillendiriyorsa  başarısız karnenin muhatabı da sorumlusu da onlardır.

Beyler, etrafınıza bakmayın. Topu taca atmayın. Bölgede 35 yıldır yaşanan olayları  mazeret göstermeyin. Birilerini suçlayarak sorumluluktan kaçmayın.  Şehrin bu hale gelmesinin, yaşam kalitesindeki düşüşün, artan iç ve dış göç ilşe başarısız karnenin sorumlusu  sizlersiniz. Yani niteliksiz yönetimler, yanlış kararlardır.

Ne ekiyorsanız onu biçiyorsunuz. Ne veriyorsanız karşılığında  onu alıyorsunuz.  

Yazarın Diğer Yazıları