İkram Kali

Van'ı sevenler heyecanlandı

İkram Kali

Yaz gelince her taraf rengarenk çiçeklerle bezeniyor. Van hariç.  İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer kentlere yolu düşenleri şehir girişinde halı deseni gibi düzenlenmiş insana mutluluk veren çiçekler karşılıyor. İnsan diğer şehirlere gıpta ediyor, imreniyor. Eskiden Van'da da sokaklar evlerin önü çiçek bahçesi gibiydi. Aileler mütevazı gönüller daha zengindi. Evlerin coşkusu çiçek kokularıyla birleşerek duvarlardan sokaklara taşardı.

Önceki gün kişisel sosyal paylaşım sitemde,  "Van Büyükşehir Belediyesi Van'da balkonlarını çiçeklerle donatan ailelere çiçek desteği veriyor. Belediye Temmuz ayında birde en güzel balkon yarışması düzenliyor. Yarışmada dereceye giren aileler ödüllendirilecek. NOT: Sakın inanmayın dün gece rüyamda gördüm"  diye  yazdım. Yazıyla birlikte balkonlarından sarkan çiçekleri yansıtan farklı ülke ve kentlere ait 5 fotoğraf paylaştım. Farkındalık yaratarak Van'ı yönetenler ile Van'ı sevenlere küçük bir mesaj vermeye çalıştım.

Fotoğraflar İstanbul'dan Antalya'ya, İzmir'den Van'a  adresimdeki  arkadaşlarım arasında heyecan patlaması yaşattı. Huzur, neşe veren fotoğrafları görenler heyecanlandılar ancak  "Sakın inanmayın dün gece rüyamda gördüm" kısmını okuyunca hüzünlenerek heyecanları kursaklarında kaldı.  Dostlar paylaşıma anlamlı yorumlar yaptılar.

İşte bunlardan birkaçı;

Funda Aktürk: İkram üstteki resim benim. İtalya Nemi Gölü'nde çekmiştim:)

Cevdet Akpınar: Zor değil ama bize zor geliyor.))

Yusuf Ziya Cansever: İkram abi sen zarfı postaya verdin. Bakalım hangi belediye  bu güzel rüyanı gerçekleştirecek.

Zeki  Aslanoğlu: İkram, bende bir Vanlı olarak çok sevinmiştim, helal olsun diyecektim ki rüya olduğunu yazmışsın !...

Suheyla Dabbagoglu:Van'ın toprak damlı evlerinin pencerelerinde Itır, Hanım Şükriye, Küpeli, Kuşkonmaz, Mum ve Kahkaha çiçekleri olurdu bayılırdım. Kahkaha çiçeği bugünün petunyası. Evlerin nerelere gittiği biliniyor da ,o nesil nereye kayboldu onu bilmiyorum.

Kombicim Van Kombici: Rüyamda görsem inanmam.

Doğdukları, yaşadıkları, özledikleri asude şehirlerine aşık olan her koşulda burada yaşamaktan keyif alan bu şehrin bütün insanlarını birazcık mutlu edecek, heyecanlandıracak, hayallerini gerçeğe dönüştürecek bir belediye yok mu?

Şabaniye ismine dokunmayın

Şabaniye Mahallesi Van’ın Osmanlı  döneminden  bu yana gelen en köklü mahallelerinden biridir.  Mahallede Kürt, Türk, Arap, Laz, Çerkez her kesimden insan kardeşçe yaşar.

Edremit Belediyesi Şabaniye Mahallesi'nin adını değiştirerek Amar isimi verecek. Bir tarafta eski  yerleşim yerlerinin isimleri  geri iade edilirken diğer  taraftan bir mahallenin eski isminin  kaldırması  izah edilemez.  Şabaniye mahallesinin diğer bir isimi de yıkık anlamına gelen Haraba/Ğaraba’dır. Harebeliği 1915’te yakılıp yıkılmasından gelir.  Şabaniye ismi İslam dininde en önemli olan 3 aylardan Şaban ayından gelmektedir. Ermenilerin  Van’da  farklı mahallelerde  yaşadığı o dönemler Müslümanların yoğun olarak yaşadığı bu mahalleye Şabaniye adı verilmiştir. Edremit Belediyesi mahallenin eski ismini değiştirmek yerine yeni oluşacak bir mahalleye istediği isimi vermelidir.

Edremit Belediyesi mahallede yaşayan bütün halka saygı göstererek geçmişte başkalarının yaptığı ve şikâyet konusu olan isim değişikliği dayatması yanlışını şimdi kendisi yapmamalı, çelişkiye düşmeyerek Şabaniye ismine dokunmamalıdır.   Aklın  yolu  da  doğru  olan da budur.

 Beğendim

Bugünkü yazılarımız yerel oldu. Madem yerel konularla başladık o zaman yerel bir tespitle yazılarımızı noktalayalım. Van Büyükşehir Belediyesi bilindiği gibi şehiriçi  ulaşımı için 32 adet otobüs aldı. Otobüsler seferlere başladı. Dün sabah Sıhke Caddesi’nde yürürken  direksiyonunda takım elbiseli boynunda kravatı asılı,  gözünde güneş gözlüğü olan şoförün kullandığı pırıl pırıl erguvan renkli bir otobüs yanımdan süzülerek geçti.  Çok hoşuma gitti.  Emeği geçenlere, bu  disiplini sağlayanlara teşekkürler.   

Yazarın Diğer Yazıları