İkram Kali

Van’ı 2 Nisan 1918’de kim kurtardı?

İkram Kali

Yarın 2 Nisan.  Van’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıl dönümü. Eski Van şehri,  Zeve ve ilçelerimizin toprağı bahar aylarında bir başka kokar. Her kurtuluş yıl dönümünde Vanlıları sevinçle hüzün arası buruk bir duygu kaplar.

Ali İhsan Sabis

Van’ın düşman işgalinden kurutuluşunda Türk, Kürt, Çerkez, Laz birliklerinin yanı sıra gönüllü Türk, Kürt milislerin kahramanlıkları unutulmaz.  Kurtuluş mücadelesinde gösterdiği kahramanlık ve fedakarlıklar nedeniyle saygıyla anılacak önemli isimlerden birİ de Osmanlı Ordusu'nda I. Dünya Savaşı'nda Kafkasya Cephesi 4. Kolordu Komutanı Ali İhsan Sabis’tir. Ali İhsan Sabis Paşa 1. Dünya Savaşı'nda kolordu ve ordu komutanı olarak Kafkasya ve Irak cephelerinde bulundu. 1914'de Tortum'da yerel başarılarla başlayan komutanlığına, Sarıkamış, Dilman ve Van'da devam etti. 9., 4. ve 13. Kolordu kumandanlıklarında bulundu.

Ali İhsan Sabis zorlu yıllara ait hatıralarını 5 ciltte yazmış.  4’cü cildinde Van’ın tarihi açısından önemli bilgilere yer vererek özetle şunları anlatır:

“Müslim vatandaşlarımızı bir an evvel kurtaracağız”

“ Üçüncü Ordu Komutanlığından  ( 3. Ordu Komutanı Hasan İzzet Paşa) gelen telgraf üzerine 16  Şubat  1918’de şu emri verdim: Ruslar ile harp  hali hitam (son)  bulmuştur. İlhaksız ve tazminatsız  sulh esastır. Fakat istilaya uğramış arazide  Ermeni ve Gürcüler  buralardan çıkmayarak   kendi memleketlerine  bu  toprakları  ilave  etmek istediklerinden  ve müslüman  halkı öldürerek  buralarda yalnız Ermeni, Gürcü ve Rum  ahali  bulunduğunu  iddia eylemek niyetinde olduklarından  katliama başlamışlardır.  Rus kuvvetlerinin  kâffesi  deniz ve  ve karayolları ile geri çekilmişlerdir. Hududa kadar tekmil olan arazimizi tekrar işgal ve kıyıdan tahrik ederek müslim vatandaşlarımızı bir an evvel kurtaracağız.”

“4. Kolordu Van’ı zapt ve işgal edecektir”

“Birinci ve İkinci Kolorduları Mama Hatun-Bayburd Of hattından şarka doğru ilerlerken 4. Kolordu’da Malazgird-Hınıs’a kadar ilerleyecektir. Diğer bir kol da Van Gölü cenubundan ilerleyecektir… İstilaya uğramış Van’daki düşmanın kendiliğinden  çekileceği  tecrübe  edilmiştir… 25 Şubat’ta üçüncü ordunun verdiği malumata  göre Van’da  iki Ermeni alayı varmış… Van Gölü şimalinde  Ernis’te Rusların bir liman  tersane vücuda getirmiş  oldukları haberini, orda birkaç motorun, çok miktarda erzak ve  harp malzemesinin bulunduğu haberini aldım.  Van Gölü’nün cenubundaki arazi çok sarp dağlık olduğundan Van  şehrinin  zabtı bugünkü vaziyete  pek zor idi... 4. Kolordu Van’ı zapt ve işgal edecektir… 5.  Fırka külliyesiyle yarın 30 Mart’ta  Adilcevaz şarkında toplanacak ve 31 Mart  ile 1 Nisan’da   Erciş’in 10 kilometre garbına takarrüp edecektir….Nisan sabahı fecirle beraber Erciş ‘e  taarruz  ve orayı zapt ederek fasılasız  ileri harekete devam ile  Ernis  mevkiinin zapt ile  ve işgal etmelidirler. Aynı  günde süvarisi ve aşiretler  Bargiri’ye (Muradiye) yerleşip  burayı tahrip ve ihraka  meydan vermeden İşgal etmelidirler… Ercik (Erçek) işgal olunmalı ve Ermenilerin  Van’dan Saray’a  giden ricat hattı kesilmelidir… Eğer  3 Nisan’da  Van Van cenup müfrezesi  Van şehrine  girmemiş olursa 4 Nisan’da fırka kısm-ı küllisi  Ercik’ten Van’a ilerleyip  bu şehri katiyen  zapt edecektir.  Eğer Van daha önce tahliye edilmiş ise fırka  kısm-ı  külsi  Ercik  civarında  kalıp Saray’a kuvvetlice bir müfreze  gönderecek ve ötede  beride kalmış şakileri imha edecektir”

“3 Nisan  akşamı  emir verdim”

“5.  Fırka  3 Nisan 1918  sabahı  erkenden taarruza başlayarak  beş saat  müsademeden sonra Erciş’i işgal etti…  5. Fırkaya  hiç  durmayarak  Ernis ve Bargiri’yi zapt etmesi için 3 Nisan  akşamı  emir verdim. 4 Nisan’da  5. Fırka Ernis’i zapt etti… Aynı  gün de Van cenup müfrezesi  de iki günlük müsademe neticesinde  Vastan’ı zapt etti.”

“Van cenup  müfrezesi  6 Nisan 1918’de  Van’a  girdi”

“ Van cenup  müfrezesi  6 Nisan 1918’de  Van’a  girdi. 7 Nisan ‘da  istirahata 8 Nisan’da  Saray istikametine  hareket edeceğini bildirildi. Van’da 85  ton kadar erzak elimize geçti..8 Nisan’da  5. Fırka  Van’ın şark-ı şimalisinde  Ercik Kasabası’nı işgal etti. 10 Nisanda 15. Piyade  Alayının iki taburu yla bir makineli  tüfek  bölüğü, dört   toplu cebel bataryası, altı süvari ve üç tüfek bölüğü  bir müfreze  Saray’ı işgal etti. … Van’da  elimize geçmiş olan erzak  ile hududa  doğru ileri harekatımız mümkün oldu. Şu  suretle Nisan ayının ilk yarısında Van vilayeti işgal edilmiş… 16 Nisan’da Başkale işgal edildi…18 Nisan’da  5.Fırkaya verdiğim  bir şifreli telgrafla  Saray müfrezesinden  Koturun işgallini tebliğ ettim…20  Nisan’da Kotur müsademesiz  işgal olundu. Nisanın son haftasında her gün şiddetli yağmurlar yağmağa başlamış ve karlar  ermiş ise  de her taraf batak olmuş,  toprak  yolar  berbad bir hale gelmiş idi… 2 Mayıs  1918’de  saat 15’de Hoy’u arızasız işgal etmiştir… Halk  şüpheli bir tavır takınarak Osmanlı askerinin İran Hükümetine  karşı  ne vaziyet  alacağını sormuşlar. Evvelce  tebliği ettiğim vecihle cenubun işgalinden  maksat  Ermenilere karşı müdafaadır. İran halkına karşı son derce  iyi  muamele edilmesini 6. Fırkaya   bildirdim…”

“Van’a  12. Alayın Üçüncü Taburu geldi”

“ Van valiliğine  evvelce  bu havalide ulunmuş Haydar Bey tayin edilerek  Van’a gelmiş idi. Bu zat  asayişi temin  ve erzak tedariki için  bizim ile  el birliği yapıyordu. Bilahare  karargahıma  iltihak ederek  Ermeni, Nasturi, Asurilerin  tedibinde  mahalli malumatından istifade ederek  bize yardım etmişti... 26 Mayıs ‘ta 5. Fırkaya şu emri verdim: Van Valisi Haydar Bey  Van’ın  cenup ve cenup şarkısında  meskun aşiretleri   toplayarak  yakında yapacağımız  umumi taarruz için   Bargiri üzerinden Rumi’ye tearuz yapacaktır… Dersim’de bulunan 12.  Asayişin  İkinci Taburu Van’a  doğru  yürüyüşe devam edecektir…15. Ağır istasyon Diyarbekir’den Van’a gelecektir. 13 Haziran’da  motorla Tatvan’dan Van’a  12. Alayın Üçüncü Taburu geldi. “

“Mücahit İsmail Ağa ( Semiko)”

“ 18 Haziran akşamı Deyr’in cenbu şarkisinde Mirava civarın gelecek ve orda bulunacak mücahit İsmail Ağa ( Semiko) atlılarını maiyetine alarak Mirava civarında  emniyet  hattı  vücuda getirecek  ve düşmanın her  suretle  keşfine mani olacaktır.”

  ”2 Nisan mı, 6 Nisan mı”?

Yukarıdaki bilgiler ışığında şu soru akıllara gelebilir: O zaman Van’ın kurtuluş tarihi 2 Nisan mı, 6 Nisan mı?   Arşiv kayıtlarında 6 Nisan geçmektedir. Muhtemelen 1918’de Van’a ilk müfreze 2 Nisan günü ayak basmıştır.  Van’ın kurtuluş tarihinin bu nedenle 2 Nisan olduğu düşüncesindeyim. Başlıkta ki soruya gelince. Van’ı kurtaran komutan Ali İhsan Sabis Paşa’dır

 “Van tarihi aydınlatılmalı”

Ali İhsan Sabis Paşa’nın değerli hatıralarından alıntılar yaparak Van’ın tarihinden özet bir kesit aktarmaya çalıştık. 2 Nisan Kurtuluş Bayramınız kutlu, şehitlerimizin aziz ruhları şad olsun.

                                                                 KAZIM KARABEKİR

1882 yılında İstanbul'da doğdu. Mehmed Emin Paşa'nın oğludur. İstanbul Zeyrek’teki Sıbyan Mektebin’de İlkokula başladı. Ertesi yıl, babası Van Jandarma Alay komutanı olunca Temmuz’da ( 1887) İstanbul’dan ayrılıp Van’a (Sıhke Caddesi’nde bulunan evde kalmışlar)  gitti. Yarım kalan ilkokul hayatına Van’da üç yıla yakın devam etti. Öğrenimini Harput ve Mekke'de tamamladı. 1896'da İstanbul Fatih Askeri Rüştiyesi'ni, 1899'da Kuleli Askeri İdadisi'ni, 1902'de Harbiye Mektebi'ni ve 1905'te de Erkân-ı Harbiye Mektebi'ni bitirerek yüzbaşı rütbesiyle orduya katıldı. 1917'de Diyarbakır'daki 2. Kolordu komutanlığına getirildi ve Van, Bitlis, Elaziz (Elazığ) cephelerindeki II. Ordu komutanlığına vekâlet etti.

Kâzım Karabekir, Cafer Tayyar Paşa ile o yıllarda yapılabilen karşılıklı yer değiştirme - becayiş - usulü ile Kafkas Cephesindeki II. Kor. K. olarak atandı. Bu Kolordu; Van Gölü'nün güney mıntıkası, Bitlis, Muş, Murat Çayı ve Palu Doğusu'na kadar olan geniş bir araziyi müdafaa etmekle yükümlüydü. Bu dönemde Osmanlı Devleti, toplam dört kolordusu olan iki ordusunu Van Gölü ile Karadeniz arasında bulundurmaktaydı. Bu orduların en aşağı tarafta olanı Kâzım Karabekir'in komutanı olduğu II. Kolordu idi. Bu kolorduda on aya yakın bir süre görev yapan Kâzım Karabekir bölgedeki başarılarından dolayı 23 Eylül 1917'de padişah iradesi ile yeniden "Kılıçlı İkinci Mecidi Nişanı" aldı. 

Yorumlar 4
Doğan güler 16 Mayıs 2023 20:29

Öncellikle hocam elinize sağlık çok güzel anlatmışsın ama benim aklıma takılan tek şey bu kadar tarih içerisinde neden 2 Nisan denildi hani ondan önceki kış aylarında savaş gercekleştimi ve bu kadar zaman mı sürdü ?saygılarımı temeni ediyorum ...!

Doğan güler 16 Mayıs 2023 20:29

Öncellikle hocam elinize sağlık çok güzel anlatmışsın ama benim aklıma takılan tek şey bu kadar tarih içerisinde neden 2 Nisan denildi hani ondan önceki kış aylarında savaş gercekleştimi ve bu kadar zaman mı sürdü ?saygılarımı temeni ediyorum ...!

Kemal 01 Şubat 2022 00:09

İyi de Van'da ne bir okula, ne bir sokağa Ali İhsan Paşa'nın ismi niye verilmemiş...

Kemal 01 Şubat 2022 00:09

İyi de Van'da ne bir okula, ne bir sokağa Ali İhsan Paşa'nın ismi niye verilmemiş...

Yazarın Diğer Yazıları