İkram Kali

Vangölü sahil şeridi kimin malıdır?

İkram Kali

İller Bankası Bölge Müdürlüğü'ne ait olan ve yıllarca boş bekletilen sahildeki bataklık arsa Vali Münir Karaloğlu'nun girişimleri ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın katkılarıyla Van'a kazandırıldı.  'Kocaeli-Van Dostluk Parkı' için Kocaeli Büyükşehir belediyesi de yaklaşık 1 milyon 500 bin lira harcadı. 
Çoluk çocuğu ile akın eden aileler burada dinleniyorlar, mutlu oluyorlar, huzur buluyorlar. Cıvıl cıvıl. 
Vanlıların 'Kocaeli-Van Dostluk Parkı' na gösterdikleri yoğun ilgi aslında Vangölü kıyısında parkalara,  yürüyüş yollarına, çocuk oyun alanlarına duyulan ihtiyacı anlatmaya yetiyor.  
Oysa gidin bakın Eskişehir, Gaziantep,  Bursa, Malatya gibi şehirlerde sıradan dere kenarları kilometrelerce uzunlukta devasa dinlenme alanlarına dönüştürülmüş. 
Vanlılar ve Vangölü sahil şeridi bu tür parkalara gerçekten hasret. 
Haklı olarak Vanlılar sormadan da edemiyor.
"Edremit-Çiçekli sahil şeridini boylu boyunca  'Kocaeli-Van Dostluk Parkı' benzeri güzelleştirerek toplum yararına parka dönüştürmek çok mu zor?" 
Bu şehrin insanları bu hizmeti hak etmiyor mu? 
***
Yasal olarak Vangölü sahil şeridi kamu malı değil mi?  
Vangölü sahil şeridi kamu malı ise ki kamu malıdır.  Kurum, kuruluş ve bazı kişiler tarafından işgaline neden göz yumulmaktadır? Bu haksız çirkin baraka işgallerine kim, ne zaman son verecek, sorumluluklarının gereğini yerine getirerek 'dur'  diyecek? 
Vangölü sahil şeridindeki işgal ve çirkinlikler ancak yaslar uygulanırsa anında sona erer. Bunu herkes biliyor. Önemli olan yasa çıkarmak değil, yasaları uygulama cesaretini göstermektir.
Nitekim Vangölü sahil şeridini de kapsayan 03.08.1990 tarihli ve 20594 sayılı Resmî Gazete 'de yayımlanan Kıyı Kanunun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde yapılan değişiklikler sonrası "Sahil Şeridi" de yeniden tanımlanmıştır. 
Yönetmelik…
"Sahil Şeridi: Deniz ve ' tabii göllerin'  kıyı kenar çizgisinden itibaren kara yönünde yatay olarak "en az 100 metre" genişliğindeki alandır. İki bölümden oluşan sahil şeridi kullanım amacı ve doğal eşiklere göre belirlenir" diyor.
Sahil Şeridinin Birinci Bölümü;
Sahil şeridinin tümü ile sadece açık alanlar olarak düzenlenen; yeşil alan, çocuk bahçesi, gezinti alanları, dinlenme ve Yönetmelikte tamamlanan rekreaktif alanlardan ve yaya yollarından oluşan, kıyı kenar çizgisinden itibaren, kara yönünde yatay olarak 50 metre genişliğinde belirlenen bölümdür.
Sahil Şeridinin İkinci Bölümü;
Sahil şeridinin birinci bölümünden sonra, kara yönünde yatay olarak en az 50 metre genişliğinde olmak üzere belirlenen ve üzerinde sadece kanunun 8 inci maddesinde ve bu Yönetmelikte tanımlanan toplumun yararlanmasına açık günübirlik turizm yapı ve tesisleri, taşıt yolları, açık otoparklar ve arıtma tesislerinin yer aldığı bölümüdür.
Özetle yasa şunu diyor; 
Vangölü sahil şeridinin 50 metresi yeşil alan, çocuk bahçesi, gezinti alanları, dinlenme, rekreaktif alanı ve yaya yollarınındır. İşgal etmeyin. Yasa dışı davranmayın. Yasa dışı davrananlara da göz yummayın.

Yazarın Diğer Yazıları