İkram Kali

Van'da yeni umutlar, yeni heyecanlar

İkram Kali

Bugün 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremin 5. yıl dönümü.

Hayatını kaybedenleri rahmet ve saygıyla anıyorum.

23 Ekim 2011 Pazar günü saat 13.40 sularında Van Merkeze bağlı Tabanlı köyü merkez üssü olmak üzere 7.0 (Mw) büyüklüğünde meydana gelen depremde 604 vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Depremin üzerinden henüz iki hafta geçmişken Vanlılar da deprem nedeniyle göç ettikleri yerlerden memleketlerine dönme hazırlıkları yaparken 9 Kasım 2011 Çarşamba günü 21.20 sularında Van, merkez üssü Edremit olan 5.7 (Mw) büyüklüğünde depremle bir kez daha sallandı.  

AFAD raporuna göre 23 Ekim ve 9 Kasım depremlerinde toplam 644 vatandaşımız hayatını kaybederken 36.203 konut, 2.884 işyeri ve 9.602 ahır yıkıldı. Van depremlerde halkı maddi ve manevi travma geçirerek zor günler yaşadı.

Depremin yaraları devletimizin, milletimizin ve yurt dışından yardıma koşan yardımseverlerin destekleriyle sarıldı. Van yeniden ayağa kalkmayı büyük ölçüde başardı. Ancak, Van'ın Vanlıların hala çözüm bekleyen ekonomik, sosyal sorunları var.

Bugün Van'ın bu sorunlarını çözecek siyasi alanda etkili isimleri var.  Van'ın derdini, sesini ilk ağızdan muhataplarına duyuracak, çözüm merkezlerine taşıyacak temsilcileri var.

Anlatayım.

Depremden yaklaşık 5 ay önce 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan genel seçimde AK Parti listesinden Burhan Kayatürk, Fatih Çiftçi, Mustafa Bilici, Gülşen Orhan ilimizi TBMM'de temsil etmeye hak kazandılar.

Seçimim ardından 23 Ekim ve 9 Kasım günleri depremler meydana geldi.

Van Milletvekillerinin yanı sıra o dönem Başbakan Yardımcısı olan Beşir Atalay Deprem Koordinatörü olarak bir yıla yakın Van'da bulundu.  Vanlıların yaşadıklarına 5 isim yakından tanık oldu.

Gelelim bugüne.

Kader mi dersiniz, tesadüf mü dersiniz ne derseniz diyin. Depremin 5'inci yılında 5 isim şimdi bir şekilde yetki ve güç sahibi konumdalar.

5 yıl önce Van'da Deprem Koordinatörü olan Prof. Dr. Beşir Atalay şimdi Van Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik Ve Spor Komisyon Başkanı olarak görev yapıyor.

5 yıl önce milletvekili olan Fatih Çiftçi Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcılığı görevini yürütüyor.

5 yıl önce milletvekili olan Burhan Kayatürk aynı şekilde milletvekillidir.

5 yıl önce milletvekili olan Gülşen Orhan bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanlığı görevini üstlenmiş durumdadır.

5 yıl önce milletvekili olan Mustafa Bilici ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müşavirliği görevine atanmıştır. Bu isimlerin Vanlı Adnan İnanç'ta Başbakan Binali Yıldırım'ın Başdanışmanlığını yapıyor.

Van'ın hakkını, hukukunu koruması gereken 6 isim var. Yani temsilcimiz çok, mazeretimiz yoktur.

Görev sırası, sorumluluk bu isimlerdedir.

Vanlıların depremde yaşadıklarına tanık olan siyasiler bugün Van halkıyla yine karşı karşıyadırlar.  6  temsilcimiz depremden günümüze insanlarımızın, kentin yaşadığı ekonomik, sosyal sorunları çok yakından bilen isimleridir.

Peki, Vanlılar ne  diyor?

Van'ı temsil edenler "Van için varım" diyenler, güç biriliği yaparak uyumlu ve güçlü bir takım oluştursunlar.

Mevkilerin, makamların her birinin kendine göre gücü ve karşılığı var. Van'ı her kademede, her mevkide temsil eden bir isim var diyebiliriz.  Mademki artık gücümüz var, o zaman herkes Van için çaba göstersin.

Van'ın siyasette, ekonomide, sosyal alanda tek ihtiyacı ortak akıl ve koordinasyondur. Yetkiler, imkanlar ve makamlar doğru zamanda doğru yerde kullanılabilirse Van'ın sorunları kısa sürede çözülebilir. Kazanan sonuçta Van ve Vanlı olur.

Herkes birbirini sevmek zorunda değil. Ama herkes Van için çaba göstermek zorundadır.

Devlet kademelerinde Vanlı isimlerin yer almamasının eksiklik olduğunu yazdık söyledik.  Kent olarak bu yöndeki beklentilerimiz bugünde devam ediyor. Bilgi birikim sahibi, çalışkan, başarılı, dürüst ve vatansever Vanlı yetenekleri müsteşar, vali, genel müdür, yönetim kurulu başkanı olarak görmeyi arzuluyoruz.

Van'ı temsil eden isimleri yetkili ve etkili makamlarda görmek Vanlıları mutlu ediyor.

Van adına makam ve yetki sahibi olanlara sesleniyoruz: Vanlıları umutlandırın, heyecanlandırın.

Yazarın Diğer Yazıları