İkram Kali

Van’da seçimi kim kazanır?

İkram Kali

Başlıktaki soruyu herkes soruyor. Başlıktaki sorunun cevabının sandıkta olduğunu da herkes biliyor ama merak bu ya yinede bu soru her yerde soruluyor. Seçim yarışı ve havası sokakların bayraklarla donatılması ile renk ve heyecan kazandı. 

Finale artık sayılı günler kaldı.

Öncelikle şunu belirteyim. Siyasi görüşü, ilgi duyduğu parti hangisi, beğendiği aday kim olursa olsun, demokrasiye inanan, huzur ve kardeşliği isteyen vatandaşlarımız arasında siyasi anlamda hiçbir gerginlik, kırgınlık yoktur. Bu böyle bilinsin.

Vatandaş adayları,  söylenenleri, çekişmeleri dikkatle izliyor,  gözlüyor.  Edindikleri izlenim ve partilerin performansına göre de kendilerince öngörüde bulunuyor. Vatandaşlarımız siyasetçilerden daha gerçekçi, seviyeli,  akılcı değerlendirmeler yapıyor. Seçmenler nabız tutuyor.

Belki bazıları bilmez. Ama Van’da birçok iş yeri seçim boyunca seçim kulisine döner.  Dostlar, arkadaşlar taraf tutanlar,  tarafsızlar, kararsızlar gün içinde bir araya gelerek seçim yarışına, sonucuna ilişkin değerlendirmelerde, yorumlarda bulunurlar.  İş yerleri sahipleri de seviyeli, yararlı sohbetlerde herkese eşit mesafede durarak bol çay, bazen de yemek ısmarlar. Yapılan yorumları sabırla dinler, seçim tahminlerini ve iddialı öngörüleri bir yere not eder.  Tahminine çok güvenenler, emin olanlar ile karşı tahminde bulunanlar arasında çekişme yemek, kıyafet,  gömlek, ayakkabı üzerine iddiaya dönüşür.

Seçim kulisine dönen iş yerlerinde vatandaşlarımız büyükşehir ve 13 ilçede hangi partinin başkanlığı kazanacağına dair seçim tahminini ve ismini kâğıda yazarak iş yeri sahibine teslim ediyorlar. Tahmin notları beklemede. Tahminler sahiplerinin katılımıyla sandıktan çıkacak sonuca göre 31 Aralık Pazartesi günü değerlendirilecek.  Öngörüsü güçlü ve gerçekçi olanlar ortaya çıkacak, demokrasi üzerinden yemekler  birlikte afiyetle yenilecek. İddiaya girip kaybedenlere mağazaların yolu görünecek.   Anlayacağınız Van insanı seçimleri hoşgörüsüyle, vakur yaklaşımıyla şimdiden eğlenceye dönüştürmenin keyfini yaşıyor.

Bence sizde evinizde, iş yerinizde,  çevrenizde dostlarınızla seçim tahminleri yapın. İddiaya girin.  Bir tahmin notu üzerinden heyecanlanın, eğlenin.  Özgür birey ve seçmen olmanın tadını çıkarın. Unutmayın. Demokrasiye, katılımcılığa uzak durdukça demokrasiden, hukuktan uzaklaşırsınız. Demokrasi ilgi ister, katkı ister.

Bizde seçim nabzının tutulduğu, kimi zaman panel havasına dönüşen iş yerlerini arada bir ziyaret ediyoruz. Vatandaşın sağduyusundan beslenip yararlanıyoruz. Buralarda edindiğimiz izlenim şudur: Seçimde sandığa gidecek seçmen sayısı geçen seçime göre çok daha yüksek olacak. Vatandaş sandığa yönelecek. Vatandaşlarımız seçimde Van’da, huzurun, kardeşliğin, insan haklarının,  hukukun, umudun kazanmasını istiyor.

Dostlarda bekleyen “Van’da seçimi kim kazanır?” tahmin notlarına göz attım. Çok ilginç, heyecan yaratan, sürpriz sayılabilecek yaklaşımlar var. Tahminde bulunalar arasında Ak Parti, BDP, SP, MHP, CHP ve diğer partilere yakınlık duyan insanlar var.  Vatandaş odaklı söz konusu tahminlere küçük çaplı yerel ankette diyebiliriz.

O tahminleri şahıs ve parti isimi vermeden aktarayım.

14-0

12-2

11-3

10-4

9-5

8-6

7-7

Bunlar neticede kişisel tahmin.

Tahminlerde yer alan büyük rakamların hangi partiye ait olduğunu, Van’da seçimin galibini pazar akşamı sandıklar açıldığında hep birlikte göreceğiz.  

Yazarın Diğer Yazıları