İkram Kali

Van’da neler oluyor farkında mısınız?

İkram Kali

 

İlimizin ekonomisi, ihracatı ve geleceği açısından çok önemli bir gelişme yaşandı. Van’da 20.  Serbest Bölge kurulması için çalışmalar resmen başlatıldı. Gelişme girişimciler, iş adamları, üretenler, sanayiciler, ihracatçılar için milat sayılmalı.

 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu'nda serbest bölgelerin kurulması ve işletilmesindeki temel amaçlar; ihracata yönelik yatırım ve üretimi teşvik etmek, doğrudan yabancı yatırımları ve teknoloji girişini hızlandırmak, işletmeleri ihracata yönlendirmek ve uluslararası ticareti geliştirmek olarak sıralanmış. Bulundukları ülke ekonomilerine sağladıkları katkıların yanında, esnek ve çağdaş idari yapılarıyla dış ticarete yönelmek isteyen firmalara modern ve gelişmiş bir yatırım ortamı sağlayan serbest bölgeler lojistik merkezler olarak ülkemizde de önemlerini artırıyor.

Serbest Bölge ile Van bu imkanların tamamına kavuşacak.

Ancak bu güzel gelişmeye karşılık Van’da iş çevrelerinden, meslek odaları sessiz.   Zırt pırt siyasi açıklamalar yapan, birilerinin gönlünü hoş eden, çay içip sohbet sonrası dağılan Ekonomi Konseyi’nden Serbest Bölge ile ilgili çıt yok.  Toplumda sevinç, umut fırtınası yaratacak destek veren açıklama bekledim. Maalesef gelmedi.  

Bizim iş çevreleri ya Serbest Bölge’nin değerini, anlamını bilmiyor veya atılan adımın farkında değil. Ya da kıskançlık, çekememezlik kibir var.  Van’da Serbest Bölge kurulması bu kentin Büyükşehir olması kadar önemlidir. Serbest Bölge ilimizin ekonomisinde ihracata dayalı yatırım ve üretimi teşvik etmek demektir. Bazı duyarlı insanların konuyla ilgili heyecanlarını kamuoyu ile paylaşmaları,  Serbest Bölge kurulmasında gönüllü sorumluluk üstelenmeye yönelik içten açıklamaları elbette değerlidir, ama bu duyarlılık başkalarına düşer. Serbest Bölge ilimiz için neden çok önemlidir, hangi avantajları sağlar başlıklar halinde anlatayım:

YÜZDE 100 KURUMLAR VERGİSİ İSTİSNASI: Serbest Bölgede üretim yapan firmalar, Türkiye’de dönem sonunda ödemekle mükellef oldukları Kurumlar Vergisi’nden istisna edilirler.

YÜZDE 100 GELİR VERGİSİ İSTİSNASI: Gerçek ve tüzel kişilerin serbest bölgelerde gerçekleştirdikleri üretim faaliyetleri sonucu elde ettikleri kazanç ve iratlar Gelir Vergisi’ne tabi değildir.

MUHTASAR ÖDEMESİ MUAFİYETİ: Üretiminin %85’ini ihraç eden kullanıcılar personel için gelir vergisi ödenmediğinden %25-40 oranında ucuz işçilik sağlanır.

KDV MUAFİYETİ: Türkiye’den serbest bölgeye yapılan mal ve hizmet satışı ihracat sayıldığından, söz konusu mallar ve hizmetler katma değer vergisinden muaftır.

SERBEST KÂR TRANSFERİ: Serbest bölgede elde edilen kâr ve iratlar Türkiye dahil istenilen herhangi bir ülkeye, kambiyo mevzuatına uygun olarak, vergilendirilmeden serbestçe transfer edilebilir.

GÜMRÜK VERGİSİ MUAFİYETİ: Serbest Bölgelere giren mallar gümrük vergisinden muaftır.

KKDF MUAFİYET: Kabul kredili ithalatlarda uygulanan %3 oranındaki Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu serbest bölge içinde uygulanmaz.

UCUZ ENERJİ KULLANIM: Serbest Bölgelerde elektrik ve yakıt KDV’den muaf olduğu için, ucuz enerji kullanımı mümkündür.

MİNİMUM BÜROKRASI: Serbest Bölgelerde bürokrasi en aza indirgenmiştir.

DİĞER MUAFİYETLER: Serbest Bölgelere mal girişinde fiyat kalite standartları uygulanmaz.

 Serbest Bölge’nin ne demek olduğunu şimdi anlatabildim mi? Ya da anlayabildiniz mi?

 Kobani’ye selam...

İkili farklı söylem kafaları da, sokakları da karıştırıyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan olarak ilk yurt içi ziyareti için gittiği Gaziantep'te, "İşte aylar geçti herhangi bir netice yok. Şu anda Kobani'de düştü, düşüyor" dedi. Ardından sokaklar karıştı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu da geçen hafta Diyarbakır Ak Parti kongresinde  “ Yeni Türkiye için tekrar yola çıkmışken 6-7 Eylül olaylarını çıkardılar. Kobani için çıkmadı o olaylar. Kobani’ye buradan selam ediyorum. Kobani’deki her kardeşimin alnından öpüyorum. Kobani bize tarihin emanetidir” dedi. Bu kez de kafalar karıştı.

Önceki gün de PYD ve YPG güçleri Kobani’yi IŞİD’ ten temizledi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani,  Kobani'nin kurtarılmasında oynadığı rol nedeniyle Türkiye'ye teşekkür etti.   Durum bu.

Yunanlılar  “ekonomik özgürlük” dedi

Yunanistan’da seçimden zaferle çıkan Radikal Sol Koalisyon’u Syriza'nın lideri solcu Alexis Tsipras ülkenin yeni Başbakanı olarak kendine göre yemin etti. 

Tsipras kemerleri gevşetme, ücretleri artırma vaatleri ve AB’ye IMF’ye meydan okuyarak iktidara geldi. Yani halkın umuduna ve  cebine dokundu.  Alexis Tsipras kemer sıkarak inleyen gelir dağılımı bozulan sosyal dengeler sarsılan gırtlağına kadar borca batan Yunanistan halkına çare göründü.

Yunanlı seçmenler sandığa giderken evli olmayan, ama 20 yıldır bir kadınla “Birliktelik sözleşmesi” imzalayan, 2 çocuğu bulunan, ateist Tsipras’ın ne inancıyla ne de özel yaşamıyla ilgilendi.   Seçmen Syriza’nın Yunanistan’ı ekonomik bataktan çıkaracak, halka ekonomik özgürlüğü sağlayacak Yunanistan’a refah getirecek reçeteye baktı.  Yunanistan’da bundan sonrası değişime, savaşa cesaretle talipli olan, statükoyu yerle bir eden Alexis Tsipras’ın işi.

Van’ın şehir kimliği yok

 Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden Şahabettin Öztürk diyor ki; “TOKİ, Van’da iki konuda sınıfı geçti: Deprem sonrasında TOKİ’nin yapılarında maddi anlamda zarar yoktu. İkincisi vatandaşa ucuz, kira öder gibi konut edindirdi. Ama tek tip konutlar şehirlerin kimliğinin yok olmasında önemli rol oynadı. Van, İstanbul, Yozgat hepsi aynı… Şehrin kimliğini oluşturan sivil mimari örneklerini kaybeden Van, şimdi kimliğini oluşturacak alternatifi de ortaya koyamıyor.”

Kadınlara yapılan yatırım boşa gitmez

Valilik, Kaymakamlıklar, Belediyeler, sivil toplum kuruluşları hareketli. Kadınların her alanda yaşamlarını kolaylaştıracak, toplumda önlerini açacak, sağlık, spor, eğitim, psikoloji, annelik, meslek edindirme, şiddet gibi sorunlarını çözecek çabalar gösteriyorlar. Hizmetler ve tesisler yapılıyor.  Önceki hafta Saray’da Kadın Yaşam Merkezi’nin açılışı yapıldı. İlçelerde açılan Kadın Merkezleri kadınlara ışık ve güç oluyor. Gevaş Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Kadın Kültür Merkezi ve Çok Amaçlı Spor Salonu’nda düzenlenen kurslara katılan kadınlar memnun ve mutlu olduklarını ifade ettiler.   

Van Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanlığı da çalışmalara başladı. Daire bünyesinde; Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Müdürlüğü, Kadın Eğitim ve Araştırma Müdürlüğü ile Kadın Ekonomisini Geliştirme Müdürlükleri kuruldu.  Kadın Politikaları Daire Başkanı Sevgi Özdinç, 5 yıl içerisinde; kent merkezinde 'Aile Danışma Merkezleri', şiddete maruz kalan kadınlar için 'İlk adım istasyonu', 'Acil çağrı merkezleri' gibi önemli projeleri hayata geçireceklerini açıkladı.

Kadınlar için en ilginç hizmet ise Başkale ilçemizde gerçekleşti. Başkale Belediyesi ilçede uzun yıllardır yalnızca erkeklere hizmet veren belediyeye ait Yeni Şehir Hamamı’nın haftada bir gün de kadınlara hizmet vermesi yönünde karar aldı.

Toplumu şekillendiren, renklendiren, güçlü ve anlamlı kılan kadınlardır. Kadınlara eğitim öğretime yapılan yatırım boşa gitmez, karşılıksız kalmaz.  

1. DÜNYA SAVAŞI 100 YAŞINDA

İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin kurucu ve liderlerinden Harbiye Naziri Başkumandan Vekili Enver Paşa:

Savaşa Almanya Avusturya, Macaristan ve Bulgaristan’ın yanında katılmamamızın amacı mümkün olduğunca fazla düşman birliği ile karşı karşıya gelmek ve bu birlikleri savaşın sonucunu belirleyecek olan Avrupa cephesindeki savaştan uzak tutmaktı. Osmanlı ordusu ve donanması bu amaca tam anlamıyla kesintisiz hizmet etmiştir.

 

Yazarın Diğer Yazıları