İkram Kali

Van'da madde bağımlıları nasıl kurtulacak?

İkram Kali

Toplumsal duyarlılığı olan iki dostumuz tedirginlik  içinde, üzgün bir halde önceki gün gazeteye geldiler.  Oturur oturmaz hemen söze girdiler. Mısır'da, Suriye'de, Irak'ta vahşice insanlar katledildiği bir dönemde ilimizde yaşanan gerçeğe dikkat kesildik.
"İnsanlığımızdan utanıyoruz. Vicdanımız sızlıyor. Karanlık gidişe, tehlikeli sürece birileri mutlaka dur demelidir. Bu gençler bizim çocuklarımız, heder olan gençlere çok yazık oluyor.  Anneler, babalar, kardeşler, bacılar gözyaşları ve çaresizlik içinde kıvranıyor. Aileler yardım, destek bekliyorlar. Bizde gazete olarak sizden insan olarak bu  aileler adına yardım ve destek istiyoruz…"
 "İlimizde yaşanan sorun güvenlikten,  doğal afetlerden, terörden, trafik kazalarından, temel ihtiyaçlardan daha tehlikelidir. Van çok ciddi toplumsal erozyon ile karşı karşıyadır. Maalesef insanlarımız,  ilgililer yaşananların vahametini net göremiyorlar. Gençlerimiz, çocuklarımız aratan bir şekilde madde bağımlılığı batağına saplanıyor. Kötü gidişi kimse engelliyemiyor. Madde bağımlılığından kurtulmak isteyenlerde kurtulamıyorlar. "  dediler.
Madde bağımlısı olmak kolay,  kurtulmak çok zor. Para, emek, sabır, takip, destek ister. 
Soluklanarak çığlıkları, feryada dönüşen sözlerine kaldıkları yerden devam ettiler.
"   Önceki gün babası namusuyla ekmek kavgası veren, dar gelirli tanıdığımız temiz bir ailenin çocuğu uyuşturucu bağımlısı olmuş.  Aile çocuklarının içine düştüğü bataklığı yeni öğrenmiş. Annesi babası perişan durumdalar.  Çocuklarını bağımlılıktan kurtarmak için yalvar yakar tedavi olmaya ikna etmişler. Lakin aile çocuğunu Van dışında bir merkezde tedavi etmek zorunda  Çünkü Van'da madde  bağımlılarını tedavi edecek bir sağlık kurumu yok. Durum böyle olunca baba  da oğlunu kurtarmak için hayatında yapmadığı bir şey yapıyor. Tanıdıklardan maddi yardım isteğinde bulunuyor.  Diğer deyimle evladı için kapı kapı dileniyor.  Biz de severek gerekli yardımı yaptık. Ama bu çözüm değil. Neden Van'da madde bağımlılarını tedavi edecek bir merkez yok?  Sizden konuyu gündeminize taşımanızı istiyoruz." 
Bilinen ve bildiğimiz bir konu, Van'ın kanayan yarası. Duyarlılıklarından dolayı dostlarımıza teşekkür ettik. Elimizden gelen her türlü desteği sağlamaya,  sorunu gazetemizde, internet sitemizde, sosyal paylaşım adreslerimizde duyurmaya hazırız dedik. Ama sorun gerçek anlamda büyük ve ciddi.  Kulağımıza defalarca okul önlerinde bazı yerlerde uyuşturucu satıldığı duyumları geldi. Öğrenciler korktukları için sorunu ailelerine aktaramadıkları söylendi. Herkes duysun bilsin;  Van'ın çocukları, gençleri uyuşturucu ve madde bağımlılığı pençesi altındadır.  Çoğu ailenin de bu tehlikeden haberi bile yoktur. 
 Gelelim sorunun özüne.
Madem Van Hakkari, Bitlis, Muş, Iğdır ve çevresinde yer alan illerinin merkezi kentidir.   Mademki Van Büyükşehir oluyor. Mademki Van ve bölgemizin çocukları, gençleri madde bağımlılığı tehlikesi altında.  Gözü yaşlı annelere,  ruhu kararan babalara ve köşe bucakta sızan,  yok olan genç hayatlara artık sahip çıkılmalı. Gençleri hem madde bağımlılığından koruyalım,  bağımlı olanları da tedavi ederek kurtaralım. Aileler madde bağımlısı çocuklarını Van'da kontrol altında tutarak, tedavi etmek, kurtarmak istiyor. 
Ak Parti, BDP Milletvekilleri, İl Sağlık Müdürlülüğü, Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği; Van'da Alkol Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi ( AMATEM)   ne zaman kurulacak?  Neyi bekliyorsunuz? Unutmayın bu tehlikenin kapsama alanı çok geniştir.
Anneler ve Babalar;
Pekçok uyuşturucu maddeye bağımlı hale gelmek için bir defa kullanmak yeterli olabilir. Kirli işten para kazananlar için en önemli başarı bir kere dahi olsa bu maddeyle tanıştırabilmektir. 
O zaman:
Çocuklarınızda,  gençlerde; Bitkinlik,- Dalgınlık , Uyuklama ,- Uyku bozukluğu,,- Konuşma güçlüğü, Burun akıntısı,- Terleme,Titreme, Dengesizlik, Gözde kanlanma, Göz bebeğinde daralma,- Yüzde kızarma-soğukluk, Kabızlık, İshal, Yürüme bozukluğu, Solunum güçlüğü-ağrılar  varsa…  
Derslerdeki başarı oranı tamamen ve her derste birden düşmesi,  Sık sık arkadaş değiştirme,  Arkadaşlarına tamamen sırt çevirme, - Çevreyle ilişkilerden kaçınma,  Tamamen içine kapanma,  Hiçbir şeye ilgi duymama ve her şeyden uzak kalma,  Zaman zaman aşırı neşe ile öfke/saldırganlık arasında gidip dalgalanmalar,  Evde odasına kapanma,  Kendi bakım ve temizliğine dikkat etmez hale gelme,  Fazla para harcama,  Okulu ya da iş eğitimini tamamen bırakma, - Kendi geleceği için hiçbir yol görmeme,  Geleceğe dönük hiçbir adım atmak istememe görünüyorsa aman dikkat!
Anneler ve Babalar;
Sizlerde paniğe kapılarak öfke ile hareket etmeyiniz. Çocuğunuzun durumunu gözlemleyerek, çocuğunuzun sosyal çevresini inceleyip, sorunun kaynağını tespit etmeye çalışınız. Çocuğunuzun arkadaş ilişkilerini gözden geçiriniz, çocuğunuza kesinlikle kötü davranmayınız, onu suçlamayınız, uzman bir hekimin bilgisine başvurarak tavsiyeleri doğrultusunda hareket ediniz.

Yazarın Diğer Yazıları