İkram Kali

Van’da liste başı Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz mı?

İkram Kali

Ak Parti’de temayül yoklaması yapıldı. Temayül sandıkları daha Ankara’ya varmadan, oylar sayılmadan sahte temayül listeleri sosyal medyada paylaşıldı.  Vatandaşın zekâsıyla resmen dalga geçildi. İlginçtir sahte temayül listesinde tek bir kadın aday adayın ismi yer almadı.  Hiç olmasa adam bir kadın aday adayının ismini ekler ki liste biraz inandırıcı olsun. Kaldı ki temayül yoklaması adaylıkta belirleyici tek kritere değil.  Adı üstünde yoklama!

Eski ve mevcut milletvekili aday adayları dışındaki diğer aday adaylar dün ve bugün Ak Parti Genel Merkezi’nde 5 dakika süren mülakata alındı. Mülakatı Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülhamit Gül’ün başkanlığında Edibe Sözen, Zelkif Kazdal, Hasibe Özlem Çepni’den oluşan komisyon gerçekleştirdi.

Ak Parti’de 8 Van Milletvekili Adayı seçmen tarafından merak ediliyor.

Bu merak gayet doğaldır.

Bunlar olurken…

Van için Yılmaz senaryosundan söz ediliyor.

Van’a sık sık gelip giden, Van’ın ekonomik sorunlarıyla yakından ilgilenen, Ak Parti Van İl Başkanlığını yakından tanıyan, Bingöllü Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın isimi uzun zamandır Van’da konuşuluyor.  En son 30 Mart yerel seçimlerinde Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için isimi gündeme geldi. 

Bakan Cevdet Yılmaz’ın isimi şimdi de Van Milletvekilliği için geçiyor.

Senaryo şu:

Üst üste seçim kaybeden, bir türlü toparlanamayan Van Ak Parti’de bir lidere, ağabeye ihtiyaç var. Bu anlamda Van,  Ak Parti ve Hükümet içinde etkili olan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’a teslim edilecek. Bilgi birikimi ile Bakan Yılmaz Van’ın liderliğini yapacak. İddia bu.  Senaryoya göre Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın 7 Haziran seçimlerinde Ak Parti Van Milletvekili listesinin liste başı olacağı iddia ediliyor.  Listede yer alacak diğer 7 isim de Yılmaz’ın görüşü alınarak şekillenecek. Van Valiliği ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne Bingöl’den atama yapılması konuşulan senaryoyu sanki doğrular nitelikte.

Bingöl Valisi İbrahim Taşyapan ve Bingöl Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Mahsum Semerci’nin Van’a atamalarının Bakan Cevdet Yılmaz’ın bilgisi dâhilinde yapıldığı ileri sürülüyor.

Bakan Yılmaz Van’ı ister mi, istemez mi onu zaman gösterecek. Ama 8 Van milletvekili adayının ismi tepelerde şekillenecek, ancak son sözü Ak Saray söyleyecek.

 Kentsel dönüşümde kıyak

Deprem kenti Van, kentsel dönüşümü beklemeye devam etsin.

Van’dan çok daha öncelikli olanlar var.

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve ailesinin 2 yıl önce 42 milyon liraya aldığı Koşuyolu’ndaki 10 dönümlük arsaları tek bir binayla kentsel dönüşüme sokulmuş.  Yaklaşık 50 milyon lira vergi muafiyeti sağlanan arsadan Bayraktarlar 114.4 milyon lira gelir elde edecek. 2 yıllık kârları ise 72,4 milyon lira olacak. 

Kentsel dönüşümde böyle olur.

Ağır hasarlı olduğu gerekçesiyle deprem sonrası yıkılan Vanlı depremzede bina sahipleri bir umutla kentsel dönmüşüm bekliyor. Daha çoook beklerler.

Devlet deprem sonrası Vanlıların binalarımı teknik ekiplerine kontrol ettirdi mi? Ettirdi. Evlerin raporunu tutu mu? Tuttu.  Sonra da binası ağır hasarlı olanlara binalarınız yıkın dedi mi? Dedi. Binalarını yıkmakta geciken Vanlılara da Valilik yazı göndererek, “ Binanızı şu tarihler arasında yıkın. Yıkmazsanız biz yıkarız. Sonra yıkım bedelini de sizden tahsil ederiz“ dedi mi? Dedi. Depremde sarsılan, mağdur olan vatandaş ne yaptı? Hemen binasını yıktı. Günahı  denileni yapmak.

O ara Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar gitti. Yerine İdris Güllüce Çevre ve Şehircilik Bakanı oldu.   Bakan Güllüce deprem yaşamış, yıkılmış, zor günler geçiren TOKİ tarafından on binlerce konut yapılan ancak konutlarda su, yol, sosyal tesis gibi bir yığın   sorun  çözüm bekleyen Van’a merak ederek adım atmadı. Vanlı Bakan Güllüce’nin umurunda olmadı. Ne yapıldı? Edremit’te Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü için göl manzaralı beton sarayın yapımı başlatıldı.  Alın size hizmet.

Depremde ağır hasar görmesi nedeniyle yıkılan binaların kentsel dönüşüm kapsamına alınması için Vansesi olarak sorunu haber yaptık. Konuyu gündeme taşıdık.  Bakanlık Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bir yazı göndererek depremde ağır hasar gören ancak bir şekilde ayakta duran binaların kentsel dönüşüme alınması talimatını verdi.

 Vansesi olarak bu uygulama çifte standarttır, Vanlıları daha da mağdur eder dedik. Binaları yıkın diyen sizsiniz. Dolayısıyla binalarını deprem sonrası AFAD raporu ile yıkan binalarında kentsel dönüşüme alınması gerektiğini dile getirdik. Milletvekilleri devreye girdi. Bakan Güllüce Van heyetini makamında lütfen kabul etti. (Nasıl kabul ettiğini Van heyeti iyi biliyor) “Torba yasa meclise geldiğinde yazılı önerge verin depremde yıkılan binaların kentsel dönüşüme alınmasını geçici maddeyle sağlayalım” dedi.

Dedi de. Van’da inşaat sektörü durmuş. Arsa spekülatörleri kurt gibi bekliyor.  Çaresiz vatandaş 3 yıldır kentsel dönüşüm kararının çıkmasını  gözlüyor.

Ama öncelik sırası Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’da. Bayraktarlar Ofton İnşaat ile hâsılat paylaşımı modeliyle 2014’ün ikinci yarısında anlaşma yapmış, kentsel dönüşüm başlamış.  Bal tutan parmağını yalar tam da budur.

 

Kadınları aldatmayın

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü herkes kendi siyasi çıkarına göre yorumladı, anladı, anlattı ve kullandı. Herkesin kadını farklı oldu.  Aslında kadın burada da konu mankeni oldu.  Söz ve davranışların genelde yapmacık olduğu bir toplumda özel günlerde böyle oluyor haliyle. Yılın 364 günü yapacağını yap, kadını görmezlikten gel,  sonrada Kadınlar Günü’nde ahkâm kes.

KADINLAR her yerde doğranıyor ses yok.

KADINLAR taciz ediliyor ses yok.

KADINLAR mal, eşya gibi satılıyor ses yok.

KADINLAR yaşamlarını kolaylaştıracak hizmet bekliyor duyan yok.

KADINLAR saygı, nezaket görmek istiyor ses yok.

KADINLARA kuma geliyor ses yok.

KADINLAR çeşitli amaçlarla istismar ediliyor ses yok.

KADINLAR bizi mutlu edecek ne yaptınız diye soruyor cevap yok.

Ne var?

İçi boş çelişki dolu tutarsız ve anlamsız inandırıcı olmayan mesajlar var.

Diyorum ki, bari bu günde kadınları aldatmayın, kullanmayın, istismar etmeyin ve sömürmeyin. Kadınlara gerçek anlamda saygı gösterin yeter.

Yazarın Diğer Yazıları