İkram Kali

Van'da iyi şeyler olmuyor!

İkram Kali

Peşin söyleyeyim; GezginFest Van'ı düzenleyenleri tanımam etmem.  Bizim derdimiz Van'dır, Van'da yaşayanların huzuru,  güvenliği, refahı ve geleceğidir.

Geçen yıl turizm, kültür kenti Van'da   Gevaş ilçemizin Van Gölü sahilinde 7- 9 Eylül 2018 tarihlerinde GezginFest Van, adıyla doğa ve kamp tutkunlarının, müzikseverlerin katılımıyla Doğunun ilk müzik festivali gerçekleştirildi. Yurtdışından ve Türkiye'nin birçok kentinden Vangölü Ekspres seferleriyle gelen 50 bin kişi üç gün süren festivale katıldı. Festivali yetkilileri  GezginFest Van'ın  5 yıl süreyle devam edeceğini açıkladı.

 Türkiye'nin ünlü sanatçılarından Athena, Teoman, Selda Bağcan, Kardeş Türküler, Ezhel, Manga, Ahmet Aslan, İlkay Akkaya, Melek Mosso, Can Bonomo, Sena Şener, Shantel, Emir Can İğrek, Fatma Turgut, Yener Çevik, Kurtalan Ekspres, Gazapizm, İlyas Yalçıntaş gibi grup ve sanatçılar GezginFest' te bir araya geldiler.  Amerika'da yaşayan dünyaca ünlü İranlı müzisyen Mohsen Nomjoo festivalde sahne aldı. 

Ayrıca festivalde konserler dışında oyunlar, atölyeler, film gösterileri, geri dönüşüm atölyesi, su savaşı, kütüphane, açık mikrofon, yoga, pilates, meditasyon, sabah sporu, robot şov, jonglör atölyesi, ateş gösterisi, baloncuk partisi, lunapark, school of samba, gencer savaş ile ritim atölyesi ve jam session sahnesi gibi etkinlikler yapıldı.

Yasal izin alınarak düzenlenen, Van'ı " tanıtan, büyük ilgi gören festival olaysız şekilde son buldu.

Festivale isteyen katıldı, istemeyen katılmadı.

Ama…

Bazıları festivale hem katıldı hem de ahlak zabıtalığına soyunarak " içki içiliyor fuhuş yapılıyor"  diyerek algı yarattı. Bir kısım insan  katılamadığı halde kulaktan dolma bilgilerle görevden vazife çıkararak yalan söyleyerek iftira attı. Bir kısım insan da beklentileri gerçekleşemeyince   festival röntgencilerinin ağzıyla konuşarak kara propaganda yaptı.

Sordular…

Ya hu senin orda ne işin var.  Beğenmiyorsan, istemiyorsan gitme.  Sana zorla geleceksin diyen var mı? Kolundan tutup zorla götüren var mı?  Hayır. Yaptığınız ayıptır, günahtır hem de  tehlikelidir.

Fıkrayı çoğunuz bilirsiniz. Biri arkadaşını karlamak, toplumda küçük düşürmek amacıyla, "Benim anam senin ananı filan yerde görmüş" demiş.  Diğeri de "Ulan senin anan namuslu bir kadınsa orda ne işi var" diyerek yanıt vermiş.  Samimi insanları, tenzih ederim ama Van'da yaşanan budur.

Bu yıl…

GezginFest Van 21-23 Haziran 2019 tarihlerinde Van Gölü kıyısında Gevaş Ada İskelesinde gerçekleştirilecek.

Sanatçı " Duman "  ile duyurusu yapılan festival 20' den fazla sanatçısıyla bu yıl da Türkiye'nin en büyük line- up'larından birine ev sahipliği yapacak. Interrail Türkiye tarafından gerçekleştirilen proje, sosyal farkındalığı öne çıkarmakla birlikte, ülkenin her tarafından insanları festival alanında world müzik temasıyla yan yana getirecek. Aynı zamanda kendi bölgesinde uluslararası bir festival olma niteliğini de kazanan GezginFest Van İran, Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan gibi ülkelerden sanatçılar ile benzeri olmayan bir festival deneyimi yaşatacak.?

Van Gölü Ekspresi treni ile Van'a yolculuk yapanlar, Akdamar adası, Urartu, Osmanlı, Selçuklu tarihi ve Van Kahvaltısı'yla, güzel bir doğu kültürü sentezi ile eğlenceyi festival alanından şehre taşıyacak. 

Biletler satışa çıkınca mahalle baskısı hemen devreye girdi. Geçen yılda festivale gölge düşürmek için henüz başlamamış festival hakkında önceden yorum yaptılar. İçki içilip fuhuş yapılma iddiasıyla karalama kampanyası başlatan şahıslar insanların en hassas değerlerini, inançlarını kullanmak istediler. Ancak başarılı olamadılar. "Festivale karşıyız" diyenler bu yılda kolları sıvadılar. Geçen yıldan kalma aslı astarı olmayan senaryoları tekrar  gündeme getirerek kamuoyu yaratmaya çalışıyorlar.

Festivale karşı olanlar,  " istemezük" diyenler kara propagandaya başladılar.  Adamlar  " ya benim istediğim gibi bir etkinlik yapacaksınız yoksa kabul etmem…" diyorlar.

Eleştiriye evet, ama kentimizi, toplumu kendinize göre dizayn etme girişimlerine hayır. Sözde gösterilen duyarlılık keşke kentimizi, toplumumuzu içten içe kemiren sosyal olumsuzluklara, hayasızlıklara karşıda gösterilebilseydi.

Yasakları, kısıtlamaları, baskıları savunanların bazılarının amacı üzüm yemek değil, aksine bağcıyı dövmektir.  Festival bahane edilerek Van'a başka bir gömlek giydirilmek, uzun vadede başka bir kimlik dayatılmak isteniyor. Bugün festival yarın başka bir dayatma geleceği kesindir. Yeter ki yol açılsın. 

Bu yol Van'ı önü alınamaz tehlikeli noktalara  götürür.

Baskılar, yasaklar dolu bir yolun açılmasına izin verir ve hoşgörü ile bakarsanız yanlış yaparsınız. Allah korusun bu altyapıyla ileride Sivas Madımak benzeri bir olayın yaşanmayacağını kimse garanti edemez.  Toplumun hassas olduğu dini ve ahlaki değerlerin arkasına sığınılarak hazırlanan tehlikeli senaryoların gerçekleşmesi hep böyle başlamıştır.

Toplum mühendisliğine soyunanlar  yanlış yapıyorlar.

Van başka kente benzemez.

Van'da insanlar 40 yıldır terör, huzursuzluk, gelecek kaygısı, endişe ortamında yaşıyor. Vanlılar yoruldu yıprandı. Uyuşturucu, insan, sigara kaçakçılığı, işsizlik, yolsuzluk, hırsızlık, yalan dolan tavan yapmış. İç ve dış göç hız kesmeden devam ediyor.  İnsanlar doğdukları ata-baba topraklarını terk etmek zorunda kalıyor veya bırakılıyor. Kentimizin sosyal, kültürel ve ekonomik dengesi bozuluyor.

 Bu ortamda… Seçim süreci fırsat bilinerek…

Bir taraftan Van Gölü Ekspresi, yatırımcı gelsin, turizm gelişsin diyeceksiniz,  diğer taraftan da yalan, iftira ve algı yaratarak karar alıcılar üzerinde baskı kurmaya, toplumu yanlış yönlendirmeye çalışacaksınız.

Yapmayın etmeyin.

Toplumumuzun inancına değerlerine hakaret edenleri elbette hoş görmek mümkün değildir. 

Ancak…

Festival üzerinden telafisi imkansız kötülükler yapmayın Van'a!

Yazarın Diğer Yazıları