İkram Kali

Van'da güzel şeyler oluyor

İkram Kali

Van’da göreve başladıktan 2,5 ay sonra ilk basın toplantısını düzenleyerek gerçekleştirilen çalışmaları ve öngörülen projeleri gazetecilere değerlendiren Vali ve Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu 2018’in ilk basın toplantısını dün Elite World Van Hotel’de yaptı.

Basın toplantısında somut veriler ve heyecan verici projelerle basının karşısına çıkan Vali Zorluoğlu’nun solunda Beşir Atalay, sağında Burhan Kayatürk yer aldı. Görüntü birliktelik mesajı veren fotoğrafı. Vali Zorluoğlu, milletvekilleri Atalay ve Kayatürk konuşmalarında Van’a Vanlılara hizmet etmek için uyum içerisinde birlikte çalıştıklarını söylediler.

Basın toplantısı boyunca Vali Zorluoğlu’nun önündeki notlara bakma gereği duymadan projeleri ve hizmetleri ayrıntılarıyla aktarması çalışma anlayışını yansıtan önemli bir ayrıntıydı.

Vali Zorluoğlu, Büyükşehir Belediyesi hizmetlerini anlatırken görevden alınan geçmiş belediye yönetimine eleştiri yönelterek 2016 yılında bütçenin yüzde 30’u hizmete harcanırken kendi dönemlerinde yani kayyum döneminde belediye bütçesinin yüzde 60’nın Van’a ve Vanlılara hizmet olarak harcandığına dikkat çekti.  Vali Zorluoğlu, Van Büyükşehir Belediyesi, VASKİ ve İlçe belediyeleri ile birlikte 1 milyar eski rakamla 1 katrilyon lira üzerinde borç devraldıklarını borçların büyük bir kısmının ödendiğini söyledi.

Toplantıda gazetecilerin soru sorma imkanı oldu.

Bizde Van’ı, Vanlıları ve Van’da yaşayanları yakından ilgilendiren bazı konularda birkaç soru yönelttik.

Vali ve milletvekillerine neler mi sordum?

Van-Tatvan Demiryolu

-Türkiye-İran arasında demiryolu bağlantısının Van Gölü üzerinde Tatvan- Van arasında feribotlar ile sağlandığını, bu sistemin pahalı ve hantal bir yöntem olduğunu belirterek Valililik öncülüğünde Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) organizasyonuyla "Van İli ve İlçeleri Vizyon 2023 Ortak Akıl ve Stratejik Eylem Planı"nında yer verilen Van- Tatvan arasında Van Gölü güney veya kuzeyinden demiryolu projesinin hayata geçirilmesi için Van Güçbirliği Platformu’nun ulaşım başlıklı toplantısına Ulaştırma Bakanı’nın davet edilerek toplantıda Van için hayati önem taşıyan bu projeyi gündeminize almayı düşünüyor musunuz dedim. Vali Zorluoğlu ve Milletvekili Atalay önemsedikleri bu konuyu görüşeceklerini belirttiler.

TRT Van Radyosu

1958 yılında Basın Yayın ve Turizm Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak yayına başlayan Van İl Radyosu 1964'te TRT'nin kurulmasıyla birlikte TRT Van Radyosu’na dönüştürüldü. Türkiye'nin ilk kurulan radyolarından biri olan TRT Van Radyosu 1991 yılında hiçbir gerekçe gösterilmeden kapatıldı. Kentimizin gelişmesine, eğitimine, sosyalleşmesine ve ekonomisine önemli katkıları olan TRT Van Radyosu’nun TRT Van Bölge Müdürlüğü olarak radyo ve televizyon yayınlarıyla yeniden açılmasını istiyoruz. Bunun için girişim başlatılabilir mi dedim. Vali Zorluoğlu, TRT Van Radyosunun yeniden açılması 100. yıl için çok güzel olur. Bunu not aldık, inşallah gerekli çalışmaları yapacağız dedi.  Beşir Atalay ise TRT Van Radyosunu tekrar Van’a getirmek için TRT Genel Müdürü ile konuşacağını, gerekirse ilgili bakanla görüşeceğini belirtti.

Tekel binası

Cumhuriyet sonrası Van’ın sivil mimari örneklerinden olan, 1948 yılında açılan tarihi Tekel binasının kültürel amaçla değerlendirmek üzere Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan Van Valiliğine devredilmesi için başlatılan çalışmanın hangi aşamada olduğunu sordum. Vali Zorluoğlu Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan Tekel binasını Van Şehir Kütüphanesi-Basın Müzesi olarak Van’a kazandırmak için devrini resmi yazıyla istediklerini ve konuyu yakından takip ettiklerini, Maliye Bakanlığıyla da görüşmek gerektiğini, inşallah sayın milletvekillerimiz gerekli görüşmeyi yapar dedi.

Kehrizler ve Zernabat Suyu

Van’ın doğal değerlerinden olan ve bunun tek bir örneği olan kehrizleri gündeme getirerek çalışır durumda olan İl Jandarma Komutanlığı sınırları içindeki Eski Yengi kehrizi ve zernabat suyunun örnek olarak hayata geçirilmesi için VASKİ tarafından çalışma yapılabilir mi diye bir soru sordum. Vali Zorluoğlu VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş’a çalışma başlatılması talimatını verdi.  Toplantı sonrası görüştüğümüz Ali Tekataş ile önümüzdeki hafta çarşamba günü akar durumda olan kehirzi yerinde görmeye gideceğiz. Van’ı ilgilendiren diğer konularda olduğu gibi bu konuyu da yakından takip edeceğiz.

Dünya Vanlılar Günü

2 Nisan Dünya Vanlılar Günü’nde uçakla seyahat eden tüm yolculara Van Valiliği, DAKA Belediye ve sponsorlar desteği ile Van Pastası ve çay ikram edilmesi organizasyonu yapılıp yapılanmayacağını sorduk. Öneriyi sempatiyle karşılayan Vali Zorluoğlu, 100. yıl hazırlık komisyonunda görüşeceklerini ifade ettiler.

Futbol Köyü

Gazetemizin spor müdürü Rıdvan Can da semt sahaları yapılması, amatör kulüplere destek sağlanması ve Türkiye’de ilk defa Van’da Gevaş’ta 2007’de kurulan  Futbol Köyü’nün TFF ile görüşülerek yeniden hayata geçirilmesi önerisinde bulundu. Vali Zorluoğlu Spor Toto Genel Müdürlüğü ile yaptıkları görüşme sonucunda 2018’de 20 mahalleye spor sahası yapacaklarını, Futbol Köyü ile ilgili olarak da TFF ile görüşme gerçekleştireceklerini kaydetti.

Basın toplantısı samimi sohbet havasında geçti.

Vali Zorluoğlu eğitime, istihdama yönelik yatırımlara,  Atık Su Artıma Tesisi projesi ile Kent Meydanı ve Şehir Parkı projelerine özel  bir önem verdiğini kaydetti.

Milletvekili Burhan Kayatürk de Teksitilkent’i yeni sanayi sitesini çok önemsediğini bugün Van için birlik beraberlik isteyenlerin geçimişte birilerini şikayet ettiğinin altını çizdi.

Beşir Atalay da Ankara’da Van için çalıştıklarını, zamanının tamamını Van’ın sorunlarına hizmetlerine ayırdığını, dünyanın en önemli şehirlerinden biri olan Van’ın geleceğinin parlak olduğunu ancak kısır çekişmelerin, aslı astarı olmayan dedikoduların herkesi yıprattığını vurgulayarak serzenişte bulundu.

 Dünkü basın toplantısında ilginç tesadüfler yaşandı.

Toplantı devam ederken Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ankara’da nüfus verilerini açıklıyordu.  Vali Zorluoğlu iletilen bilgiyi anında paylaşarak Van’ın nüfusunun 6 bin 701 kişi daha artarak 1 milyon 106 bin 891 olduğunu açıklaması heyecan veren ayrıntıydı. 

Van’ın geleceği ile ilgili 2017-2018 yatırımları, projeleri anlatılırken aynı saatlerde Van Gölü’nü kirletmekten kurtaracak olan ve 100 milyon tutarındaki Van Büyükşehir Belediyesi, Van Su ve VASKİ "Van Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi yapımı ve 24 aylık işletimi" ihalesinin VASKİ’de gerçekleştirilmesi günün umut veren sevindirici gelişmeydi.

Özetlersek…

1 Şubat 2018 günü Van ve Vanlılar için özel ve güzel bir gündü.

Yazarın Diğer Yazıları