İkram Kali

Van'a ve Vanlı iş insanlarına yakışmıyor!

İkram Kali

Haftaya eğitim damgasını vurdu.

İlk, orta, lise ve yükseköğretim kurumları 2019-2020 eğitim öğretim yılına heyecanla başlarken Van olarak acı ve üzüntü veren bazı gerçeklerle yüzleştik.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi pazartesi günü 35 bini aşkın öğrencisi 17 fakültesi 5 yüksekokul, 9 meslek yüksekokulu, 5 enstitü,1700 öğretim üyesiyle eğitim öğretime başladı. Üniversitemizin açılışında öğrencilere burs desteği sağlayan Vanlı iş insanlarına teşekkür plaket takdim töreni yapıldı. Devlet kurumlarından ihale alarak zenginleşmeyen,  devlete kurumlarına mal satışı yaparak ekonomik gücüne güç katmayan,  yasal ticaret ile iş hayatını sürdüren Vanlı iş insanı Turan Haydaroğlu'na eğitime ve üniversite öğrencilerine yıllardır sağladığı karşılıksız eğitim burusu nedeniyle Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli tarafından teşekkür plaketi takdim edildi. İş insanlarını eğitime katkı yapamaya teşvik eden, vefayı önemseyen plaket takdim töreni güzel ama hüzün vericiydi.

Koca kentte…

Van Ticaret Sanayi Odası var.

Van Organize Sanayi Bölgesi var.

 Van Ticaret Borsası var.

 Van Esnaf Sanatkarlar Odaları var. 

 Van Ekonomi Konseyi var.

Adında iş adamı yazan bir sürü dernek de var ama eğitime öğretime katkı destek yok!

En az 15-20 Vanlı iş insanımızın plaket almak üzere sahneye davet edileceği heyecanla bekledi, ama ne acıdır ki herkes yanıldı.  Turan Haydaroğlu, Vali Mehmet Emin Bilmez 'den plaketini alırken yalnız kaldı.  Koskoca kentte, eğitime sağladığı katkılardan dolayı üniversitemiz tarafından yalnızca bir iş insanına plaket verilmiş olması Van'a ve Vanlı iş insanlarının şanına, eğitme verdikleri öneme hiç yakışmadı.  Gönül isterdi ki onlarca Vanlı iş insanı alkışlarla plaket almaya çıksaydı.   Bizlerde hayırsever iş insanlarımızla, kuruluşlarımızla gurur duysaydık.  Maalesef olmadı; bu bakış açısıyla olacağı da yok. Eğitimde üst sırlarda başarı bekleyeceksin, sürekli eleştireceksin ama elini taşına altına koymayacaksın.  Var mı böyle bir dünya?

Meslek odalarımızın meclis üyeleri ve yönetim kurulu üyelerinin, iş insanlarının, kuruluşların eğitime ve öğrencilere destek olmaları görev ve sosyal sorumluluğun bir gereğidir.  İsmini burada saymak istemiyorum ama onlarca firma, vakıf,  iş insanı kendi bütçelerinden öğrencilere rahatlıkla burs verebilirler.

Geçmişte Van Ticaret Borsası meclis üyeleri 10 yıl boyunca huzur haklarını almayarak ve ceplerinden üstüne bir miktar daha ekleyerek ekonomik durumu iyi olmayan başarılı öğrencilere burs vererek eğitime destek oldular. O öğrenciler şimdi önemli yerlerde görev yapıyorlar. Meslek odaları meclis ve yönetim kurulu üyeleri bugünde aynısını yapabilirler ama hiç umutlanmayalım asla yapmazlar.  

Bir insanın başarısında, geleceğinde pay sahibi olmanın mutluluğu hiçbir şeyle ölçülemez. Burs desteği sağladığınız öğrenciler yarının mühendisi, mimarı, doktoru, hakimi olacak sizlerde gurur duyacaksınız.  Öğrencilere burs vermek başarıyı teşvik etmek, gençliğe sahip çıkmak,  geleceğe yatırım yapmaktır. Unutmayalım; eğitime, öğrencilere sağlanan destek memleketi de ülkeyi de toplumu da kurtarır.

Meslek odaları ve iş insanlarımıza sesleniyorum…

Eğitime cebinizden yapacağınız katkıları vergilerinizden düşebildiğinizi siz de biliyorsunuz.   Artık bırakın kısır siyasi çekişmeleri, çelme takmaları,  bir birinizin paçasından tutmayı,  boş konuşmaları, küçük hesaplar yapmayı. Bırakın popülizmi,  ben merkezli kurnazlıkları, nalıncı keseri olmayı.  Biraz da  "biz" olun.

Hafta içinde…

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk,  eşiyle geldiği kentimizde çeşitli toplantılara katılarak incelmelerde bulundu.  Bazı uygulamalardan memnuniyet duyan Bakan Selçuk, Van'ı temsil eden ve yönetenlerin bulunduğu toplantıda mealen, " Van eğitimde çok gerilerde.  Gezdiğim illerin birçoğu eğitimde havalanırken Van daha pistin başında!  Sizler ne istemesini biliyorsunuz ne de baskı kurmasını.  Ama Van'ın eğitimde eksikliklerini, ihtiyaçlarını gidereceğiz " dedi. Yani verdiğimiz kadarına razı olacaksınız demek istedi.

Van'a eğitim kurumu kazandıran hayırsever Vanlı iş insanlarına, firmalara Bakan Selçuk tarafından teşekkür plaketi de takdim edildi.  Van'a yakışmayan üniversitedeki görüntüler burada da kendisini gösterdi.  Kentimize okul kazandıran hepimizin bildiği, tanıdığı Vanlı iş insan sayısı bir elin parmaklarını geçmedi. Kefenin cebi olmadığını unutan, sürekli dünyalığa çalışan, cilalı laflardan öteye geçmeyen iş insanları burada da görünmediler.

Üniversite ve milli eğitime okul, pansiyon, derslik, kütüphane,  kültür merkezi, spor tesisi kazandırarak eğitime katkı sunabilecek, ismini yaptırdığı eserlerde yaşatabilecek ekonomik güce sahip onlarca iş adamı, kuruluş var ama yoklar!

Gelin hataları telefi edelim...

Vanlı iş insanlarımızın, kuruluşlarımızın her yıl bütçelerinden ayıracakları katıklarla, Van'da yaşayanların destekleriyle öğrencilere burs sağlayacak, kentimize eğitim kurumları kazandıracak Van Eğitim Vakfı kuralım. Hatta uzun vadede Van Eğitim Vakfı Üniversitesi projesini hayata geçirelim.  Var mısınız? Ama kim öncü olacak, kim kuracak?

Yazarın Diğer Yazıları