İkram Kali

Van'a şampiyonluk yakışır

İkram Kali

Güneş Doğu’dan yeniden doğuyor.

Depremle yıkılan bir şehir yeniden ayağa kalkıyor.

İnsanlar yeniden moral buluyor.

Umutlar, hayaller yeniden tazeleniyor.

Nefsi Van'ın caddelerinde, sokaklarında mutluluk şarkıları yeniden söylenmeye başlanıyor.

Yorulmuş, yıpranmış, hasar görmüş… Kayıplar yaşamış... Van’ın   işe aşa, yatırıma,  kültüre, sanata,  modern yaşanılabilir kent olmaya çok ihtiyacı var.

Ama…

Tarihi, kültürel değerleri örselenen… Kent kimliği yozlaşma sancıları yaşayan Van'ımızın… Toplumsal başarıya… Toplumsal dayanışmaya… Toplumsal birlik beraberliğe… Toplumsal sevinç ve mutluluğa da ihtiyacı var.

Vanspor ruhuyla Vanlıların sahiplendiği Van Büyükşehir Belediyespor (Van BBS) başarılı futbolu ve  takım ruhuyla son haftalarda alkışlanacak çıkışla  özlemi umuda dönüştürdü.

Van'ın 20 Mayıs 1915’te yaşadığı kara günleri, işgali, acıları temsil eden siyah rengi, 2 Nisan 1918 Van’ın kurtuluşunu, özgürlüğünü temsil eden kırmızı rengi onurla taşıyan Van BBS, önceki gün Vanlılara toplumsal sevinç yaşattı.  

Play-off yarı final maçında Karşıyakaspor’u kendi sahasında 2-1 yenen Van BBS fedakâr taraftarının desteğiyle adını finale yazdırmayı başardı.

Van BBS, Esenler Erokspor final maçı 23 Mayıs'ta tarafsız bir sahada tek maç üzerinden oynanacak. Final maçını kazanan ikinci lige yükselecek.   Çevre illerden ve Van’dan binlerce taraftarı arkasına alan Kara Kobraların zorlu final müsabakasından şampiyon çıkacağına yürekten inanıyorum.

Önceki gün özlenen görüntüler vardı Van’da. 

 Vanspor’un 2.  ve 1. Lig’e yükselişinde yaşanan coşkunun bir benzeri yıllar sonra yeniden yaşanıyordu

2011 depremlerinin enkazının izlerini taşıyan, Van'ın sahipsizliğinin eseri olarak duran Van Atatürk Şehir Stadyumu’na akın eden taraftarlar hep bir ağızdan “Vanlıyam Şanlıyam Kılıncı Kanlıyam” türküsünü söyleyerek takımlarına 90 dakika destek oldular. Tribün olmadığı için binlerce taraftar stada giremedi. Bazı taraftarlar balkonlardan, çatılardan maçı izledi.   

Vanlı taraftarlar, Karşyakaspor’u 2-1 mağlup eden kahraman futbolcuları, teknik direktör Hasan Erkin Şimşir’i, başkan Servet Yenitürk’ü ve emeği geçen yöneticileri alkışlayarak sevgiyle bağırlarına bastılar. Sonra da siyah-kırmızı bayraklarla sokaklara dökülerek sevinç şarkıları söyleyerek aidiyet duygusunun en güzel örneğini gösterdiler.

Yeni bir tarih yazılacak 23 Mayıs’ta.

Final hangi şehirde oynanırsa oynansın fark etmez.  Belediyeler, otobüs firmaları taraftara destek olacak, Vanlılar da takımlarını  final maçında yalnız bırakmayacak. 

Final maçları oynamayı seven taraftar bayrakları hazırlasın.

2. Lig kapısı aralandı…

Van’ın toplumsal kenetlenmeye, doyasıya sevinmeye ihtiyacı var.  

Van BBS görevini yaptı. 

 Görev Van’a düşüyor şimdi. Kurum kuruluşlar, iş adamları,meslek odaları,  Van’dan ekmek yiyen, Van'a gönül veren herkesin üzerine düşen sorumluluğu  yerine getirme zamanıdır.  

Seçim sonrası ilk yaşandı

Her anlamda bir başka güzeldi önceki gün Van…

Hava da,  gönüller de sıcacıktı.  

Futbolun birleştirici gücü baharla birlikte güzellikler getirdi.

Futbolun sadece futbol olmadığı bir kez daha görüldü.    

31 Mart 2019 yerel seçimlerinden sonra kentimizi yönetenler ilk defa futbol maçında bir araya geldi. Umarız devamı gelir. Gerçi tokalaşma yapılıp sohbet edilmedi. Ama  olsun. Vali Mehmet Emin Bilmez, HDP’li Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan, Ak Parti Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu, İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, bazı ilçe belediye başkanları, kurum amirleri, meslek odaları başkanları aynı duygularla, aynı heyecanla yarı final maçını  birlikte izledi. Maç sonunda futbolcularla, taraftarlarla,  yöneticilerle bütünleşerek ortak mutluluğu paylaştılar. 

Vanlıların beklentisi de budur.  

Şimdiden söyleyeyim.  Van'ı yönetenler, temsil edenler gelecek hafta tarafsız sahada oynanacak final maçında da yan yana olacaklar.

Ama bunlar yetmez…

Vanlılar, sergilenen birlikteliği… Milli ve dini bayramlarda, tüm törenlerde, mutlu ve acı günlerde… Futbol müsabakalarında ve etkinliklerde…  Gerçekleştirilecek kamu hizmetlerinde de görmek istiyor. 

Kenti yönetenlerin, temsil edenlerin görevi hizmet etmektir; siyasi ve kişisel yaklaşımlarla anlamsız küskünlükler yaratarak kente zarar vermek, huzuru bozmak, gerginlik çıkarmak değildir. Buna kimsenin hakkı yoktur. 

Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan önceki gün gerçekleşen güzel tablonun devamını sağlayarak, mülkü idareyle, rakip siyasilerle, kurum ve kuruluşlarla el ele vererek ortak hizmet iklimi yaratacak adımlar atması gerekir.   Vali Mehmet Emin Bilmez’in de Van'a hizmet etmek amacıyla atılacak bu adımlara, uzatılacak samimi ellere karşılık vereceğine inanıyorum.  Çünkü  Van'ın  hizmete, kalkınmaya, huzura ihtiyacı var.

Ramazan ayının bereketiyle…

Önceki gün hem sahada hem de türbinlerde… Vanlıları heyecanlandıran, umutlandıran görüntüler yaşandı… Güzelliklerin devam etmesini istiyoruz. 

Sahipsizliğin eseri

 Vanlı Cem Dağtekin İzmir’de turistik halı kilim ticareti yapıyordu. 1993-94 futbol sezonuydu.  Vanspor 1. Lig'e  çıkmak  için play-off maçları oynuyordu. Ege futbol takımlarıyla oynayacağımız deplasman maçları öncesi Vanspor Basın Sözcüsü olarak kendisine telefon açtığımda destekleriyle hep yanımızda oldu. Vanspor 1. Lig’e yükseldi. Cem bu kez yönetimde görev aldı. İşini gücünü bırakarak yabancı dil avantajıyla futbolcu transferleri için yurt dışına gitti, Vanspor için verilen görevleri aşkla yerine getirdi.

Önceki gün… Bir yandan Van Büyükşehir Belediyespor maçı haberini hazırlıyor diğer taraftan konvoy yaparak  final coşkusunu sokağa taşıyan taraftarları izliyorduk.  

Yakın zamanda ata-baba memleketi Van'a evini ailesini getiren  Cem Dağtekin aradı.

Kısa sohbetin ardından…  

“Büyük başarılar yaşadığımız Van Atatürk Şehir Stadyumu’na yıllar sonra tekrar gittim. Anılarım tazelendi. Duygulandım.  Van Büyükşehir Belediyespor- Karşıyakaspor maçını heyecanla izledim. Taraftarımız, renklerimiz aynıydı. Takımımızın galibiyetiyle çok sevindim. Ancak Van Atatürk Stadyumu’nu Van’a yakışmayan halde gördüm. Van’a reva görülen stadyuma çok üzüldüm.  Depremin üzerinden 7 yıl geçmiş nüfusu bir milyonu aşan koca kentte bir stadyum yapılmamış. Bugün ilçelerin bile 15-20 bin kapasiteli modern stadyumu var.  Van'a yazık günah değil mi? Yanlış yapılıyor”  diye konuştu.

Cem'e dedim ki;

“Sporcu soyunma odaları, tuvaletleri olmayan, güvenlik zaafları bulunan, stadyum kriterlerini yerine getirmeyen Van Atatürk Şehir Stadyumu’nda profesyonel müsabaka oynanması bile risktir. Kültür merkezi, kütüphane, demiryolu gibi Van'ın stadyum ihtiyacını 7 yıldır usanmadan,  bıkmadan her platformda dile getiriyoruz.  Bakan Suat Kılıç’a 2012 yılında TSYD Antalya toplantısında stadyum sorunu anlatma imkanı buldum.  Ama verilen sözler tutulmadı maalesef. Stadyum konusu yerel yöneticileri, yerel siyasileri aşan bir duruma dönüşmüştür. Manidar bir durumdur. Tüm olumsuzluklara, engellemelere, yönlendirmelere inat olarak…  Pozitif ayrımcılık yapılması gereken deprem mağduru Van, adeta cezalandırılıyor. Ama çok yanlış yapılıyor. Ve birşey de unutuluyor… Van nezle olursa Türkiye grip olur. Van baharı görürse Türkiye’ye yaz gelir. Bu gerçeği yakın geçmişte yaşadık ve gördük.”

  Üzücü, hüzün veren konuları da konuştuk. Onlarda bizde kalsın. 

Yazarın Diğer Yazıları