İkram Kali

Van'a mavi yakışır

İkram Kali

Hayatımızı değiştiren, psikolojimizi, sağlımızı, ekonomimizi olumsuz etkileyen geçen yıl bugünlerde komşumuz İran’da görülen koronavirüs ile mücadele dünyada, ülkemizde ve ilimizde devam    ediyor.  
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 10 Şubat Çarşamba günü yapılan Bilim Kurulu toplantısı sonrası il bazında 7 günlük vaka sayılarının ortalamasının her hafta yayınlanacağını açıkladı. Açıklamanın ardından Sağlık Bakanlığı’nın COVID-19 bilgilendirme sayfası ‘covid19.saglik.gov.tr’ adresinden ilk paylaşım yapıldı.  
 8-14 Şubat 2021 haftasının vaka sayısına göre, Van’da her 100 bin kişide 14,89 vaka tespit edildi. Türkiye’de en az vaka görülen iller sıralamasında Van, 5’nci sırda yer aldı. Sonuç hepimizi mutlu ederek umutlandırdı.  Alınan önlemlerin, sağlık çalışanlarının çabalarının, Vanlıların maske, mesafe, hijyen ve kalabalık kurallarına uymaları bu sonucu getirmiştir.  Yoğun emekle özveriyle elde edilen başarının kıymeti iyi bilinmeli, kalıcı olması için de özen gösterilmelidir. 
Koronavirüsle mücadelede bu haftadan itibaren 'yerinde karar' dönemi başlıyor.  


Riski azalan illerde kademeli normalleşme sağlanacak. İyi olan, hak eden normalleşerek rahatlayacak.  Ancak normalleşen iller takip edilecek ve vaka sayısı arttığında kısıtlamalar yeniden gündeme gelecek.  
Yeni normalleşme için iller, 4 risk seviyesine göre puanlandırılacak. 7-14 günlük vaka sayıları, testte pozitiflik oranları, yoğun bakım doluluk kapasiteleri ile servislere yeni hasta yatış durumu ve illerdeki aşılama durumunu göre puanlama yapılacak. 
Bu süreçte, Valiler başkanlığındaki İl Hıfzıssıhha Kurulları yetkili yani yerinde gözlemci karar alıcı olacak. Salgının o ildeki seyrine göre kafe ve restoranlar açılacak, sokak kısıtlamaları kaldırılacak, yüz yüze eğitim başlayacak.  
Yüz binde 10’un altındaki iller (düşük riskli) mavi, yüz binde 11-35 arası (orta riskli) sarı, yüz binde 36-100 arası (yüksek riskli) turuncu ve yüz binde 100’ün üstündeki iller (çok yüksek riskli) kırmızı olarak gösterilecek. İllerle ilgili 'yerinde karar' süreci performansa renklere göre başlayacak. Başarının rengi mavi olacak. 
Van gibi kurallara uyan mavi iller kademeli olarak normalleşmeye geçecek.  Kuralları ihlal eden kırmızı iller ise normalleşmeye geçebilmeleri için işi sıkı tutmaları gerekecek.  
Koronavürüs nedeniyle şehrimizde özellikle hizmet sektöründeki işyerlerinin birçoğu kapalı durumda. Binlerce insanımız işsiz. Evlerine kapanarak sosyal hayatı biten insanlar ise bunalmış durumda. Herkes bir an önce normal hayata geçilmesini bekliyor.  
Normalleşmeye geçebilmemiz için idarecilere, sağlık çalışanlarına ve topluma düşen görevler var.  Takım ruhuyla hareket ederek kurallara uyulursa, herkes üzerine düşen görevi eksiksiz yaparsa, normalleşmeye kapı aralayabiliriz.    
Performansa, kurallara, puanlamaya dayalı,  içinde küme düşmenin olduğu yeni dönemi futbol liglerine ve mücadelesine benzetiyorum.  
Süper Lig’i mavi… 1. Lig’i sarı… 2. Lig’i turuncu… Amatör Lig’i kırmızı temsil ediyor.  
Koronavrüs liglerinin ilk haftasında Van, performansıyla Süper Lig’de 5. sırada yer alarak mavi renkle haftayı tamamladı.  Zirveye olmak önemlidir ama gerçek başarı zirvede kalabilmektir. Gevşemek, rehavet düşmek, maviden vazgeçmek Van’a yakışmaz. 
Van’ın doğadan ve tarihten gelen değişmez ana renkleri var. Mavi (göl ve gökyüzü) beyaz (kar ve kedi)  doğadan… Siyah (1915) kırmızı (1918)  tarihten gelen renkleridir.   
Mavi Van’ın renklerinden biridir.    
Vanlılar maviyi çok sever.  
Umudun, özgürlüğün rengi mavi; şiirdir, sözdür, hayaldir, düş, aşk ve özlemdir mavi. 
Mavi; dinginlik, huzur,  sakinlik, pozitif enerji verir; barışı, uyumluluğu, modernliği, masumiyeti,  verimliliği, temizliği, doğruluğu, kanattı, samimiyeti, hijyeni,  belirleyiciliği, çağrıştırır.  
Şair, yazar ve çevirmen Cemal Süreyya maviyi anlattığı‘’ Mavi bir renkten daha fazlası, sonu olmayan bir gökyüzü, umut dolu bir deniz’ ’dizelerini şair Edip Cansever şöyle tamamlar; ”Maviyi soruyordun, gözlerimden yüzüme yayılan maviyi mi/ Bir renk değildir mavi huydur bende/ Ve benim yetinmezliğimdir…”  
En popüler renklerden güzelliklerin rengi mavi, Van’ın havasında suyunda, doğasında var.  
Van’ın doğal rengidir mavi.   
Yeryüzü de,  gökyüzü de mavidir Van’da. 
Türkiye’nin en büyük gölü, Doğu’nun İncisi Van Gölü, mavinin huzur veren tonlarını yansıtır. Yılın 300 günü güneş gören Van’da gökyüzü de hep mavidir.  Mavinin olduğu yerde yaşayan insanlar tıpkı Vanlılar gibi dingin, sakin,  huzur dolu ve hoşgörülü olur.  
Kültürümüzde edebiyatımızda da mavi önemli yer tutar.  
Eski başbakanlardan Bülent Ecevit, “Van Gölü Canavarı” şiirinde Van’ın mavisini “ …Gündüz göğün mavisi/ Örter gölü boydan boya/ Dağlar dalar karbeyaz/ Camkesti mavi suya…”dizeleriyle anlatır. 

Ünlü romancımız Yaşar Kemal de, Van Gölü'nün maviliği ile ilgili duygularını ise şöyle ifade eder: "Dünyada hiçbir göl, hiçbir deniz, hiçbir su Van Gölü'nün maviliğinde olamaz. Masmavi... deli eden bir mavilik. Ne gökyüzündevardır öyle bir mavi, ne de başka bir yerde.Bir tek mavi uyar bu maviye: Diyarbakır ovasındaki çiçeklerin mavisi. Bir de bir camı kırıp kesitine bakın, işte o mavi."


Van’ın eşsiz sembollerinden tek göz yani farklı göz renklerine sahip Van kedisinin gözlerinden biri, bazen de iki gözü mavidir. Van’ın köklü eski amatör takımlarından İkinisanspor da formasında mavi-beyaz renkleri taşımıştı. Şehrimizin en güçlü biricik markası Vanspor, 1. Lig’de bir sezon mavi-beyaz renklerle mücadele etmişti.  
Özetle… 
Van denilince mavi, mavi denilince Van akla gelir.  Vanlının doğduğu yer de gittiği yerde genelde mavidir. 
Kararlı, sabırlı, disiplini olur; kurallara dikkat edersek…  
Hep birlikte “ İlle de mavi” dersek. 
Normalleşmenin en erken başladığı illerden biri kesinlikle Van olur. 
Van’a, Vanlılara mavi yakışır.   
Rengimiz mavi, hayatımız normal olsun.  

Yazarın Diğer Yazıları