İkram Kali

Van’a karşı kutsal ittifak

İkram Kali

Büyükşehir olan, 1 milyon 70 bin nüfusu bulunan,  havaalanına her gün 12 uçak inip kalkan, üniversitesinde 27 bin öğrencisi okuyan, 130 fabrikası çalışan, 170 yatımcının da sıra beklediği Organize Sanayi Bölgesi ile sanayileşen, ekonomik potansiyeli,  sosyal konumuyla bölgenin cazibe merkezi ve kalbi olan Van’ı komşuları Muş, Bitlis, Hakkari kıskanıyor! 

Bitlis, Hakkâri, Muş ve Van illerinde bölgesel gelişmeyi hızlandırmak ve sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla 2008 yılında kurulan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA)Genel Sekreteri Emn Yaşar Demirici gitsin bizim istediğimiz biri  sekreterliğe gelsin diyorlar. Bunu net söylemiyorlar.  Onun yerine Demirci’nin DAKA’da proje değerlendirme aşamasında güya Van’a ayrıcalık yaptığını ileri sürüyorlar. Ama illerinin proje hazırlama kapasitelerini  yükseltmiyorlar.

Bizim komşu bildiğimiz şehirler aslında kendi aralarında pek iyi geçinmezler, ama Van söz konusu olduğunda her şeyi bir tarafa bırakarak kutsal ittifak içine giriyorlar.  Geçmişte sendikalarda, dernek ve bazı oluşumlarda sergilenen benzer kutsal ittifak bugün DAKA’da gerçekleştiriliyor.  

Van’ın gelişmesinin,  güçlenmesinin, kalkınmasının en fazla komşu illere yararı olduğunu ve olacağını unutarak dar ve küçük düşünüyorlar.

Van sahipsiz kent ya…

Van’ın siyasette ağırlığı belli ya…

Van’ın milletvekilleri uyuyorlar ya…

Van’ın dinamiklerinin hesapları başka ya…

Fırsat bu denilerek Van’ın ilçesi konumunda olan Muş, Bitlis, Hakkâri ittifak kurarak Van’a çelme takmaya kalkıyorlar!

Ne yapıyorlar?

DAKA Yönetim Kurulu’nun  Muş’ta yaptığı DAKA 2015 Mali Destek Programı çerçevesinde ele alınan projelerin değerlendirme aşamasında Muş, Bitlis, Hakkari Ticaret ve Sanayi Odaları başkanları Van’a ve Hakkari'ye ayrıcalık tanındığını, kendi illerinin projelerinin  elendiği bahanesiyle DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci’nin görevden alınmasını istiyorlar.

Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Cengiz DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci’nin görevden alınması yönünde hazırladığı teklifi yönetim kuruluna sunuyor.

Sunulan teklife Muş, Bitlis ve Hakkari oda başkanları, belediye başkanları ve  DAKA dönem başkanı olan Bitlis Valisi  “evet” oyu kullanıyor. Van, Muş, Hakkari Valileri ise   “  hayır” oyu veriyorlar. Oylamadan Demirci’nin görevden alınması yönünde karar çıkıyor. Son kararı  Kalkınma Bakanı Cevdet  Yılaz verecek. 

Van TSO ne yapıyor?

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva Van’a karşı  ittifak kuran illerin oda başkanlarıyla birlikte hareket ederek “ evet”  oyu kullandığı söyleniyor.  Gelen duyum böyle. Umarım yalandır. Eğer ki Necdet Takva Van’a karşı kurulan üçlü ittifakta yer almışsa, Van’a karşı oy kullanmışsa başkanlığının en ciddi, en affedilemez hatasını yapmıştır.  Bunu Van’a izah edemez. Van kendisine “Neden Vali Aydın Nezih Doğan ile birlikte hareket etmedin diye sorar.

DAKA’ya sunulan projelerin hangi kriterlere göre kabul edildiğini en iyi bilen ittifakçı illerin oda başkanlarıdır.  Benim bildiğim DAKA’da  yaslarla, realite ile hareket edilir.  Muş, Bitlis ve Hakkari oda başkanları bunu bilmelerine rağmen farklı davranıyorlar.  

 “İstemezük” diyen  oda başkanlarından bazılarının  yakınlarının şartları uygun olmadığı için DAKA’da işe alınmamışsa, uygun olmayan projeleri kabul edilmemişse bu nedenle kurumsal bir yapıyı huzursuz etme girişimleri çok büyük yanlıştır. Demirci,  dürüst, çalışkan, uzman biri olmasaydı,   ittifakçıların gerekçeleri de doğru olmuş olsaydı inanıyorum ki Emin Yaşar Demirci’nin görevden alınması oylamasında birikimi ve devlet tecrübesiyle en başta Van Valisi Aydın Nezih Doğan “ evet” oyu kullanırdı.  Ama  DAKA’da onların iddia ettiği gibi bir durum olmadığını Van’a karşı olan ittifakçılarda biliyor.

Muş ve Bitlis neyse de her açıdan Van’dan beslenen, Van’ın hücrelerine kadar giren, Van’ın adeta kaymağını yiyen Hakkari’nin kutsal ittifakta yer alması manidardır.

Kulağımıza farklı duyumlar geliyor.  İnşallah duyduklarımız  gerçek  değildir.  

Emin Yaşar Demirci akademisyen kimliği ile DAKA’da neyi nasıl ve neye göre yaptığını bilen idarecidir.   Demirci’nin oda başkanlarının iddia ettiği gibi keyfi davranması ve yerel düşünmesi mümkün değildir.

Emin Yaşar Demirci kutsal ittifak istemedi diye DAKA’dan gitmemelidir. Giderse bu Van’ın yenilgisi, kaybı ve ayıbı olur. Ayıpta payı olanlar bunun altından kalkamaz.

Rakamlar yalan söylemez.

Naçizane tavsiyem, önce rakamlara göz atın, sonra da Van ile  kendinizi kıyaslayın.

Muş’un nüfusu 412.553, Bitlis’in nüfusu 337.156, Hakkâri’nin nüfusu 273.041. Toplam 1.023.110

Van’ın nüfusu ise 1.070.113

Bitlis’in yüzölçümü 6.707, Muş’un yüzölçümü 8.196, Hakkari’nin yüzölçümü ise 7.146 km2 

Van’ın yüzölçümü ise 21.334 km²’dir.

Farkı anlatmak için başka bilgilere  gerek var mı?

YYÜ görev yapan  Muşlu olan bir  akademisyen DAKA Genel Sekreterliği için şimdiden  hazırlanıyormuş.  Hoca yoğun  kulis yapıyormuş. Van'a  karşı olan ittifakçıların  bu ismi göreve getirecekleri konuşuluyor. Anlayacağınız  dert dava  başka. Bunlar yaşanırken Ak Parti Van Millettekileri ne yapıyor derseniz.Sanırım vekillerimizin  konuyla bilgisi yok.

Güzelim Van’ın düştüğü şu duruma bakar mısınız?   

Kalkınma Bankası’ndan bu yıl Türkiye’de proje başına 2 milyon hibe desteğini ilk alma başarısını gösteren Van, Muş, Bitlis ve Hakkari’de projelere önemli destekler sağlayan DAKA’nın sağlam yapısı sarsılırsa bundan en büyük zararı Van sanayicisi, sivil toplum kuruluşu ve kurumlar görür.

DAKA’ üzerine ilginç senaryolar yazılıyor

Yazarın Diğer Yazıları