İkram Kali

Van Vakfı'nda seçim heyecanı başladı

İkram Kali

Vanlıların Van dışında ilk defa İstanbul'da 200 bin TL sermaye ile 1993 yılında Vanlı öğrencilerin yüksek eğitim hayatına unutulmaz katkıları olan Emniyet Genel Müdürü ve Vali merhum Celalettin Tüfekçi'nin önderliğinde kurulan Van Kültür ve Dayanışma Vakfı  (Van Vakfı) yeni bir seçim yarışına hazırlanıyor.

 

Üç yıl öncesine gidelim

18 Aralık 2016 günü gerçekleştirilen ve çekişmeli geçen Van Vakfı Olağan Genel Kurulunda 203 üye oy kullandı. Seçimde İstanbul'da Van Vakfı Üniversitesi kurmak, Samatya Van Öğrenci Yurdu yanında bulunan arsayı satın alarak yurda ek bina yapılarak yurt kapasitenin iki katına çıkarılması gibi projelerle yarışan dönemin Van Vakfı Başkanı Müjdat Çelik'in 'Değişim Grubu' listesi 91 oy alarak seçimi kaybetti.

 

Yeni Oluşum Grubu listesi kazandı

Van Vakfı'nın amacına uygun hizmet verebilmesi ve kurumsal bir yapıya kavuşturulmak, idari bina problemini çözmek, Mecidiyeköy'de merkez yönetim ofisi, Anadolu yakasında Kadıköy'de, Avrupa yakasında Beylikdüzü'nde olmak üzere hizmet verecek üç ofis hizmete açmak, Antalya şubesinin yanı sıra Ankara başta olmak üzere Vanlıların yoğun olarak yaşadıkları Bursa, İzmir, Aydın, Mersin, Yalova, Adana, gibi illerde şubeler açmak. Türkiye genelindeki tüm Vanlı iş adamları, bilim insanları, aydın, yazar, sanatçılarla diyalog geliştirilerek etkili ve güçlü Van Lobisi oluşturmak, Van Valiliği,  belediyeler, meslek kuruluşları, iş adamlarıyla, bilim insanlarıyla dayanışma ve yakın işbirliği içinde ortak projeler hayata geçirmek, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya 'da Van kültürünü tanıtan, Van Günleri, geceleri, sergiler, panel, konferans gibi etkinlikler düzenlemek gibi projelerle üyelerden oy isteyen Nizamettin'in Ağar'ın 'Yeni Oluşum Grubu listesi 109 oy alarak seçimi kazandı. Yönetim Kurulunda; Nizamettin Ağar, Bedrettin Gökçenay, Suat Narin, Mehmet Tepe, Hatice Şule Gökırmak, Ceren Kubilay, Oğuzhan Demir, Hasan Aydinç, Hamdullah Şevli, Ekrem Elalmaç, Sevgi Başıbüyük, Evrim Rızvanoğlu, Mehmet Avcı yer aldı.

 

Tam destek verdik

2016'da yapılana seçim heyecanına bizde Vanlılık ruhu, Van'ın sesi, gözü, kulağı olma sorumluluğumuzla tarafsız özel haberlerimizle tam destek verdik.  Haberlerimizin yanı sıra, "Van Vakfı'nda neler oluyor",  "Yeni Oluşum Grubu Van Vakfı'na Güçlü Geliyor "Son söz Van Vakfı adaylarında",  "Van Vakfı Yeni Oluşum Dedi" başlıklı köşe yazılarımızda eleştirilerimizi, önerilerimizi ifade ederek Van Vakfı'nın daha iyi yönetilmesini istedik.  Seçime katılımın yüksek seviyede gerçekleşmesi için elimizden gelen tüm çabayı gösterdik.

 

Van Vakfı seçim yarışı başladı

Van Vakfı seçimli olağan genel kurulu 22 Aralık 2019 Pazar günü Saat:10.00'da Alemdar Caddesi Site Yolu Sokak No: 20 Ümraniye Mercure  Hotel'de  yapılacak. Genel kurula iş adamlarımızın, bürokratların, vakıf üyelerinin yanı sıra Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez'in, Van Milletvekillerinin, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli'nin, akademisyenlerin, sanatçıların,  davetlilerin katılımları bekleniyor.

 

Adaylar iddialı

Vanlılar ve Van dostları seçim heyecanına odaklanmaya başladı. Van Vakfı seçim yarışının bu yıl daha renkli, daha heyecanlı hatta daha iddialı geçeceğini söyleyebilirim. Edindiğim bilgilere göre 22 Aralık 2019 günü yapılacak seçimde sürpriz isimler listelerde yer alabilir.  Şu ana kadar Van Vakfı Başkanı Nizamettin Ağar, eski başkan Müjdat Çelik,  iş adamı Suat Narin,  Van Vakfı kurucularından Nurettin Gündüz'ün yeğeni ve damadı Ayhan Gündüz,  bürokrat Mehmet Ali Güldal'ın isimleri geçiyor. Toplantılar,  kulisler, yüz yüze görüşmeler, telefon konuşmaları başladı. Seçime 30 gün var. Bu süreçte yeni adaylar da çıkabilir, adaylık için ismi geçenler arasında güç birliği de olabilir.

 

 

AĞAR: YENİDEN KAZANACAĞIZ

Van Vakfı Başkanı Nizamettin Ağar ile seçim sürecini telefonda konuştum. Van Vakfı'na yeni bir ekip, yeni bir vizyon ile yeniden aday olduğunu açıklayan Ağar, "Rahmetli Celalettin Tüfekçi ağabeyimiz ve Müjdat Çelik arkadaşımızın yaptıklarının üstüne bizde bir şeyler ekledik. Vakfın imkanları belli. Biz buna rağmen Kadıköy'de merkezi yerde 160 metrekare dubleks ofis satın aldık. Bu dönem bürokraside, iş dünyasında, toplumda ve Vanlılar arasında karşılığı olan isimlerle ekip kuracağız.  Ağırlığı olan iş adamlarımızı, bürokratlarımız ziyaret etmeye başladım. Vakfımıza maddi katkı sağlayacak iş adamlarımız ile vizyonu, çalışma heyecanı olan hemşehrilerimizle yönetim kurlu oluşturacağız. İstanbul Van Günlerini yapmayı çok arzu ettik ama çeşitli nedenlerle yapamadık inşallah 2020 Nisan ayında yapacağız.   Öğrencilerin yoğun burs talebi oldu karşılayamadık ama yılsonunda bir kısım öğrenciye burs sağlamayı planlıyoruz. İstanbul'da yaşayan Vanlıların anlaşmalı iş yerlerinde özel indirimden yararlanacağı 'VANKART' projemiz var. Ayrıca kazansak da kazanmasak da 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü'nde Vanlıların dayanışması dostluğunu sağlamak, Van'ın kültürel değerlerini tanıtmak üzere farkındalık yaratacak kültürel, sanatsal etkinlikler yapacağız. Valimiz ve vâkıfımızın yönetim kurulu üyesi Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli ile görüşerek ortak projeler gerçekleştireceğiz. Geçmişte ve bu dönem aday olacaklar bizim arkadaşlarımızdır. Seçim çalışmalarımıza başladık. Cumartesi günü Van Atatürk Lisesi 1964 Mezunları ile kahvaltı yapacağız.  Amacımız Van'a ve Vanlılara hizmet etmektir. Seçimi kazanacağımıza inanıyoruz"  diye konuştu.

Aday olan Ağar ve ekibinin başarı karnesi genel kurulda konuşularak tartışılacak.

 

 

ÇELİK: TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ OLMADAN OLMAZ

Van Vakfı kurucusu Celalettin Tüfekçi'den sonra iki dönem başkanlık yapan, 2016'da seçimi kaybeden Müjdat Çelik ile yaptığım telefon görüşmesinde aday olması için çevresinden çok baskı geldiğini ve aday olacağını belirtti.  Nizamettin Ağar yönetiminin başarısız olduğunu,  verilen sözlerin yerine getirilmediğini kaydeden Çelik, "Mevcut yönetim kendi arasında başta uyumlu olamadı. Toplanamadı, çalışamadı ve birçoğu istifa ederek ayrıldı. Verilen sözler yerine getirilmedi. Hiçbir etkinlik gerçekleştirilemedi. Genel kurulda toplanan ve harcanan paraları ve bunları konuşacağız. Şuan ortada 700 bin lira yok. Vakıf aynı zamanda mahkemeliktir. Dolayısıyla yönetimi başarılı bulmak mümkün değil. Arkadaşlarımızla bir araya gelerek Van Vakfı'nın hepimizin olduğunu söyledim. Disiplin kurulu, mütevelli heyeti olmayan vakıf yönetilemez.  Van Vakfının tüzüğü yerlerde sürünüyor. Kimse egosunu tatmin etmeye kalkmasın. Bu tüzükle seçime gitmek vicdansızlıktır. Aklıselim hareket etmemiz gerekiyor. Seçime gidersek kazanan kişi tekrar mahkemelik olur ve vakıfa kayyum atanır. Bu da bize yakışmaz, 6 aylık bir yönetim oluşturulması gerektiğini söyledim.  Tüzüğün baştan sona değişmesi gerekiyor. Bir hukukçunun başkanlığında bir yönetim kuralım ve tüzükten anlayanlar bir araya gelsin. Vakfa yeni bir tüzük hazırlayalım.  Mahkemeye verelim, mahkemede bilirkişiye versin. Biz mevcut tüzükle bir yere varamayız. Liyakatli ve ehliyetli bir yönetim oluşturmalıyız.  Bu teklifimizi kabul etmezlerse biz seçime gireceğiz.  Ama seçimi kazandığımızda ilk yapacağımız iş tüzüğü değiştirmek olacak. Vakfa maddi katkı sağlayacak, mesaisini verecek hemşehrilerimizden oluşan listeyle seçime gireceğiz. Çok değerli liyakatli isimler beni arıyor. Vakıf dernek değildir. Vâkıfa kurumsal kimlik ve güç kazandıracağız. Ekibimizle yol haritası çizerek kısa, orta ve uzun vadede yapacaklarımızı planlayacağız" dedi.

Hepimizin tüzel kuruluşu Van Vakfı'nın seçim sürecini, kulisleri, oluşumları adayları yakından takip ederek siz değerli okurlarımızı doğru ve zamanında bilgilendirmeye devam edeceğim.

Yazarın Diğer Yazıları