İkram Kali

Van üniversitesine muhteşem eser

İkram Kali

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ)  devlet üniversiteleri arasında çok özel değer ve misyona sahiptir.

Çünkü…

Van YYÜ sıradan kurulan üniversite değildir.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi bölgesel kalkınmayı esas alan Türkiye'nin eseridir.

Dikkat edin…

Türkiye'de 1933 yılında İstanbul'da daha yeni açılmış bir tek üniversite varken (İstanbul Üniversitesi), Ankara ve Van'da da birer üniversite kurulması talimatını veren Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'tür.

Sıradan bir gerekçeyle veya hatıra binaen Van'da üniversite kurulması talimatını vermemiştir Atatürk .

Van'ı her yönüyle gelişmiş modern bir şehir olarak hayal eden, Van'ı Ankara, İstanbul gibi önemseyen Atatürk, 1 Kasım 1937 tarihli Meclis açış konuşmasında bu konuda şunları söylüyor: "Ülkeyi şimdilik üç büyük kültür bölgesi olarak düşünüp, Batı bölgesi için İstanbul Üniversitesi'nde başlamış olan düzeltim programını daha kökten bir biçimde uygulayarak Cumhuriyete gerçekten çağdaş bir üniversite kazandırmak; merkez bölgesi için Ankara Üniversitesi'ni az zamanda kurmak ve Doğu bölgesi için Van gölü kıyılarının en güzel bir yerinde, her bölümünden, ilkokullarından üniversitesine varıncaya değin çağdaş bir kültür kenti yaratmak yolunda şimdiden çalışılmaya girişilmelidir."

Ankara ve İstanbul'a yapılacak yatırımlar, hatta daha fazlası Van'a yapılmalıdır diyen Atatürk, bilhassa Van'da yaptırılmasını tavsiye ettiği 'Modern Kültür Merkezi'ne de ayrı bir önem vermiştir.

Maalesef…

Atatürk'ün 1938'de vefatı sonrası Van sahipsiz kalınca Van'a Üniversite Kurulması Projesi Van'ın elinden alınarak Erzurum'a verilirken temel amacı üniversite çevresinde her şeyiyle modern/çağdaş bir Van kenti yaratma talimatı da  yok sayılmıştır.

Ardan  yıllar geçti.

Vanlılar üniversite  kurulması için  bıkmadan, usanmadan uzun mücadeleler verdi.

Nihayet 12 Eylül Askeri Darbesi sayesinde 37 yıl önce üniversite hakkına kavuşabildi Van. Bugün 17 Fakülte, 5 Enstitü, 4 Yüksekokul, 9 Meslek Yüksekokulu, 1 Konservatuar, 43 adet Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Van Gölü kenarında kurulan, şehir merkezine 15 km mesafedeki Zeve ( Üniversitenin yanı başında bulunan 1915'te 2500 Vanlı Müslümanın topluca katledildiği, Zeve Şehitliği'nin olduğu üniversite yerleşkesine adını veren eski köy)  Yerleşkesi ile Gevaş, Özalp ve Erciş ilçelerinde eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren, 35 bin öğrencisi olan üniversitemizi seviyoruz, sahipleniyoruz çok daha başarılı olmasını gönülden istiyoruz.

Van YYÜ'de eğitim gören öğrencilerin, görev yapan akademisyenlerin, çalışan idari personelin üniversitemizin de bu ayrıcalığın ve misyonun farkında olduğuna inanıyoruz.

Gelelim asıl konumuza…

Basın mensubu arkadaşlarımızla birlikte Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal'ın davetlisi olarak yeni yapılan spor kompleksini gezip görmek üzere 2011 depremi sonrası adeta yeniden doğan Zeve yerleşkesine gittik. Yerleşke değil bir şehir.

Atatürk'ün hayal ettiği gibi Van Gölü'nün en güzel sahilinde fakülteleri, araştırma merkezleri, hastanesi,  öğrenci yurtları, modern tesisleri, lojmanları, sosyal tesisleri, yeni yapılan Ferit Melen Kütüphanesi ve akademisyen, öğrenci ve idari personelin aynı anda yemek yiyebildiği deniz manzaralı 2 bin kişilik yemekhanesi, sahil yolu, gezi alanları ve diğer imkânlarıyla gelişen Van YYÜ gündüz seyranlık gece gerdanlık gibi duran eğitim yuvasına girdik.

Heyecan verici spor kompleksi göz alıyor.

Yerleşkenin kalbinde yükselen ihtişamlı çelik konstrüksiyon spor kompleksini etkileyici ve heyecan verici buldum.

Uluslararası ve ulusal düzeyde her branşta salon müsabakaları ve antrenmanlarının yapılabileceği,  dev konserlere, gösterilere ev sahipliği yapabilecek kapasiteye sahip kompleksi Rektör Bey ile birlikte gezdik.

Zeve yerleşkesinde 3 yıl önce yapımına başlanan, 17 bini kapalı 21 bin metrekarelik alanda kurulu 3 katlı, 3 bin 500 seyirci kapasiteli komplekste en ince ayrıntısına kadar herşey düşünülmüş.

Olimpik yüzme havuzu, Türk hamamı, sauna ve kafeterya ile halter, boks, güreş, karate, plates, dans, bilardo ve masa tenisi salonları, tartan pist, kafeteryaları olan kompleks üniversitemiz ve Van için önemli bir eser.

Gezerken… Amatör ve profesyonel takımlara kompleksten yararlanmaları  için yardımcı olabileceklerine dikkat çeken Rektör Battal, 33 milyon TL'ye mal olan kompleksi bölgemize, ülkemize ve Van'a kazandırmanın haklı gururunu yaşadıklarını belirterek, "Resmi açılış töreni için Sayın Cumhurbaşkanımıza açılış davetimizi verdik. Kendilerinin uygun olduğu bir zamanda açılışı yapacağız" dedi.

Uzmanlar gözetiminde spor yapmak, stres atmak, keyifli bir gün geçirmek ve sağlığına önem verenler için herşeyin bir arada bulunduğu modern spor kompleksinden isteyen herkes ailesi, çoluk çocuğu ile birlikte ücreti karşılığında yararlanabiliyor.

Her türlü aletli çalışılabilecek sportif faaliyetlerin de yapıldığı spor kompleksinde 19 çeşit masajın yanı sıra ortopedik, nörolojik sorunu olanlara fizyoterapist gibi sağlık hizmeti de veriliyor.

Solunum yolları hastaları için Himalaya tuz odası dahi yapılmış.

Daha ne olsun.

***

Üniversitemiz ile ilgili yanlış, eksik bulduklarımızı yazarak eleştiriyoruz, eleştirmeye de devam edeceğiz. Kimi zaman da zülfü yâre dokunarak tepki gösteriyoruz.

Zira...

Van YYÜ'nün yerelleşen değil, evrenselleşen hedefi büyük üniversite olması gerektiğini anlatıyoruz.

Üniversitemizin daha başarılı, daha saygın, daha belirleyici ve yönlendirici eğitim kurumu olmasına dikkat çekiyoruz.

Akademisyenlerimizin kentin ve toplumun dertleriyle dertlenerek araştırma yapmasını yazmasını ve konuşmasını istiyoruz.

Ayda bir, belki de 3 ayda bir şehir merkezine ancak çıkan Van'dan kopuk akademisyenler değil, toplumla ve kentle içi içe olan akademisyenlere fırsat tanınması gerektiğini anlatıyoruz.

Üniversitemizin bilimin ışığında kentimizi aydınlatarak heyecanlandırmasını, topluma öncü olmasını arzu ettiğimizi belirtiyoruz.

İçine kapanık, kentten ve toplumdan kopuk, paye ve makam peşinde koşanların  ne üniversiteye ne de kentimize hayrının dokunacağını vurguluyoruz.

Mezunların tercih edilen,  bilimsel alanda yarışan, bilim üreten ve kentimize güç katan, halkımıza umut veren bilim yuvası olmasını istiyoruz.

Bunları diyoruz... Ama güneşi balçıkla sıvamıyoruz.

Başarıları inkar etmiyoruz, yok saymıyoruz.

Sezar'ın hakkını  Sezar'a veriyoruz.

Ve...

Türkiye'nin köklü üniversitelerde dahi çok az örneği olan modern spor kompleksini Van YYÜ ve kentimize kazandıran Rektör Prof. Dr. Peyami Battal ve emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.

 Elinize, emeğinize sağlık.

Yazarın Diğer Yazıları