İkram Kali

Van turizminde doğru rota!

İkram Kali

Turizm profesyonellerini buluşturan, yurt içinde ve yurtdışında düzenlenen turizm fuarları ülkemizin ve ilimizin sahip olduğu tarihi, turistik ve kültürel değerlerin etkili ve geniş bir şekilde tanıtılması ve pazar payımızın arttırılması açısından önemlidir. 

Kamu özel sektör temsilcileri işbirliği çerçevesinde yurt içinde ve yurt dışında düzenlenen turizm fuarları ve festivallerine Van’da katılıyor.

Daha fazla turist çekmek için şehrimizin doğal ve tarihi güzelliklerini fuarlar aracılığıyla tanıtmak gerekli ve yararlıdır.  Ancak geçmişte katılım sağlanan yurt dışı bazı fuar ve festivallerin şehrimizin turizmine bugüne kadar ne ölçüde katkı sağladığını pek bilemiyoruz. Çünkü elimizde bir veri yok.

Mesela…

Yıl 2010. ABD…

ABD’nin Los Angeles şehrinde Anadolu Kültürleri ve Yemek Festivali düzenlendi. Festivale Van Valisi Münir Karaloğlu’nun öncülüğünde Van’dan kalabalık bir ekip büyük masraflar ve 13,5 saatlik uçak yolculuğu sonrası katıldı. Kafilede Van Milletvekilleri, eşleri, iş adamları, meslek odaları başkanları, yerel sanatçılar, akademisyenler ve daha birçok kişi yer aldı.

15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin ardından şapka düştü kel göründü. 

Festivali düzenleyen kuruluşun FETÖ’cü Pasikifa Enstitüsü ve imamları olduğu basında yer aldı.

Festivalde kullanılacak dev maketlerin ABD'ye zamanında girişini Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI)  aracılığı ile sağlayan aynı zamanda festivalin açılış töreninde konuşan Pasifika Enstitüsü Başkan Yardımcısı olan, bir dönem de Tayvan imamlığı yapan Atilla Kahveci’nin olduğu açıklandı.

Aynı şekilde…

Festivalin açılışında protokolde yer alan Dinlerararası Diyalog ve Kültürlerarası Anlama faaliyetleri yürüten, Pacifica Enstitüsü’nün bir dönem başkanlığını yapan, 1990’lı yıllarda FETÖ’nün ilk Tayvan imamlarından biri olan  Tayvanlı bir üniversite rektörünün kızıyla stratejik evlilik yapan ve daha sonraki süreçte aynı rektörün, FETÖ’nün Tayvan’daki Türk okulu olan KIVAM International Bilingual School’un kurulmasına öncülük eden İbrahim Barlas’ın olduğu belirtildi.

Bitmedi…

Fetullah Gülen'in onursal başkanlığını yaptığı ve OHAL kararnamesiyle kapatılan Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın (GYV) başkan yardımcılığını yapan Manolya Bilim Akademisi'nin kurucu müdürü olan ve "Joseph" adını kullanan Hüseyin Hurmalı'nın da festival protokolünde yer aldığı ortaya çıkmıştı.

Ermenilerin özellikle ilgi gösterdiği Türkçe-Kürtçe türküler eşliğinde halay çekilen festivalde Van standının göz doldurduğu belirtilmişti.  Festivale 4 kez katılan Van’a ABD’den turist murist gelmedi tabi ki.

Yıl 2010, Rusya…

Kış memleketi Van turizmi atak yaparak ülkelerindeki soğuklardan kaçarak Türkiye’nin en sıcak bölgesi Akdeniz’de tatil yapmayı tercih eden Rus turistlere yöneldi.

Rusya'nın Başkenti Moskova’da Mart ayında 17'ncisi düzenlenen Uluslararası Moskova Turizm (MITT) Fuarı'na Van Valisi Münir Karaloğlu’nun izniyle Van’da katıldı. Bu fuarda da Van Vali Yardımcısı ve Van Milletvekili yer aldı.

 8 bin Rus turist üzerinde yüz yüze yapılan anket çalışmasında Rusların yüzde 86'sının Antalya'nın Kemer, Alanya ve Manavgat ilçeleri ve beldesi Side'de yaşamak istedikleri, yüzde 29'nun ise Bodrum ve Marmaris'te yaşamak istediği ortaya çıkarken  Van’ın büyük masraflarla katladığı Uluslararası Moskova Turizm Fuarı sonrası  şehrimize  tek bir Rus turist gelmedi. Van standını ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Van'ı turizm cenneti yapacaklarını söyledi.  Bakan gitti cennet bitti.

 Yıl 2018.  İran …

 Van’ın yanı başında kültür, din, dil birliği olan komşusu İran var.   İranlılar onlarca yıldır aileleriyle birlikte Van’a geliyor. 2017 yılında 500 bine yakın İranlı turist Van’ı tercih etti.  Huzur, güvenlik devam ederse… Oteller, esnaflar, taksiciler İranlıları kazıklamazsa… İranlı komşularımızın Van’a ilgisi ekonomiye sağladıklar katkı artarak  devam eder. 

Van turizm sektörü ekonomik, sosyal kültürel ilişkileri olan İran’ı nihayet keşfetti.  Vanlı turizmciler Valiliğin himayesinde Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) koordinatörlüğünde 20 kişilik bir ekiple İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen 11. Tahran Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı'nda ilk kez yer aldı. 

23 Ocak 2018 günü başlayan fuar bugün son bulacak.  Amaç daha fazla turistin gelmesini sağlamak ve şehrimizi doğru yerde, doğru zamanda tanıtmak ise Tahran fuarına katılımı geçte olsa iyi olmuştur. İranlılar için önem taşıyan Nevruz  Bayramı tatili öncesi fuarda yer almanın Van’a olumlu yansımaları olacak.

Şehrimizin turizmine hiçbir yararı olmayan, amaçtan çok araç niteliği taşıyan gezi niteliğindeki ABD, Rusya gibi yurt dışı fuarlara katılmak işe yaramadı yaramaz da.

 Uzun uçak seyahatlerinden yorgun düşerek başı dönen Van turizmi İran Fuarına katılarak nihayet doğru rotayı buldu.

 Fuarlara katılım ve seyahatler göründüğü gibi değil.

 

 

Vansesi’nden bir yenilik daha

Van’ın bağımsız, özgür, tarafsız ilk gazetesi Vansesi Gazetesi yeniliklerine devam ediyor.  Vanlıların ve Van dostlarının buluşma adresi, 80 yıllık Vansesi Gazetesi   özel haberleri, köşe yazıları,  bilgilendirici, eğitici sorumlu  gazeteciliğine geçen yıl Van kültürünü tanıtan, belgeleyen “Bulmaca” köşesi eklemişti. Her cumartesi günü tam sayfa olarak yayımlanan çengel, kare, sudoku bulmaca sayfamız ilgiyle takip ediliyor.

 

Vansesi’nde yenlikler sürüyor.

Türkiye’nin ve Vansesi’nin usta yazarı, duayen gazeteci, karikatürist Hikmet Aksoy’un hazırladığı “ Uyyy!.. Cısss!..” adlı mizah sayfası bu cumartesi gününden itibaren her cumartesi sizlerle birlikte olacak. Hikmet Aksoy ağabeyimiz fıkra ve karikatürleriyle okurlarımızı  düşündürüp güldürecek.

 Türkiye'nin ve dünyanın farklı ülkelerinde karikatür sergileri açan, çeşitli ödüller alan saygıdeğer Hükmet Aksoy ağabeyimize okurlarımız adına teşekkür ediyor sağlıklı uzun ömürler diliyoruz.  

Dostlar,  Vansesi’ni okumak için çok sebep var. Çünkü Vansesi yalnızca gazetecilik yapıyor.

Yazarın Diğer Yazıları