İkram Kali

Van Turizm Fuarı'nda

İkram Kali

Van Turizm Fuarı'nda Van Zeybeği ve Van Çiftetellisi

 
 
Van Turizm Fuarı pazar günü Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katılımıyla kapılarını açtı.  Altaylı halı saha tesislerinde açılan turizm fuarının eleştirilebilecek organizasyon bozukluğu, tanıtım eksikliği gibi birçok eksiği var. Ancak bütün eksikliklerine karşın Turizm Fuarı'nın her aşamada önemsenmesi, desteklenmesi gerekiyor.
Özellikle turizm sektöründe yer alan kurum ve kuruluşlara önemli görevler düşmektedir. Fuarın çınar gibi kök salarak büyüyeceğine, dal-budak salacağına içtenlikle inanıyorum. Fuar gelecekte Vanımızın turizmine, tanıtımına, ekonomisine, sosyal hayatına önemli katkılar sunacaktır.   
Bende Gaziantep Vali Yardımcısı Sayın Bestami Alkan ile birlikte fuarın açılışında bulundum.
Stantları gezdim. İnceledim.
İlçelerimizin fuardaki el emeği göz nuru ürünlerine,  lezzetli yemeklerine ilgi büyüktü. İlçelerin standında heyecan, içtenlik sıcaklık vardı.
Van standı ürünleriyle, tanıtım materyalleriyle yöresel halk oyunları, Van Oturma Gecesi ve ekibi ile fuarın ağası olduğunu gösteriyordu. Otellerimizin standı Van'ın otelcilikte ulaştığı kaliteyi sergiliyordu. 
Depremde yanımızda olan Sivas, Rize, Diyarbakır, Elazığ, Hakkari, Bitlis, Muş, Rize,  Çanakkale, Erzincan, Erzurum, Ağrı ve diğer iller fuara ayrı bir renk kazandırmıştı. 
Fuarda yer alan Kangal köpeği,  Oltu taşı, Erzincan maden suyu, Bitlis balı, Diyarbakır kadayıfı; göze, damağa ve zevke hitap ediyordu. Fuarda diğer stantları görme şansım oldu.
Fuarın başköşesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın devasa standı vardı. "Dünya Mirası"  yazılı bölüme yöneldim.  Rafta halen Batman Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Abdüselam Uluçam'ın yazığı, Ortaçağ Ve Sonrasında Vangölü Çevresi Mimarlığı -I- (Van) kitabını gördüm. 
 Görevli bayana, " kitabı satın alabilir miyim" diye sordum.  
"Tabi ki" dedi.
Görevli bayana  "Dünya mirası içinde satışa sunduğunuz Van ile ilgili başka neler var?"  diye sordum.  "Van türküleri" CD'nin de olduğunu söyledi. 
Kitabı ve "Türkülerle Türkiye Van"  CD'ni de satın aldım. Diğer stantları gezmeye koyuldum. Bir stantta dostlarla soluk almak üzere çay içerken Kültür ve Turizm Bakanlığı standında görevli bayan oturduğumuz masaya heyecanla gelerek mahcup bir ifadeyle " bende sizi arıyorum" dedi.  Hayrıdır dedim. "Ya kusura bakmayın ben sizden fazla para tahsil etmişim. Paranızın üstünü iade etmek istiyorum" dedi. Teşekkür ederek yanlışlığın olabileceğini ve önemli olmadığını söyledik.  Nezaket, incelik…
Fuar turunu tamamladıktan sonra eve döndüğümde Ulus Müzik tarafından hazırlanan, kapağında kilim motifi bulunan, "Türkülerle Türkiye Van"  CD'si tanıtım kitapçığını okudum, inceledim.  Küçücük kitapçığa adeta Van sığdırılmış. Girişte Van'ın genel tanıtımı yapıldıktan sonra Ercişli Emrah için ayrı bir başlık açılmış.  Halk müziği bölümünde Aşıklık geleneği, güzellemeler,  yiğitlemeler, Van Zeybeği, Van Çiftetellisi, cirit ve güreş havaları, Van'da ağıt yakma geleneği ve CD'de yer alan Van türküleri sıralanmış.   
Kaynak kişileri, derleyicisi ve yorumcusunun adının yazıldığı CD' de; 
* Bir Oda Yaptırdım Döşetemedim
* Bizim Eller Ne Güzel Eller
* Süssem O Sümbül O Gül O Bağındır (Edremit Van'a bakar)
* Toycular
* Urfa'ya Paşa Geldi
* Ayın Ortasında Bir Sarı Yıldız
* Bağçaya Gel ki  Görem
* Elinde Oya Gidiyor Toya
* Kalenin Bedenleri Beden Eski Beden 
* Su Gelir Millendirir
* Şirin Nar Ağacıyam
 türkülerine yer verilmiş
Kitapçığın Halk Oyunları başlığında ise Van bölgesinin halk oyunlarında hem Halay hem de Bar bölgesi olduğu, Anadolu'nun  halk oyunlarının bir  çoğunun Van'da  oynandığı  anlatılmış. Papuri, Baso, Van  Koçerisi, Kersi, Lezgi,  Temir Ağa, Hır Hır, Zeybek, Şivan Ayı  gibi  Vah  halk  oyunlarından  söz  edilmiş.
Neyse, kırtlama çayımızı içerken Van türküleri CD'ni dinlemeye başlarken Van folkloruna büyük emek veren, değerli dostumuz, Van sevdalısı Fevzi Leventoğlu abimizi rahmetle özlemle andım. Van Turizm Fuarı'nın arşivime kazandırdığı Van Türküleri CD'si önemli bir belgedir, kaynaktır. 
Fuar, ticaretle ilgili ürün ya da hizmetlerin, teknolojik gelişmelerin, bilgi ve yeniliklerin tanıtımı, pazar bulunabilmesi ve satın alınabilmesi, teknik işbirliği, geleceğe yönelik ticari ilişki kurulması ve geliştirilmesi için, belirli bir takvime bağlı olarak, düzenli aralıklarla genellikle de aynı yerlerde gerçekleştirilen bir tanıtım etkinliğidir.
1997 yılında İstanbul'da Tüyap'ın Tepebaşı'ndaki Fuar Merkezi'nde Voyager-Uluslararası Turizm ve Tatil fuarı adıyla gerçekleştirilen EMITT fuarı, 15 yıl içinde Avrupa'nın en büyük 5. turizm fuarı olmayı başarmıştır. EMITT Fuarı, yalnız katılan ülke sayısı, kurulan stand ve alan olarak büyümekle kalmadı, Türkiye'nin turizmdeki aynası oldu. Türkiye'de turizmde birçok ilk EMITT Fuarında başladı. Türkiye'nin turizmdeki durumu ve gelişimi EMITT'ten izlenir hale geldi.
Van Turizm Fuarı'nın büyüyerek gelecek yıllarda bölgenin  EMİTT  fuarı seviyesine  çıkacağına  yürekten inanıyorum.

Yazarın Diğer Yazıları