İkram Kali

Van TSO’da seçim rüzgarı

İkram Kali

Meslek odaları, üyelerinin ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki anlamda yapılan işlerini kolaylaştırmak, mesleğin çıkarlarını korumak, meslektaşların birbirleri ile iletişim kurmasını ve dayanışmasını sağlamak amacıyla kanunla kurulmuş yarı özerk kuruluşlardır.

Meslek erbabı, tüccar, sanayiciler, şirketler meslekleriyle ilgili odalara kanun gereği üye olmak zorundadırlar.

Yerel kalkınma ve gelişmede ortak aklın, güç birliğinin sağlanmasında girişimcilerin desteklenmesinde, ülke ve kent yararına olan oluşumlarda, girişimlerde meslek odaları öncü rol oynarlar.

Odalar topluda  sinerji yaratan kurumlardır.

Bütün hükümetler, idareciler çalışma hayatının, ekonominin temel kurumlarından olan gücünü sanayici, tüccar, esnaf, sanatkar, iş adamından ve  kentin özünden alan meslek odalarını önemseyerek odalar ile yakın çalışma içinde olurlar.  

Meclis, Meslek Komiteleri, Yönetim Kurulu, Disiplin Kurulu’ndan oluşan, kendi iç tüzükleri bulunan meslek odaları kuruldukları yerlerin siyasi, sosyal ve kültürel hayatında da pozitif rol oynarlar.

Türkiye’nin siyasi hayatına damgasını vuran merhum Necmettin Erbakan, Mehmet Yazar, Yalım Erez, Ali Coşkun, Sinan Aygün, Zafer Çağlayan, Van’dan TSO eski başkanlarından Yekta Haydaroğlu, Kayhan Türkmenoğlu ve daha onlarca oda başkanlığı yapmış isim siyasette odaların sağladığı  referanslarla önemli yerlere gelmişlerdir.

Oda başkanın siyasette, ekonomide önünü açan, gücüne güç katan oda başkanlığı seçilen isimler kadar çevreleri içinde önem taşır.

Van’ın en fazla üyesi ile en büyük meslek kuruluşu olan Van Ticaret ve Sanayi Odası ilimiz açısından değerli ve bir kuruluştur.

 Van TSO seçimlerine bir buçuk yıl gibi bir süre var. Oda seçimleri TOBB’un teklifiyle Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek olan, muhtemelen 2017 yılının Haziran-Temmuz veya Ekim-Kasım aylarında seçimler yapılacak. 2013’te yaşanan ertelemeler nedeniyle Necdet Takva ve ekibi 4 yıl yerine yaklaşık 3,5 ay eksik görev yapmış olacak.

Mevcut oda yönetiminin taahhüt ettiği sözleri, kente karşı sorumluluklarını yerine getirme açısından önünde uzun sayılacak bir süre var.

İş dünyasının, kentin daha şimdiden seçim havasına girmesi pek doğru değil.

Ama her geçen gün daha büyük bir önem kazanan Van TSO seçim sürecine girmeye başladı.

Adaylar, grup çalışmaları fiilen ortaya çıkmadı, ama kulisler hareketli. Aday olacaklar sözlerini seçim akorduna ve  üyelerin nabzına göre ayarlıyorlar. Mesaj veriyorlar, göz kırpıyorlar.

İlk adaylık işareti TSO eski başkanlardan Zahir Kandaşoğlu’ndan geldi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı’nın bir konuşmasından dolayı Van’da düzenlenen toplantıya katılmayacaklarını açıklamasından dolayı isim vermeden TSO Başkanı Necdet Takva’yı eleştirerek çıkış yapan Kandaşoğlu, hükümet kanadına ve TSO üyelerine bir anlamda “adayım” mesajı gönderdi. Kandaşoğlu’nun çıkışı karşısında Takva şimdilik sessiz duruyor.

2013’de yapılan Van TSO seçimleri 12 grupta gerçekleştirildi. 2017’de yapılacak seçimde grup sayısı artırılarak 20’nin üzerine çıkabilir. Yaklaşık 6 bin üye oy kullanarak 4 yıllığına meslek odalarının başkan ve meclisini belirleyecek.

2013 yılında yapılan Van TSO seçiminde Mirza Nadiroğlu, Feridun Irak ve Necdet Takva yarışmıştı. Seçimlerde 12 meslek grubundan 5 bin 38 üyenin 3 bin 647'si oy kullanmış, Mirza Nadiroğlu bin 420, Feridun Irak 645 oy alırken, seçimlere Ekonomide Değişim Hareketi (EDH)   ismiyle seçime katılan Necdet Takva bin 582 oy alarak Van TSO'nun yeni başkanı seçilmişti. Bu seçimde Zahir Kandaşoğlu Necdet Takva’ya destek vermişti.

 

TSO  başkan ve meclis üyeliğine kimlerin aday olacağını, üyelerin kimin yanında yer alacağını, seçimi etkileyecek dinamiklerin nasıl duruş sergileyeceklerini ilerleyen süreçte göreceğiz.

 

Bir çift sözümüz var

Oda başkanlığına, meclis üyeliğine aday olmak herkesin en demokratik hakkıdır.   Lakin Van TSO seçimine daha var. İş dünyasını erkenden seçim havasına sokmak esnafı, tüccarı yorar, yerel ekonomiye, dinamizme zarar verir.  

TSO ve diğer meslek odalarında aday olacak başkan ve meclis üyelerine bugünden söyleyeceğimiz dostça bir çift sözümüz var.

  • Vanlılık ruhuyla, bilinciyle ve şehri sahiplenerek ortaya çıkın.
  • Meslek odalarını siyasi partilerin, anlamsız çatışmaların arka bahçesi haline getirmeyin.
  • Meslek odalarını kişisel ve çevrenizin çıkarları için kullanmayın, kullandırtmayın.
  • Ben merkezli hareket etmeyin, kucaklayıcı, katılımcı, hoşgörülü ve renkli olun. Popülizm basitliğine düşmeyin.  
  • Van’ın sosyolojik, toplumsal, kültürel yapısına, esnaf ve tüccarın değerlerine göre hareket edin ve  söz söyleyin.
  • Odayı görevi olmayan işlerin içine bulaştırarak yıpratarak kurumsal kimliğine zarar vermeyin.
  • Odayı  yakınlarınızın, partinizin, şirketinizin çıkar odağı haline getirmeyin.
  • Hangi siyasi kaynaktan destek alırsanız alın, Başarlı olmak için neticede mevcut hükümet ve idare ile çalışacağınızı aklınızdan çıkarmayın.  
  • İçinizdeki kente, odaya ve üyelerinize zarar veren ayrık otlarını temizlemekten korkmayın.
  • Kentin başarısında ve başarısızlığında en büyük payın odalara ait olduğu bilinciyle cesur, kararlı ve vizyon sahibi olun. Çünkü kamu malı olan odalar size emanettir.

 

 

Bir oyun  değeri

Seçme ve seçilme hakkı, demokrasinin sağladığı temel haklardan biridir.

Bir kişinin kullandığı oy seçim sonucunu belirlemenin yanında, kimi zaman yeni  bir dönemin açılmasına ya da kapanmasına yol açar.

Van Ticaret Borsası’nda olduğu gibi.

1999 yılında bir grup arkadaşı ile Van Ticaret Borsası’nı kuran daha sonra borsaya arsa ve bina kazandıran eski başkan Feridun Irak, 16 Haziran 2013 Pazar günü yapılan, 52 üyenin oy kullanıldığı seçimde 26 oy alarak 1 oy farkla seçimi kaybetti. Rakibi Salman Toprak ise 27 oy alarak seçimi kazandı.

 Irak ve ekibi seçimde kendilerine yakın 2 üyeyi listelerine oy vermek üzere sandığa getirmiş olsaydılar durum bugün farklı olacaktı.

O nedenle bir oy deyip geçmemek lazım.

Bakın 1 oy ile neler oldu.

Feridun Irak ve ekibi Van Ticaret Borsası Başkanlığı’nı kaybetmekle kalmadı.

Seçilen yönetim Van Ticaret Borsası girişinde yer alan kurucuların mermere işlenen isi ve fotoğraflarını dahi kazıdı.

Borsa bünyesinde 32 ortaklı girişim ve 20 milyon TL yatırımla Türkiye’ye de ilk olduğu iddia edilerek, örnek gösterilen Van Ticaret Borsası Organize Hayvancılık Bölgesi A.Ş. (VOTAŞ) bir anlamda kapandı.

Ziraat Meslek Lisesi alanında  9 bin 600 dönüm arazi tahsis edilerek, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nındestekleri ile kurulan VOTAŞ’ta şahıslara ait hisselerin yüzde 90’nı Van Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi.   Borsanın sembolik hissesi kaldı.

Anlayacağınız Borsa gitti, Organize Hayvancılık Bölgesi projesi bitti.

Van ekonomisinde yarım asır içinde Yün İplik, Van Et, Van Ekmek, Van Çivi, Van Tuğla, Van Akü, Van İl Pa, Un fabrikaları gibi çok ortaklı yatırımlar hayata geçirildi.   Kurumsallaşma, profesyonelleşme sağlanamayınca hepsi tek etek kapandı.

En sonuncusu VOTAŞ oldu.

Anlatmak istediğim esas konu şudur

Kişi odaklı yönetilen kuruluşlarda sonuç maalesef böyle oluyor.

Van Ticaret Borsası’nda kurucu yönetimin bir oyla seçimi kaybetmesi ders niteliğinde bir sonuçtur. Borsa takım ruhuyla, kurumsallaşarak yöneltilmiş olsaydı Borsa da, VOTAŞ da kurucu ekiple yoluna devam ederdi.

Yazarın Diğer Yazıları