İkram Kali

Van soykırımcı Almanya'ya sessiz kalmamalı

İkram Kali

Soykırım devleti  " Soykırım" dedi.

Bilim insanı Michael Berenbaum  da Almanya'nın bir soykırım devleti olduğunu söylüyor.

Almanya'nın  günahı, utancı çok  büyük.

Utancının altında eziliyor.

1933-45 yılları arasında Büyük Alman İmparatorluğu'nu kurmak ve mükemmel Alman ırkı yaratmak hedefiyle diğer milletlerden veya etnik gruplardan 21 milyon insanı sistemli olarak topluca kurşuna dizerek, toplama kamplarında fırınlarda yakarak, gaz odalarında zehirleyerek soykırıma uğratan, Çingenelerin yüzde 94'ünü kısırlaştıran Almanya dünyanın ilk ve tek soykırım devletidir.

Sicili bozuk Almanya Parlamentosu 1915'te yaşanan olayları 'soykırım' olarak niteleyen yasa tasarısını tarihçi rolüne bürünerek kabul etti. Almanya Parlamentosu dün Türkiye ile ilgili " soykırım" kararı alarak suçuna, ayıbına günahına ortak arıyor.

Avrupa Almanya üzerinden Ermeni meselesini göç, vize ve Suriye'de yaşanan gelişmelerde Türkiye'ye karşı pazarlık ve tehdit aracı olarak gündeme getirmiştir.  Hukuki açıdan bir yaptırımı bulunmayan karar Almanya için şantaj aracı bizim için iftira anlamı taşıyor.

Almanya Parlamentosunun kararı siyasidir. 

Almanya'nın kararı Türkiye'ye yönelik Amerika, Rusya, Almanya, İngiltere gibi ülkelerini başlattıkları toplu saldırıların bir parçasıdır. 

1915'te Ruslarla işbirliği yaparak Van'ı yakıp yıkan on binlerce Müslüman Van halkını katleden, geride kalanları yurdundan yuvasından eden Ermen Taşnak Hınçak çeteleridir.   Ermenilerden özür dilemesi, gereken Ermeni halkını kışkırtan, isyana teşvik eden sonra da yüz üstü bırakan Rusya, Almanya, Fransa gibi işbirlikçi ülkelerdir.

Birinci Dünya Savaşı sırasında 7 cephede savaşan Osmanlı, en zor zamanında sadık millet olarak adlandırdığı kendi vatandaşı olan Ermenilere neden ve nasıl soykırım uygulasın. Bunu ne mantık, ne de tarihi gerçekler kabul eder.

24 Nisan 1915'te alınan karar tehcirdir. Savaş ortamında Ermeni sivillerin daha güvenli yerlere taşınması olayıdır. Nedeni de Van'da yaşanan isyan ve katliamlardır. Tehcir edilen Ermeniler göç yollarında korunup ihtiyaçları karşılanırken Van'dan muhacir olan Vanlılar kendi imkânlarıyla dört bir yana dağılmıştır.

Almanya'da alınan karar siyasi dayatmadır.

Batı sıkıştığı veya ihtiyaç duyduğu zaman Ermeni meselesini Türkiye'ye karşı kullanmaktadır.  Batı Ermenileri, 1915'te yaşanan olayları ahlaksızca esir almıştır. Bu girişimler Türkiye'yi güç durumda bırakma çabasıdır. 

Vanlıların mağdur olduğu Ermeni meselesinde Van sesiz kalamaz. Van kurum, kuruluş ve halkıyla acı tarihine sırtını dönemez, yaşadığı yıkımları görmezden gelemez.

Van'ı temsil eden üniversite, siyasiler, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları Almanya'ya yanlış yaptığını hatırlatarak tepkilerini en sert şekilde ortaya koymaları gerekir.

Parlamentolar ve hükümetler tarihi bir olaya "soykırım" damgası vuramaz.

Diyeceksiniz ki Almanya'nın yaptığı nedir?

Almanya Ermenileri ülkemize karşı kullanıyor, azaptaki ruhunu temizlemeye çalışıyor.

 

Bu nasıl belediyecilik!

Van şehir merkezinde yer alan askeri binaların birçoğu depremde hasar görerek yıkıldı. Milli Savunma Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında yapılan protokolle boş arsalar bina yapımı karşılığında TOKİ'ye devredildi.

 Van Büyükşehir Belediye Meclisi ne gereği varsa askeri ve bazı resmi kamu kurumlara ait arsaları park yapma kararı aldı.   Park yapılan yerlere çuvalla para harcandı.  Merkez Komutanlığı yeri gibi bazı yerlerde  park yapımı yarım kaldı.  Belediyenin park kararı sonunda mahkemelik oldu.

Belediye Emin Paşa Mahallesi'nde 650 dönüm araziye 5 milyona yakın para harcadı. 1. Etap Park düzenleme ve yapım işi belediye ile firma arasında yaşanan sorunun mahkemelik olması  nedeniyle  yapılanlar çürümeye terk edildi.

Park isteyen halk var.

20 binin üzerinde depremzede insanın yaşadığı Edremit afet konutları alanında  sakinler park yapılmasını istiyor.  TOKİ alanında park ve spor alanı yapımı için onlarca yer var. Belediye "TOKİ konut alanını eksiklikleri nedeniyle devralmadık. O nedenle hizmet yapamıyoruz" diyor.

TOKİ'ye ağaç dikilmiyor, yeşil alan kurulmuyor park yapılmıyor.

Binlerce insan adeta cezalandırılıyor.

Belediye  tartışmalı yerlere para dökerek park yapıyor.  Ama  ihtiyaç olan, park yapması gereken yere de mazeret uyduruyor. Vatandaş ta bu çelişkili yönetim anlayışını soruyor:  "Bu nasıl belediyecilik. Bu nasıl halkı sahiplenme"   

 

Van'ın 100. Yılı

Alman Parlamentosunun  " soykırım" kararı tarihte yaşananların her alanda bir gün karşınıza çıkacağını bir kez daha ortaya koydu.

Biz de diyoruz ki, Van 2018'de kurtuluşunun 100 yılını dünya çapında ses getirecek kültürel ve sosyal etkinliklerle kutlamalıdır. Deme nedenimiz işte budur.

1915'te yakılıp yıkılan, insanları katledilen, hafızasını yitirmiş bir Van var. Van'ı yönetenler ve temsil edenler 100 Yıl konusunu ciddiye almaları gerekir. Türkiye Ermeni meselesinde Van üzerinden gerçeklere dikkat çekmelidir.

 Siz yaşadıklarınızı ciddiye almazsanız Alman'ı da Fransızı'da Amerikalısı 'da tarihi kendisine göre yargılar, sizi sizin gerçeklerinizle mahkûm eder.  Van'ın Kurtuluşu'nun 100. Yılı tarihi gerçeklerin aydınlığa kavuşması  açısından önemlidir. Bizden söylemesi.

Yazarın Diğer Yazıları