İkram Kali

Van seçmeni mesaj verdi

İkram Kali

Cumhurbaşkanlığı seçimleri birinci turunda seçimi kazanan Başbakan Erdoğan Türkiye'nin 12.  Cumhurbaşkanı oldu.  Ülkemize hayırlı uğurlu olsun. Dün, Türkiye demokratik bir sınavdan başarıyla çıkmıştır.

SEÇMEN ERDOĞAN’A SADAKAT  GÖSTERDİ

 Sonuçlara bakıldığında Ak Parti seçmeni Erdoğan’a olan sadakatini sandığa yansıttı. Seçim sürecini kendi açısından başarıyla yöneten Başbakan Erdoğan anketlere yansıyan sonuca ulaştı.  Kaybedeceği  söylenen  Erdoğan tartışmasız bir lider olduğunu ilan etmiştir..  “Ak Parti’nin aldığı oylar asılında Erdoğan’a verilen oylardır”   ifadesi bu seçimde yerini bulmuştur.   Erdoğan’ın Çankaya’ya çıkması ile birlikte Ak Parti’de yeni bir dönem yaşanacak.  Ak Parti’de taban ve vekiller  “Genel Başkan ve Başbakan Abdullah Gül” diyor. Erdoğan’ın ise kongreye kadar kimi işaret edeceği yakında netleşecek.   Erdoğan siyasi olarak  geleceği yere gelmiştir. Bundan ötesi hizmetten, halkı kucaklamaktan başka bir şey yok. Erdoğan Çankaya’da bütün cumhurunu kucaklayan bir başkan olması gerekiyor.

Bence düşünülenlerin aksine Fetullah Gülen Cemaati’nin büyük bir kesimi Ekmeleddin İhsanoğlu’na değil, Başbakan Erdoğan’a taktisel olarak oy verdi. Çünkü Erdoğan’ın seçimi kazanmaması durumunda Cemaatin canın daha ağır bir şekilde yakacağı,  sonuçlarının da daha ağır olacağı düşünüldü.  Erdoğan’ın Çankaya’ya çıkması ile birlikte Cemaat-Hükumet arasındaki buzların çözülmesi varsayımıyla Erdoğan'a oy verildi.  Bu sonuçla savaşta ateşkes  sağlandığı  düşüncesindeyim.

CHP- MHP KAYBETTİ

CHP, MHP ve diğer  partilerin Çatı Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu hedeflenen yüzde 60 oyun çok gerisinde kaldı.   İhsanoğlu ile birlikte CHP ve MHP ‘de sonuçta kaybetmiştir.   CHP ve MHPiçin yanlış aday olan İhsanoğlu’nu samimi olarak sahiplenmemiştir. Seçimin sonucunda iki partide ileriki dönemde genel başkanlık tartışması açılabilir. BBP’de  ise  deprem yaşanması  muhtemeldir.  2 Temmuz günü bu köşede  “ Cumhur reisini seçecek ”   başlıklı yazımda   “ …İhsanoğlu eleştirilere, karşıtlarına rağmen Çankaya’ya çıkarsa Erdoğan’ın ülkede tek adam, tek güç olmasına son vererek Ak Parti’de ciddi değişikliklerin yaşanmasına neden olacak.  Kaybederse fatura üçe bölünecek, mazeret aranarak “Adım Hıdır elimden gelen budur”  denilecek”  diye yazmıştım. CHP, MHP  için o  gün bugündür..

TÜRKİYE HDP’YE KREDİ AÇTI

HDP Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş’ın, güven veren sempatik kişiliği seçim sürecinde Türkiyelileşme vurgusu, kucaklayıcı, barışçı, ortak değerlere saygılı, nezaket dolu söylemleri HDP’ye oy vermemiş seçmende karşılık buldu.  HDP oylarını artıdı. HDP yerel seçimlerde adayı göstermediği Yozgat, Karaman, Kastamonu’dan oy alırken, geçen seçimlerde aday gösterdiği Niğde, Kayseri ve Aksaray'da Akdeniz’de Ege’de de oylarını artırdı. En yüksek artış da MHP’nin Büyükşehir Belediyesini kazandığı yüzde 4.2 ile Mersin'de  gerçekleştirdi. HDP’nin Türk Milliyetçiliğinin yüksek olduğu, şehit askerlerine gözyaşı döken bu illerdeki seçmenlerden aldığı oy çok anlamlı ve önemlidir.  HDP’e aldığı bir oyu dahi çok iyi analiz etmeli, bundan sonraki politikasını Kürt Milliyetçiliği dışına çıkarak Türkiye’yi göre şekillendirmesi gerekir.  HDP Türkiye’yi esas alan siyasetiyle 2015 genel seçiminde barajı aşabileceğini göstermiştir.  Cumhurbaşkanlığı seçiminde şu net olarak görülmüştür Türkiye bölünme, parçalanma, çatışma, kavga, ırkçılık istemiyor.Sonuç olarak Demirtaş’a verilen oylar çözüm sürecine,  kardeşliğe, demokrasiye, kucaklaşmaya verilmiş kredidir. 

VAN SEÇMENİ NE DEDİ?

 Seçime Van açısından bakıldığında ilginç sonuçlar çıkmıştır.  Ak Parti ve HDP seçimde canla başla çalıştılar. CHP ve MHP ise adayları için çalışmadı. Halkta çalışmayana oy vermedi.   12. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Ak Parti seçmenin dışında CHP, MHP, SP, HÜDAPAR, BBP seçmeni de oy verdi. Bu arada HDP’ye giden oyların bir kısmı da Ak Parti’ye geri geldi.  Van’da Cemaatin büyük bir kitlesi Erdoğan’a oy verdi.

İlçelere geldiğimizde.

30 Mart yerel seçimlerinde BDP’nin belediye başkanlıklarını kazandığı Erciş, Bahçesaray, Muradiye İpekyolu ilçeleri ile Gevaş, Tuşba ilçeleri de Erdoğan, yani Ak Parti dedi. Çatak, Saray, Özalp, Başkale, Çaldıran, Gürpınar ilçeleri ise Demirtaş yani HDP demiştir.  Ak Parti bu sonuçla Van’da moral bulurken HDP yerel seçimlerden sonra seçmen kaybetti.

VAN’DA HDP’YE SARI KART

Alınan sonuç DBP’li belediyelerinin ara karnesidir.  Kırıp dökerek, tehdit ederek,  vatandaşı üzerek, şehrin kaderiyle oynayarak,  belediyede partizanlık yaparak,  siyasi kimlikleri taşıyanlara görev vererek, liyakat ehliyete sahibi insanları dışlayarak, zafer şımarıklığına düşerek, kulağa hoş gelen siyasi söylemlerde bulunularak, isim değiştirerek seçmeni ilelebet kazanamazsınız.  

Nasıl ki Ege’de, Karadeniz’de, Yozgat’ta barışçı söylemlerinden dolayı seçmen Demirtaş’a oy vermişse, Van’da da hayatı karartan, insanları tedirgin eden,  kimliğe dayalı siyasete seçmen oy vermediği görülmüştür. Nitekim Selahattin Demirtaş Van’da seçim konuşmasında toplanan kitleye “ Kırmayın, dökmeyin, esnafı vatandaşı artık rahatsız etmeyin” uyarısı yapma gereğini duymuştur.

Seçmen gerekeni söylemiştir.

Yerel seçimlerde vatandaşı dikkate almayan, dayatma yapan Ak Parti’ye ağır bir ders veren seçmen bu seçimde de DBP’li belediyelere ciddi uyarıda bulunarak “ Sarı” kart göstermiştir.  Seçmen Ak Parti’ye yeni bir kredi açmıştır.  Ak Parti ve HDP’li belediyeler seçmenin mesajını almalıdır.

Hizmet, huzur, kalkınma, kardeşlik isteyen Van seçmeni hiçbir siyasi harekete, hiçbir dönem mahkum olmadığını bu seçimde bir kez daha göstermiştir.

Yazarın Diğer Yazıları