İkram Kali

Van rüzgarı esmeye başladı

İkram Kali

Van ve Vanlılar  huzurlu, heyecanlı günler yaşıyor. 2018 Van Yılı olacak dedik.

Van'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü kutlamaları hazırlıklarında son aşamaya gelindi. Farkındalık yaratacak günler için geri sayım başladı. Valilik ve  Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde hazırlanan kutlama programı tamam gibi.

Anlamlı, farklı ve unutulmayacak  bir Nisan ayı yaşayacağız.

 

Yaşlı genç, kadın erkek tüm Vanlılar ve Van dostları 100. yıl ve ilki bu yıl  kutlanacak olan Dünya Vanlılar Günü'nün tanıklarından biri olacak.

Van'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı ve Dünya Vanlılar Günü Van da ve Van dışında daha doğru tanımla  Vanlıların ve Van dostlarının yaşadığı her yerde sevinçle kutlanacak.

2 Nisan Pazartesi Dünya Vanlılar Günü güneş Van'dan bir başka doğacak, gün  tarihe saygı, geleceğe umutla başlayacak. Kimi zaman  da hüzün duyulacak.

Vanlılar sevdiklerine, yakınlarına telefon açıp, kutlama mesajları çekecek.  Komşularına, dostlarına, konuklarına Ayran aşı ve Van pastası ikram ederek sevgi ve kardeşlik anlayışlarını paylaşacaklar.

Van'ın 100.  Yılı…

Dünya Vanlılar Günü…

Vanlıların, Van dostlarının yaşadığı her yerde hissedilmeye başlandı.

Kurumlar, kuruluşlar, iş yerleri 100. yıl ve  Dünya Vanlılar Günü  için özel hazırlıklar yapıyor. Güne özel indirim kampanyaları yanında müşterilerine  gün boyu  Ayran aşı ve Van pastası ikram edecek iş yerlerinin sayısı da hızla artıyor.

Vanlılık kimliğiyle herkes 2 Nisan'a, hazırlanıyor.

Van Yemek Dostları sosyal medyada harekete geçti. 2 Nisan 2017 günü  Van'ın lezzetlerini  yurdumuzun dört bir yanında tanıtarak Van'ın sesini duyuran Vanlı kadınlar kolları sıvadılar. Dünya Vanlılar Günü'ne anlam ve lezzet katan Van'ın marka yiyecekleri Ayran aşı, Van pastası bu yıl öncelikli olacak.

 

Dünya Vanlılar Günü Reyhan teyze Ankara'da, Münevver hanım Mersin'de,  Nihal abla Bursa'da,  Cahide hanım Antalya'da, Gülizar bacı  Konya'da ve diğer kentlerdeki kadınlarımız komşularına, konuklarına Ayran aşı, Van pastası dağıtacaklar.

İzmir, Ankara, İstanbul, Antalya, Bursa, Balıkesir, Eskişehir, Adana, Mersin, Gaziantep, Aydın gibi Vanlıların yoğun yaşadıkları kentlerde Vanlılık ruhuyla Van yemekleri etrafında bir araya gelinerek Van'ın özel günü kutlanacak. Dile gelen şiirler, türküler, maniler, anılar güne anlam katacak.

Van sevdalılarının çağrıları da  sıcak ve yürekten…

Facebook'ta 15 bin takipçisi olan Van Yemekleri grubu kurucusu Dr. Mine Kılavuz Ongün, 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü ve Van'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100.  yılı etkinlikleri için düğmeye bastı. Mavi Fularlı Vanlı kadınlar çoktan hazır.

Mine Ongün diyor ki, "Van ve Van dışından güzel haberler gelmeye başladı. Hal böyleyken sizler de bulunduğunuz illerde  organize olabilirsiniz. Bugünün heyecanını sizde yaşayabilirsiniz. "

Van'dan esen  heyecan rüzgarı  her yerde.

Van Yemekleri  grubunda bir araya gelen Van sevdalıları bakın nerelerde yaşıyor?

Van'da 5400, İstanbul'da 2491, Ankara'da 1131, İzmir'de 819, Bursa'da 422, Antalya'da 552, Mersin'de 271,  Gaziantep'te 113, Konya'da 97, Balıkesir'de 89, Diyarbakır'da 7, Eskişehir'de  67,...devam edip gidiyor.

Yurtdışında Vanlı ve  Van dostu olmaz mı!

Grupta Almanya'dan 71, Kıbrıs'tan 28, Irak'tan 25, Fransa'dan 22, Azerbaycan'dan 8 Van sevdalısı  var.

Vanlılık kimliğini gururla taşıyan Yücel Çelebi Almanya'da… Vanlı olma heyecanını yurt dışında da yaşayan Osi Momo Fransa'da Dünya Vanlılar Günü ve 100. yıl ve için hazırlık yapıyor.

Yazarımız Ümran Öztürk ve Karabağ Vanlılar Derneği Başkanı Ercan Turan da  İzmir  Van derneklerini  Dünya Vanlılar Günü ve 100. yılın birleştirici ruhuyla Van  platformunda bir  araya getirme çalışmaları yürütüyorlar.

Her yerden Van sesi yükseliyor

Eskişehir'den Abidin Gücüyener " Eskişehir için beni de yazın, yemek yapamam ama yemek malzemesi vs olarak destek verebilirim" diyor.

Van'dan Neslihan Güzel Duman " On  Vanlının ve Van dostunun  bulunduğu bir kentte, ilçede toplanıp Dünya Vanlılar Günü ve 100. yılı kutlanabilir" çağrısında bulunuyor.

İstanbul'dan Dilek Yücelenkaya "Allah nasip ederse İstanbul da Van sevdalıları ve Vanlılar  ile bir araya geleceğiz. Katılmak isteyen İstanbul'daki tüm hemşerilerimizi bekliyoruz" diye seslenirken İstanbul da sesleri çıkmayan vakıf, federasyon ve derneklere de anlamlı  göndermede bulunuyor.

Yalova'dan Erdal Orman da  "Yalova'da Dünya Vanlılar Günü'nü   ve Van'ın 100. yılını heyecanla kutlayacağız. Yalova'da organize  etkinlik olmazsa evimizde yapacağımız Van pastası ve Ayran aşını 'Bugün Dünya Vanlılar Günü sizi seviyoruz' diyerek komşularımıza, dostlarımıza dağıtacağız" ifadelerinde bulunuyor.

Van'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı ve Dünya Vanlılar Günü heyecanı uzak yakın  herkesi içine çekiyor.

 

 

 

Van Milli Eğitim Müdürlüğü'ne çağrı

Kurtuluş günleri tarihi  kentler için  anlama, anlatma, anma  günleridir.

Birinci Dünya Savası sırasında Van kadar yakılıp yıkılarak belleğini yitiren Van gibi  bir şehir, Vanlılar kadar büyük acı görmüş  bir ahali yoktur.  O nedenle Van'ın kurtuluşunun 100. yılı eğitim öğretim gören  öğrenciler açısından da çok önemlidir.

Okullar, öğrenciler 2 Nisan'a hazırlanıyor.

Sınıflar süslenecek,  şiir, makale, resim yarışmaları yapılacak, Zeve Şehitliği ziyaret edilecek, şiirler okunacak,  yanık türküler söylenecek. Öğretmenler de  Van'ın ve Vanlıların 1915'de yaşadıklarını,  yakın tarihi anlatacaklar!

Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne  bu arada bir görev düşüyor. Müdürlük okullara bir yazı yazarak 100. yıl ve Dünya Vanlılar Günü nedeniyle  sınıf annelerinin öğrenci sayısına göre Van pastası yaparak 2 Nisan Pazartesi günü öğrencilere dağıtmaları önerisinde bulunabilir. Çocuklarda Van sevgisini güçlendirecek bu etkinlik anlamlı olur diye düşünüyorum

Hatırlayalım...

Amerika'nın  yarim asır  evvel okullarımızda  öğrencilere dağıttığı içilmesi işkenceye dönen süt tozu ve balık yağı hala unutulmuyor.

O nedenle 2 Nisan günü tüm okullarda öğrencilere yerli ve milli yiyeceğimiz  Van pastası dağıtılması 100. yıla ve  Dünya Vanlılar Günü'ne unutulmayacak  anlam katar.

 

 

Van pastası-Ayran aşı

Van mutfağı zengin, yemekleri lezzetlidir.

Van pastasının yapımı meşakatli, yenilmesi keyiflidir.  Asker ve anne pastası olarak da adlandırılan Van pastası yumurta, un, yağ, şeker ve karbonat ile yapılır.

Ayran aşı; yoğurt, pazı, kabak, kişniş otunun  bir araya gelmesiyle yapılan doyurucu ve lezzet ki Van çorbasıdır.

Vanlıların favori ikramlarından Ayran aşı ve Van pastası ile Dünya Vanlılar Günü gönüllerde sevgi, damaklarda lezzet,  zihinlerde iz bırakarak  ileriki yıllarda geleneksel hale gelecektir.

Aşımız ve pastamız lezzetli, ağzımızın tadı daim, Dünya Vanlılar Günü'müz kutlu olsun.

Yazarın Diğer Yazıları