İkram Kali

Van neden başaramadı?

İkram Kali

2011 depreminin yarattığı kriz nedeniyle Van’da esnaf, tüccar, kısacası iş dünyası ve sıradan vatandaş ekonomik kriz yaşadı. Hesaplar karıştı, tasarruflar buhar oldu, borçlanma arttı. Kredi kullanan, günü gelmiş borçlarını ödeyemeyen, alacaklarını tahsil edemeyen vergi mükellefi vatandaşlarımız bu süreçte ekonomik darboğazdan geçtiklerini belirterek 2011 depremleri nedeniyle vergilerin affını hükümetten istediler.  Bu taleplerini çeşitli vesilelerle dile getirmeye çalıştılar!

Mucbir speplerden dolayı vergi, SSK borçlarının silinmesi için başta yerel basın olmak üzere Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva,  Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Faruk Alpaslan,  SMMO Başkanı İbrahim Şahin, meslek odalarının yanı sıra yazarımız SMM İlhan Güneri gibi bazı kişiler iyi niyetle çaba gösterdiler.  Bütün emekleri,  çabaları önemsiyoruz.  Ama bu çabalar maalesef sonuç getirmedi.

Vansesi konuyu takip ederek sorunu gündemden düşürmedi.

Gazetemizin vergi terkini ile ilgili yaptığı haberler,  yazılan köşe yazıları üzerine harekete geçen Halkın Demokrasi Partisi Hakkari Milletvekili Adil Zozani ve Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan Torba Yasa’ya eklemek üzere TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulmak üzere yasa tasarısı sundular. Tasarı komisyonda reddedildi. İş kaldı Torba Yasa’nın Genel Kurul’da görüşülmesine. Orda önerge verilirse ve kabul edilirse beklenen gerçekleşir. Bu zayıf bir ihtimal olmasıyla beraber gerçekleşmemesi için de hiçbir neden yok. İş iktidara kalmış durumda.

Çarşambanın gelişi perşembeden belliydi. Komisyonun yasayı reddetmesi benim için sürpriz olmadı.  Neden sürpriz olmadı derseniz bunun nedenlerini size sırlayayım:

BİR:  Van’ın hükümetten ne istediği net olarak anlaşılmadı. Kafa karışıklığı yaratıldı. Kendi,  sorununa dahi yürekten sahip çıkmadı. Sadece herkes dert yandı, çözüm istedi.

İKİ: Van vergi, terkini ile ilgili önemli bir konuda birliktelik, kollektif ruh sağlayamadı.  Ortak talebi gündeme taşıyacak, çözüm yeri olan TBMM’de ve bakanlıklarda bu konuda lobi, yapacak, baskı kuracak derdini anlatacak birikimli, konusunda yetkin oluşum gerçekleştirilemedi.

ÜÇ:  Dağınık, bir birinden kopuk,  yan yana gelemeyen herkesin ayrı telden çaldığı etkili olmayan görüntü oluştu. Sorunun gazetelere açıklama yapılarak çözüleceği sanıldı.

DÖRT: Ekonomi konseyi feryadı Ankara’da duyulacak itibar ve değer gören, dikkat çeken sinerji yaratamadı.

BEŞ: İktidara rağmen vergi terkininin olmayacağı bilinmesine rağmen kimi zaman iktidara dönük eleştiri sınırları aşılarak vergi affı istendi.  Bu da sonuç vermedi, vermezde.

ALTI:  Van’ın iktidar ve muhalefet milletvekilleri soruna yeterince sahip çıkmadı/çıkamadılar!  Onlarda kendi aralarında birlik oluşturamadılar. Ak Parti İl Başkanlığı ise bu konuda aracılık görevini yerine getiremedi.

YEDİ: Ego takıntısı,  birlikte olmama inadı, kıskançlık, bana ne-sana-ne sosyal hastalığı, o yapsın,   sorunu başkasına havale etme alışkanlığı, ortak mücadele ruhunun bulunmaması.

Ve daha birçok eksiklik, kusur ve dağınıklık nedeniyle Van vergi terkini ile ilgili derdini anlatamamış, yasa meclisten geçmemiştir.   Sen kendinle ilgili bir meseleyi ucundan tutarsan sana yardımcı olmasını beklediğin kişiler, kurumlar bırakır. Nihayet öyle oldu.

 Vergi affıyla ilgili tasarı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda reddedilmeden önce neler yapılabilirdi?

  1. Gerekirse profesyonel destek alınarak ortak bir ekip oluşturmalıydı.
  2. Vergi affı ile ilgili gerekçeleri güçlü, ikna eden inandırıcı bir üslupla kaleme alınan dosyalar, imzalar, raporlar hazırlanmalıydı.
  3. Ulusal basının ekonomi servisleri ve köşe yazarları ziyaret edilerek konu Türkiye gündemine taşınmalıydı.
  4. Vergi affıyla ilgili tasarı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na gelmeden 3-5 gün önceden Ankara’ya giden ekibin bütün siyasi parti gruplarını ziyaret ederek kulis yapması, TOBB Başkanı gibi etkin kişi ve kurumları harekete geçirmesi gerekirdi.
  5. Vergi terkininde Ak Parti’yi ikna edici lobi çalışması yürütülmeliydi.

 

Siz bunların hiç birini yapmıyorsunuz. Kendi aranızda ortak yararınıza olan hayati bir işte dahi birlikte olamıyorsunuz. Yerinizde oturup sizi ilgilendiren bir sorunun çözümünü başkasına havale ederek bekliyorsunuz. Kusura bakmayın. Bu minnetsiz, sorumluluk almayan anlayışınızla daha çok beklerisiniz. Hatırlatırım.  Siz yerel seçimlerde yetki vermediğiniz bir iktidardan özel uygulama bekliyorsunuz. Haklı veya haksız. İktidarda ayak sürtüyor.  Bu işler öyle armut piş ağzıma düş ile olmuyor. Kol kola gireceksiniz,  tek ruh olacaksınız, inanacaksınız, emek vereceksiniz, mücadele edeceksiniz, yorulacaksınız, işin siyasetini yaptınız mı sonuçta kazanırsınız. Sanırım Van’ın neden başaramadığını anladınız.

 

 Almanya’nın Brezilya’yı 7-1 yendiği o kollektif kazanma ruhuna sahip olacaksınız. 

 

Yazarın Diğer Yazıları