İkram Kali

Van müzeler kenti olabilir

İkram Kali

Kapılarını ziyaretçilerine açan Van Müzesi'nde Urartu eserleri ve canlandırmalar yoğun olmak üzere bölgemizde arkeolojik kazılarda çıkarılan Neolitik, Kalkolitik, Tunç çağları, erken demir çağı, Urartu, İskit, Roma, Bizans, Fenike, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi eserlerin bir kısmı sergileniyor. Van Gölü Havzasında on yıllardır yapılan arkeolojik kazılarda toprak altından çıkarılan eserlerin yanı sıra kazılarda yeni eserler çıkarılmaya devam ediliyor. Ancak Van Müzesi depolarında sergilenmeyi bekleyen on binlerce eser müze yetersizliği nedeniyle sergilenemiyor. Çeşitli medeniyetlere ait bu eserlerin sergilenmesi için Van'a yeni müzelerin kazandırılması gereklidir.

Medeniyetler Beşiği kentimize yeni açılan Van Müzesi'nin yanı sıra Medeniyetler Müzesi, Van Gölü Müzesi, Tarım Müzesi, Hayvancılık Müzesi, Ticaret Müzesi, Sanayi Müzesi, Mutfak Müzesi, Süt ve Süt Ürünleri Müzesi, Tarih Müzesi, Çocuk Kültürü Müzesi gibi farklı müzeler açılabilir. Ayrıca tarihi veya atıl kalan binalar belediyelerce değerlendirilerek ilçelerimize Kent Müzeleri kazandırılabilir.

Tarihin eski dönemlerinde yaşamış toplumları bilim ve sanat açısından inceleyerek, hem günümüzü hem de geleceği aydınlatmak amacını taşıyan, toplumu aydınlatan, eğitim işlevi gören müzelerin turizm içinde ayrı bir önemi vardır. 

Gaziantep'te 12, Bursa'da 10, Eskişehir'de 10, Malatya'da 5, Diyarbakır'da 5, Kayseri’de 5, Erzurum'da 4 müze varken kültür ve turizm kenti, bölgenin cazibe merkezi Van'ın 1 müzeyle yetinmesi ayıptır, eksikliktir.

Sahibi olduğumuz kültür hazinelerimizin arkına varmamak, yok saymak zenginlik içinde fakir yaşamaya benziyor.  Yeni müzeler açarak Van'ı müzeler kenti yapmak hiç de zor değil. Yeni müzeler kentimize güç, değer ve kimlik kazandırır.

Kentimizi yöneten atanmış ve seçilmişlerin hizmet ve projeleri arasında yeni müzelere öncelik vermeleri gerekir. Yeni müze açmak için vizyon ve birlikte hareket etmek yeterlidir.

 

 

Haram Lokma

Anayasa Mahkemesi'nin eski başkanı Haşim Kılıç, "Ahlaki değerlerin bu dönemde erozyona uğraması, hem de insanların doğru, dürüst, kamu yararına uygun şekilde hareket etmesini sağlayacak pozitif kuralların ortadan kaldırılması, hepimizin kulağına gelen yolsuzluk olaylarının vahim boyutlara ulaşmasına neden olmuştur. Haram lokmanın girdiği her yer bozulur. İşin özeti bu" demiş.

Sayın Kılıç, haram lokmanın girmediği, bozulmayan bir yer mi kaldı?

 

 

Cesur olun

En etkili ve yetkili makamlara geliyorlar. Devlet imkânlarını eşe, yandaşa sonuna kadar peşkeş çekerek günlerini gün ediyorlar. Yanlışa, hataya, günaha ortak oluyorlar. Birçok hukuksuzluk, yolsuzluk karşısında üç maymunları oynayarak sessiz kalıyorlar.

Sonra...

Mevki makam ellerinden çıkıyor. Başlıyorlar aba altından sopa göstermeye.

Yetmiyor.

Ucuz tavırlarla, "Beni kızdırmayın yoksa konuşurum haaa!" tehditleri savuruyorlar.

Önce gününde çıkıp konuşmalıydınız.  "Vicdanım beni rahatsız ediyor" diyorsanız, o zaman "kem kum" etmeden, şantaj yapmadan dilinizin altındaki baklayı çıkarıp mertçe, dürüstçe bildiklerinizi anlatın ki vatandaş size inanıp güvensin.

Korkuyorsanız o zaman susun oturun oturduğunuz yerde.

Güven vermeyen bu kişiliklerden ne devlet adamı ne siyasetçi olur.

 

 

Tarih bunu affetmez

Mahkeme salonunda geçirdiği baygınlık sonrası hayatını kaybeden Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi için 81 ilde bir camide gıyabi cenaze namazı kıldıran Diyanet İşleri Başkanlığı çok büyük ayıp ve yanlış yaptı. Diyanetin bu ayıbını tarih asla affetmeyecek.

Sen elin adamına dua edeceksin, ama emperyalistlere diz çöktüren, bağımsız Türkiye Cumhuriyet'inin kurucusu olan, TBMM'yi "Kuran tilaveti" ve dualarla açan, yeri gediğinde minbere çıkıp hutbe okuyan, Diyanet İşleri Başkanlığı'nı kuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün adını hutbede sansürleyerek kendisinden duayı esirgeyeceksin. Olmadı.

Mustafa Kemal Atatürk'ün adının hutbeden çıkarılması milletimizi derinden yaraladı.  Diyanetin görevi ülkede tartışma, ayrıştırma yaratmak, siyasete alet olmak değildir.

 

 

Van Kültür ve Turizm Kurulu

Van'ın kent kimliği kazanması, kültür hizmetleri ve turizm sektöründe yaşanan sorunlarının çözümü için yapılması gerekenler var. Bunlardan biri ve önemlisi Van Kültür ve Turizm Kurulu kurulmasıdır. 

Diyeceksiniz ki Valilik İl Koordinasyon Kurulu zaten var, üç ayda bir de toplanıyor. Kurul toplantılarından sonuç alınıp alınmadığını katılanlar iyi bilir. Dolayısıyla bu kurulun işlevi başkadır.

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez'in başkanlığında merkez ilçe kaymakamları, belediye başkanları, turizm kurum kuruluşları ve sektör temsilcileri ve kültür çevrelerinden temsilcilerin katımlıyla kurulmasını önerdiğimiz Kültür ve Turizm Kurulu'nun işlevi başkadır.

Kültür ve Turizm Kurulu yalnızca kültür hizmetleri ve turizm sektörünün sorunlarını görüşerek çözüm bulacak.  Kurul dönemler halinde toplanacak. Katkı sağlayabilecek temsilcilerin bulunacağı kurul toplantılarında kültür ve turizmde geçen dönemin değerlendirilmesi ve gelecek dönemin planlaması yapılarak hızlı sonuç alınabilir.

Öneri bizden.

Hayata geçirilmesi sorun çözmek ve hizmet yapmak isteyenlerden.

Yazarın Diğer Yazıları